Oppositionen protesterar mot fredsprisvinnaren Ellen Johnson-Sirleaf

Anhängare till Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf anser att hon är en värdig mottagare av årets fredspris. Samtidigt strömmade tusentals demonstranter från den politiska oppositionen ut på Monrovias gator på fredagen med krav på att Ellen Johnson-Sirleaf röstas bort från makten i presidentvalet den 11 oktober. I Liberia är hon en omstridd person, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Fredagens besked från den norska Nobelkommittén blev snabbt en politiskt laddad fråga i de pågående valkampanjerna i Liberia. Att Ellen Johnson-Sirleaf blev en av årets tre fredspristagare understryker också det faktum att medan hon hyllas utomlands så är uppfattningarna om henne på hemmaplan betydligt mer blandade.

Även en annan av årets tre fredsprisvinnare, medborgaraktivisten Leymah Gbowee, kommer från Liberia. Den tredje vinnaren heter Tawakkul Karman och är en jemenitisk journalist och människorättsaktivist.

I Monrovia har dock allt fokus legat på Ellen Johnson-Sirleaf, som blev Afrikas första folkvalda kvinnliga president,och som nu hoppas få förnyat förtroende i det presidentval som ska hållas i landet i morgon tisdag. Fredspriset delades ut samma dag som landets ledande oppositionsparti Kongressen för demokratisk förändring, CDC, genomförde en demonstration i Monrovia.

I sin motivering skriver Nobelkommittén att Johnson-Sirleaf bidragit till att säkra freden i Liberia, samt till att stärka kvinnornas ställning i landet.

CDC har tvärtom konsekvent anklagat Johnson-Sirleaf för att ha bidragit till inbördeskriget i landet, genom att hänvisa till att hon tidigt gav finansiellt stöd till krigsherren Charles Taylor, som nu står åtalad för krigsbrott och brott mot mänskligheten vid specialdomstolen för Sierra Leone som vald att förlägga rättegången till Haag i Nederländerna.

Charles Taylor stod bakom upproret 1989 då han efter utbildning i Libyen gick över gränsen till Liberia. Det blev inledningen till ett 14 år långt inbördeskrig där över en kvarts miljon människor beräknas ha dödats.

År 2009 listade en liberiansk sannings- och försoningskommission Ellen Johnson-Sirleaf på en lista med 49 politiker som man menade borde förbjudas att agera politiskt de kommande 30 åren på grund av sina kopplingar till tidigare stridande parter. Johnson-Sirleaf gick därefter ut med en officiell ursäkt där hon hävdade att hennes stöd för Taylor enbart handlade om att hon hade hoppats att han skulle störta diktatorn Samuel Doe.

CDC:s presidentkandidat Winston Tubman har dock fortsatt att hänvisa till den nuvarande presidentens tidigare förbindelser med Taylor.

  • Den regering vi vill ersätta är en regering som förtryckt folket. Det är en regering som förorsakade kriget, sade Winston Tubman nyligen i en intervju.

Harvard-utbildade Johnson-Sirleaf, som tidigare arbetat för UNDP och Världsbanken, har av sina politiska motståndare kritiserats för att vara mer intresserad av att bli uppskattad utomlands än för att företräda landets befolkning.

Tubman sade på fredagen till IPS att fredspriset är ytterligare ett bevis för att det internationella samfundet och den liberianska befolkningen har olika uppfattningar om Johnson-Sirleaf.
- Om det internationella samfundet anser att hon förtjänar en sådan utmärkelse så bör de se upp för dagens demonstration, för vi är beredda att på fredlig väg rösta bort henne från makten, sade Tubman.

Tusentals CDC-anhängare deltog i fredagens demonstration. Medan demonstranterna väntade utanför en idrottsarena på Tubman och hans vicepresidentkandidat, den före detta fotbollsstjärnan George Weah, så berättade demonstranten David Mzor varför han anser att det var olämpligt att tilldela Johnson-Sirleaf fredspriset.

  • President Sirleaf förtjänar det inte eftersom hon inte har lyckats skapa försoning bland det liberianska folket, sade han.

Presidentens anhängare är dock av en helt annan uppfattning. De hyllar Johnson-Sirleaf och menar att hon varit en starkt bidragande faktor för att säkerställa fred och stabilitet trots de stora problem som finns i landet.
Prince Worzie stod vid sitt lilla marknadsstånd på Benson Street och såg CDC-demonstranterna passera förbi på fredagen. Han menar att presidenten verkligen är en fredsmäklare.
- Hon tog freden till Liberia, menar Prince Worzie.
Han tillade att presidenten även sett till att föra fram fler kvinnor inom regeringen.
- Enbart det gör att hon verkligen gjort sig förtjänt av utmärkelsen.

John Ballout, som tillhör Ellen Johnson-Sirleafs parti och arbetat med hennes valkampanj, menar att oppositionens försök att beskriva presidenten som medansvarig för inbördeskriget bara är en politisk taktik som syftar till att blanda bort korten.
- Ja, hon har gett sitt stöd till all kamp mot diktaturen i detta land. Det betyder inte att hon gett stöd till konflikter eller krig - hon har gett stöd till motståndet, säger John Ballout.

Robbie Corey-Boulet
IPS/Monrovia, Liberia

Läs mer

"Kvinnorörelsen tar ansvar för fredsavtalet" (Lena Ag från Kvinna till Kvinna i debattartikel i Sydsvenska Dagbladet 10 oktober)

Nordiska Afrikainstitutet om fredspriset (7 oktober)

Amnesty om fredspriset (7 oktober)

Human Rights Watch om fredspriset

Oro inför val i Liberia (Kvinna till Kvinna 4 oktober)


President Should Act on Rights Commission - Delays Are Impeding Efforts to Promote and Protect Human Rights (Amnesty 19 maj 2010)


Oppositionen kräver att Ellen Johnson-Sirleaf avgår som president (Amnesty Press 7 juli 2009)

Lessons from Liberia: Reintegrating women in post-conflict Liberia (Amnesty 1 mars 2009 om återintegrering av kvinnliga milissoldater i samhället)


After the truth, Liberians need justice (Amnesty 23 januari 2009 om behovet av rättegångar efter kriget )

Liberia: Will those investigated by the Truth and Reconciliation Commission ever be prosecuted? (Amnesty 5 december 2008)


IPS