Jemens president avböjer omval 2013 – oppositionen demonstrerar ändå imorgon

I skuggan av de revolutionära strömningarna i Tunisien och Egypten, har missnöjet växt sig starkare och starkare i ytterligare ett arabland: Jemen. Nu meddelar landets president, Ali Abdullah Saleh, att han, efter 32 år vid makten, inte tänker ställa upp för nyval år 2013.

  • Ingen förlängning, inget arv, inget tillbakadragande av klockan, sade Ali Abdullah Saleh i parlamentet på onsdagen. Landets intressen går före våra egna.

Beskedet kommer en dag före oppositionens planerade manifestation som, i linje med protesterna i Tunisien och Egypten, döpts till en ”Vredens dag”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Oppositionens tanke har varit att anordna demonstrationer varje torsdag fram till mars, då man ska utvärdera om kraven har blivit bemötta.

Jemen är arabvärldens fattigaste land, där nära hälften av landets befolkning lever på mindre än 2 US-dollar om dagen. Befolkningstillväxten är hög, matvarupriserna ökar, 40 procent går arbetslösa och samtidigt har landet utvecklats till ett slags centralort för terrornätverket al-Qaida.

Ali Abdullah Saleh har tidigare utlovat sociala reformer, ökade löner, halverade inkomstskatter samt att starta en fond som ska skapa jobb för universitetsstudenter.

  • Vi ser positivit på detta initiativ och väntar på nästa konkreta steg, säger Mohammed al-Saadi, en av ledarna för Jemens största oppositionsparti, det islamistiska Islah-partiet, i en intervju med Reuters.
  • Men vad gäller planerna för en demonstration imorgon, så står de fast och ska fortlöpa organiserat och under ordnade former. Detta är en fredlig kamp där folk ska få göra sig hörda och uttrycka sina krav, förklarar han.

Så sent som i januari föreslog Ali Abdullah Saleh en förändring av konstitutionen för att kunna få sig själv omvald som president om två år. Analytiker som BBC hänvisar till, menar att han har ändrat sig nu när han har sett effekterna av de demonstrationer som har svept över flera av arabvärldens länder.

BBC spekulerar vidare huruvida det som skett i Tunisien och Egypten är början på en dominoeffekt, likt den som skedde i det forna kommunistiska östblocket då regering efter regering kollapsade. Frågan är om Jemen står näst på tur.

Amnesty om Jemen:
Yemeni rights activist threatened after organizing protests (24 januari)

Läs mer:

New York Times

BBC

BBC fördjupar sig i Nordafrika


BBC