Amnesty på turné med somaliska människorättsaktivister

reportage | 2008-11-21

David Copeman, Amnestys kampanjansvarige för Östafrika, reser runt i världen tillsammans med människorättsaktivisten Abukar Albadri och kvinnorättsaktivisten Zam Zam Abdullah Abdi för att uppmärksamma den allvarliga situationen i Somalia. De besökte i veckan bland annat Amnestys kontor i Stockholm för att berätta om vad som händer i deras hemland. Några av ämnena som togs upp var bristen på säkerhet och att människorättsaktivister och journalister lever under hot och utsätts för attacker.

David Copeman. Foto: Emma Mossberg

David Copeman, Amnestys kampanjansvarige för Östafrika, reser runt i världen tillsammans med människorättsaktivisten Abukar Albadri och kvinnorättsaktivisten Zam Zam Abdullah Abdi för att uppmärksamma den allvarliga situationen i Somalia. De besökte i veckan bland annat Amnestys kontor i Stockholm för att berätta om vad som händer i deras hemland. Några av ämnena som togs upp var bristen på säkerhet och att människorättsaktivister och journalister lever under hot och utsätts för attacker.

  • Somalia har inte varit prioriterat inom Amnesty tidigare men i och med den här turnén och att ett antal rapporter publicerats om landet de senaste åren håller det på att förändras, berättar David Copeland. Vi vill ge aktivisterna en röst så världen får upp ögonen.

Sedan diktatorn Siad Barre störtades 1991 har Somalia haft ett ostabilt politiskt klimat och plågats av konflikter. Sedan 2004 leds landet av övergångsregeringen Transnational Federal Government (TFG) med Abdillahi Yusuf som president. 2006 invaderade Etiopien Somalia för att hjälpa TFG-styrkor att störta Islamic Courts Union (en sammanslutning av islamiska domstolar som vill inrätta sharialagar), som hade tagit makten i Mogadishu 2005_._Milisgrupper och andra beväpnade grupper har sedan dess stridit mot TFG- och etiopiska styrkor.

Somalier som har förlorat sina hem och väntar på att mat ska delas ut.
Foto: Abukar Albadri

Den humanitära situationen i Somalia blir allt värre. Drygt tre miljoner personer är beroende av matbistånd och över en miljon är på flykt.

Abukar Albadri och Zam Zam Abdullah Abdi har båda utsatts för hot på grund av det arbete de gör i Somalia.
- Jag arbetade för Coalition of Grassroots Women Association. Vi började få hot via mejl och en dag satt det en lapp på dörren till vårt kontor där det stod att vi måste sluta med vårt arbete. En lokal radiostation sade att vårt arbete bidrog till att kvinnor hamnade på gatan och att vi måste stoppas. Två av våra kollegor dödades den 18 juli i år. På en av kropparna lämnades en lapp där det stod att vi måste sluta med vårt arbete. Då insåg vi att det inte bara var tomma hot och att vi var tvungna att fly från Somalia, säger Zam Zam Abdullah Abdi.

Abukar Albadri. Foto: Emma Mossberg

Arbetet som människorättsaktivist kombinerar Abukar Albadri med att jobba som fotojournalist:
- Jag ville bevaka konflikten i Somalia från ett perspektiv som visar hur det påverkar civilbefolkningen och dess mänskliga rättigheter.

Han har under sitt arbete hamnat i flera farliga situationer. Under 2007 befann han sig i Somalias huvudstad Mogadishu när regeringssoldater dödades av en folkmassa:
- Plötsligt kände jag ett vapen mot mitt huvud. Mannen som höll vapnet sade till folkmassan att jag var en spion. Två milismän bröt sig ur folkmassan och sade att de skulle föra mig till sin ledare. Jag släpptes dock för att milisledaren kände igen mig och visste att jag var journalist.

Vid ett tillfälle hade Abukar Albadri tagit foton av två personer som dödats av regeringssoldater:
- Jag fick ett ultimatum – radera fotona eller dö. Jag raderade fotona.

Av de runt 20 000 foton han har tagit visar han ett axplock. Det är bilder på offentliga avrättningar, döda kroppar som ligger på gatorna, kvinnor som tvingas tigga för att överleva och undernärda barn. Han visar också ett foto på den svenske journalisten Martin Adler som dödades när han arbetade i Mogadishu 2006.

En av bilderna visar en grupp barn som leker krig:
- De delar upp sig i tre grupper; TFG, etiopier och upprorsmän. Ingen vill vara TGF för de förlorar alltid, berättar Abukar Albadri.

Somaliska barn som leker krig. Foto: Abukar Albadri

Vad vill de att omvärlden ska göra för att det ska finnas en möjlighet till en bättre framtid i Somalia?
- Vi vill ha regeringars hjälp och se ökat engagemang. FN:s säkerhetsråd måste utreda de brott som begås i Somalia. FN borde också stärka vapenembargot mot Somalia, säger Zam Zam Abdullah Abdi.

Abukar Albadri tror att Mogadishu är ett avgörande steg på vägen mot en stabilare situation. Ifall läget förbättras där ökar förutsättningar för att lösa problemen i resten av Somalia, exempelvis i kustregionen Puntland. I Puntland finns ett stort antal pirater och många skepp har kapats den senaste tiden vid Somalias kust.

Tidigare en av Mogadishus mest livliga gator.__ __Foto: Abukar Albadri

David Copeman vill inte bara se ökat engagemang från det internationella samfundet utan också att det ska vara ett bättre upplyst och välinformerat engagemang. Annars finns det risk för att det skadar den personal som arbetar för mänskliga rättigheter i Somalia.

En viktig nyckel till att lösa situationen i Somalia är Etiopien, menar Dave Copeman, något som Abukar Albadri håller med om:
- Det har inte funnits en vettig regering i Somalia på 19 år för varje bra regering som funnits har varit ett hot mot Etiopien och har därför avsatts. Det är inte en somalisk konflikt längre utan ett krig genom ombud.

Han nämner bland annat al-Qaida och Eritrea som två av de aktörer som också är inblandade. Eritrea ger idag stöd till islamistiska och nationalistiska motståndsgrupper i Somalia. Förhållandet mellan Etiopien och Eritrea är fortfarande spänt efter kriget 1998-2000.

Zam Zam Abdullah Abdi inflikar att hon tror att om etiopierna lämnar Somalia kan folk gå tillbaka till sina vanliga liv för då har de inget mer att slåss för.

Zam Zam Abdullah Abdi Foto: Emma Mossberg

Trion hoppas på att genom deras resor runt om i världen kommer Amnestysektioner och länders regeringar att börja arbeta med frågan i större utsträckning. David Copeman utmanar den svenska sektionen att försöka påverka den svenska regeringen:
- Idag vill inte politiker ta i Somalia, det finns inte mycket politisk vinning. De måste pressas att ta itu med Somalia även om det inte ger några fina pressbilder.

Läs mer:

Amnestys senaste rapport om Somalia (6 november 2008)

Amnesty om piraterna i Puntland (Pressnotis 9 september 2008)

Hälften av Mogadishus beolkning har flytt (Amnesty Press 6 oktober 2008)

Text: Evelina Franzén

reportage | 2008-11-21