Historiskt kollage om motstånd

I "Kairos" har Andrzej Tichý skapat ett litterärt kollage om politiskt motstånd. Det handlar om Prag 1968, Tahrirtorget 2011 och många andra uppror och protester.

böcker | 2013-09-28
Av: Martin Karlsson
Andrzej Tichý (född i Prag 1978) är bosatt i Malmö. För sin första roman, "Sex liter luft" belönades han med Borås Tidnings debutantpris 2005. Hans andra roman, "Fält", utkom hösten 2008. Nu kommer "Kairos".

Andrzej Tichý (född i Prag 1978) är bosatt i Malmö. För sin första roman, "Sex liter luft" belönades han med Borås Tidnings debutantpris 2005. Hans andra roman, "Fält", utkom hösten 2008. Nu kommer "Kairos". Foto: Anders Hansson

Författare: Andrzej Tichý
Titel: Kairos
Förlag: Albert Bonniers förlag

Det politiska motståndet är tidlöst. Kampen för frihet, jämlikhet och broderskap tar aldrig slut. Den omsluter levande och döda från då och nu och lämnar en bitterljuv eftersmak av det som blev och det som kunde ha varit. I Kairos fångar författaren Andrzej Tichý denna pågående kamp genom ögonblicksskildringar, sammanvävda till ett historiskt kollage utan början eller slut.

Kairos.

Kairos. Foto: Bonniers

Andrzej Tichý debuterade 2006 med romanen Sex liter luft. Med sin nya bok Kairos tar Tichý ett vitt men samtidigt väldigt intimt grepp om vår politiska nutidshistoria. Titeln på boken är hämtad från antikens Grekland. Där användes begreppet Kairos för att beteckna ett avgörande ögonblick mitt i det kronologiska tidsflödet: Kronos. Och det är just ögonblicken som Andrzej Tichý har lyft ur vår vida historia.

Genom vittnesmål framförda på prosa och fri vers parar Tichý ihop uppror och protester utan hänsyn till kronologi eller bakgrund. Prag 1968, Seattle 1998, Chiapas 1994 och Tahrirtorget 2011 flyter samman till en odödlig erfarenhet av hopp, ideologi, motstånd och nederlag. Den sprids och smittar av sig över tid och rum.

Det händer att irrar jag bort mig i Andrzej Tichýs strida ström av kända och mindre kända händelser. Jag förstår inte riktigt vart han är på väg eller var han kommer ifrån. Efter en stund så klarnar orienteringspunkterna återigen. Medvetenheten, viljan och gemenskapen. Kompromisslösa fortsätter de att visa vägen framåt.

Martin Karlsson

böcker | 2013-09-28
Av: Martin Karlsson