Massprotester i södra Jemen

Tusentals personer i södra Jemen genomförde igår gatudemonstrationer för att kräva ett återinförande av regionens tidigare oberoende. Samtidigt som det i norra delarna av landet pågår strider mellan armén och shiitiska rebeller.

Över 10 000 personer tog sig ut i staden Dhaleh igår i södra Jemen för att visa sitt missnöje med regeringen som de menar diskriminerar dem och för att kräva tillbaka regionens tidigare oberoende, det rapporterar idag Al Jazeera. Tusentals personer genomförde också demonstrationer i Lahej och Abyan.

  • Folket i söder har kommit att bli en andraklassens medborgare, de har marginaliserats politiskt, socialt och ekonomiskt, säger Abdullah al-Faqih, professor i statsvetenskap i Sana'a Universitet till Al Jazeera.

Protesterna utbröt samtidigt som Arabförbundets generalsekreterare, Amr Moussa, besökte Jemens president, Ali Abdullah Saleh, för att diskutera konflikten mellan shiitiska rebeller och landets armé, rapporterar Al Jazeera.

Rebellerna i norr menar att de diskrimineras av sunni fundamentalister som stärkts av president Ali Abdullah Salehs nära band med Saudiarabien.

Södra och norra Jemen var fram till 1990 två separata länder innan de formellt blev Republiken Jemen den 22 maj i samma år. Fyra år senare utbröt ett inbördeskrig. Den södra delen gjorde då ett misslyckat försök att bryta sig ur.

Sedan i augusti har demonstrationer varit vanligt förekommande i de södra delarna av landet, rapporterar Associated Press. Konflikten mellan shiitiska rebeller och armén, som bröt ut 2004, har eskalerat sedan den 11 augusti sedan regeringen startat en offensiv mot rebellerna i norr.

Enligt FN har över 55 000 personer tvingats fly som en konsekvens av den senaste tidens händelser. Sedan konflikten bröt ut för fem år sedan har över 150 000 personer tvingats lämna sina hem.

Läs Mer om Jemen i Amnesty Press.


al-Jazira