PRIDE: Flydde husarresten i Ryssland förklädd till matbud

I våras dömdes Lucy Shtein till fängelse för sin kritik mot kriget i Ukraina, men när domen föll hade hon redan lämnat Ryssland. För Amnesty Press berättar hon om den spektakulära flykten, som hon genomförde utklädd till matbud.

artiklar | 2024-08-12
Av: Charlie Olofsson
Lucy Shtein tog bilden precis före flykten 2022

Lucy Shtein tog bilden precis före flykten 2022 Foto: Lucy Shtein

Lucy Shtein satt i husarrest och bar fotboja när hon gick ut ur sin lägenhet, iklädd den illgröna matbudsuniformen som hon köpt på ryska E-bay. Mitt framför ögonen på poliserna som patrullerade utanför hennes hem lämnade hon bostadsområdet, och Ryssland. Då, våren 2022, avtjänade hon ett tvåårigt straff som hon hade dömts till efter att hon uttryckt sitt stöd för den nu avlidna oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

− Jag var under skyddstillsyn. Det stod alltid en polisbil utanför mitt hus, men ingen märkte mig när jag gick iväg, säger hon.

På flykten lyckades hon även få med sig sin älskade råtta, ”Mr Rat”, som låg gömd i matväskan.

− Här är han, säger hon och visar en bild av husdjuret på sin telefon.

Hon är i Sverige för Stockholm Pride, där hon gick i paraden med organisationen Russians Against War. Det var just hennes syn på kriget i Ukraina som till slut gjorde det ohållbart för Lucy Shtein att stanna i Ryssland. Efter att hon hade kritiserat kriget i sina sociala medier fick hon veta att det förbereddes en rättsprocess mot henne.

− Jag förstod att det kunde bli ett långt fängelsestraff, och det var då jag bestämde mig för att lämna.

Egentligen var flykten inte särskilt välplanerad utan ganska hastig, menar hon. Hon berättar att hon köpte den gröna matbudsuniformen bara några dagar innan hon lämnade Ryssland. Inspirationen till att fly under förklädnad kom från tv-spelet ”Hit man”.

− Jag älskade det när jag var barn. Man spelar en krypskytt som klär ut sig för att komma undan. Det är något väldigt tilltalande i det tycker jag. Jag gillar att klä ut mig.

När hon hade tagit sig förbi poliserna utanför huset fick hon skjuts mot den belarusiska gränsen. Och efter fem timmars bilresa var de vid gränskontrollen.

− Det var nervöst, men de ryska myndigheterna hade inte hunnit gå ut med någon efterlysning, så jag släpptes igenom och åkte vidare till Litauen.

Att det tog tid innan de ryska myndigheterna förstod på att hon var på väg ut ur landet, trots att hon hade fotboja, tror hon kan bero på att hon nyligen hade fått lite lättnader i sina restriktioner.

− I början av straffet var jag i princip helt fast hemma, men där mot slutet hade jag fått rätt att ta kortare promenader, så de som övervakade elektroniken trodde kanske bara att jag var ute och gick.

Lucy Shtein jobbar idag med att hjälpa hbtqi-personer att fly norra Kaukasien

Lucy Shtein jobbar idag med att hjälpa hbtqi-personer att fly norra Kaukasien Foto: Charlie Olofsson

När hon lämnade Ryssland satt Lucy Shtein som oppositionell politiker i Moskvas stadsfullmäktige.

− Jag valdes in år 2017. Vi var några fristående representanter då, men sedan valet 2022 kommer alla representanter i Moskva från ”Enade Ryssland”.

Hon berättar att hon som lokalpolitiker inte hade inflytande över de stora politiska frågorna.

− Vi beslutade mest om husbyggen och om placeringen av trafikljus. Det är inte precis det jag brinner för, men från oppositionen tyckte vi att det var viktigt att visa att vi klarar det politiska markarbetet, för det var det många inom allmänheten som tvivlade på.

Under sina år i fullmäktige blev Lucy Shtein alltmer besvärlig för Putinregimen. År 2020 gick hon med i det regimkritiska konstnärskollektivet Pussy Riot, som uppmärksammades internationellt år 2012 då medlemmar från gruppen gjorde ett uppmärksammat Putin-kritiskt framträdande i Kristus Frälsarens katedral i Moskva.

Sedan hon 2022 lämnade Ryssland har Lucy Shtein lagt den politiska karriären - men inte aktivismen - på hyllan. Nu jobbar hon för frivilligorganisationen SOS North Caucasus, som hjälper hbtqi-personer att fly från norra Kaukasien, där bland annat de ryska delstaterna Tjetjenien, Dagestan och Ingusjien ingår. Att hbtqi-personer lever under hot och förföljelse i regionen uppmärksammades internationellt år 2017. Då genomförde polisen i Tjetjenien en hetsjakt på homosexuella män där över 100 personer greps och torterades. Vissa försvann och återsågs aldrig.

Sedan jakten 2017 har förföljelsen fortsatt och många hbtqi-personer i regionen lever i skräck och rädsla för att avslöjas.

Under Pride deltog Lucy Shtein i samtal om situationen för hbtqi-personer i Ryssland.

Under Pride deltog Lucy Shtein i samtal om situationen för hbtqi-personer i Ryssland. Foto: Charlie Olofsson

Även om situationen för hbtqi-personer är pressad i hela Ryssland sticker norra Kaukasien ut, menar Lucy Shtein. Hon jämför samhällsklimatet i regionen med hur det ser ut i länder som Irak eller Afghanistan.

− Det finns starka hedersnormer och många hbtqi-personer utsätts både av polisen och av sina egna familjer, säger hon.

Med hjälp av anonyma kontakter på plats lokalt i norra Kaukasien har SOS North Caucasus sedan år 2017 lyckats hjälpa över 370 hbtqi-personer att fly till säkra länder, skriver man på sin hemsida. Lucy Shtein har jobbat för organisationen i ett och ett halvt år.

− Efter att jag själv hade lyckats fly kände jag att jag ville hjälpa andra som behöver lämna Ryssland, säger hon.

Bilderna på henne när hon flydde förklädd till matbud har spridits i sociala medier, och metoden har skapat rubriker internationellt. Två månader efter att hon flydde lyckades även hennes flickvän ta sig ut ur Ryssland, även hon förklädd till matbud, och år 2023 fick de båda en fristad på Island. De har beviljats isländskt medborgaskap genom en särskild process där ansökan görs direkt till parlamentet och alltså inte via en traditionell asylprocess.

− Medborgarskapet har gjort att jag kan resa fritt i Europa och ha ett liv här, säger Lucy Shtein.

Till länder som har utlämningsavtal med Ryssland kan hon däremot inte resa eftersom hon är internationellt efterlyst. Domen som hon flydde ifrån år 2022 föll i mars i år, och om hon återvänder till Moskva väntar ett sexårigt fängelsestraff.

Text: Charlie Olofsson

LÄS MER:

Ny våg av förtryck i Ryssland

artiklar | 2024-08-12
Av: Charlie Olofsson