Krisen skärps - tiotusentals nya flyktingar i Saada

De senaste dagarnas stridigheter i Saadaprovinsen i nordvästra Jemen har drivit tiotusentals människor på flykt i ett land som redan befinner sig i djup humanitär kris. Jemen är arabvärldens fattigaste land och ytterligare oroligheter orsakar en ohållbar situation för alla de som redan är på flykt inom landet.

Helgens strider har varit de blodigaste hittills, rapporterar New York Times. Striderna provocerades fram av regeringens luftattack i Amranprovinsen nära gränsen mot Saada för några dagar sedan där flera civila flyktingar dödades. Attacken fördömdes av människorättsorganisationer, skriver New York Times.
– Trots den stora sårbarheten hos de tiotusentals människor som har flytt från konflikten i norra Yemen så har den här humanitära katastrofen ignorerats av hela det internationella samfundet utanför Jemen liksom av media, säger Rashid Khalikov, chefen för OCHA (FN:s organ för humanitära frågor), till FN:s nyhetsbyrå IRIN.

Den nuvarande konflikten, som pågått i fem år men som nu blossat upp på nytt efter ett års vapenvila, har hittills drivit 150 000 människor (varav cirka 75 000 är barn) på flykt från sina hem och orsakar, tillsammans med andra oroselement, att situationen i landet nu är mycket instabil.

Konflikten i Saadaprovinsen i handlar enligt rebellerna i norr om att de vill ha större autonomi i Saada och ersättning för krigsskador. Rebellerna är Houthis - en shiamuslimsk grupp som är ganska vanlig bland Jemens 22 miljoner invånare - medan trupperna som regeringen främst använder sig av är radikala sunnimuslimer - vilket inför ett sekteristiskt element i striderna, skriver New York Times.

President Ali Abdullah Saleh har bidragit till att förvärra konflikten genom att spela ut landets olika stammar och fraktioner mot varandra.

De som drabbats värst i konflikten är människorna som nu befinner sig i provinsens norra delar och i provinshuvudstaden - Saada city. Stadens befolkning har ökat med en tredjedel på grund av alla flyktingar och tillgången till basala förnödenheter är nästan obefintlig för många av de drabbade.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och USA:s ambassad i Jemens huvudstad Saana har uppmanat landet att få ett slut på striderna.

Sida beslutade på onsdagen att avsätta 10 miljoner kronor för humanitärt bistånd till landet.

Emma Lundström

23 september 2009

Emma Lundström
Amnesty Press