Kungadiktaturen Swaziland där opposition betraktas som terrorism

I Swaziland används terroristlagen för att förfölja all opposition. Amnesty Press har träffat Bheki Dlamini, som satt fängslad i nästan fyra år, och Tanele Maseko som har kämpat för sin fängslade make, Thulani Maseko. Efter att artikeln skrevs kom besked att Thulani Maseko har frigivits. Detta är den andra och avslutande artikeln om Afrikas sista kungadiktatur.

reportage | 2015-07-09
Av: Sofie Grundin
Big Bend-fängelset omges av stora sockerplantager, en av landets viktigaste exportprodukter till bland annat Sydafrika och EU.

Big Bend-fängelset omges av stora sockerplantager, en av landets viktigaste exportprodukter till bland annat Sydafrika och EU. Foto: Sofie Grundin

Fängelset Big Bend ligger inbäddat mellan stora böljande sockerplantager i Swaziland. Bakom grönmålade nötta galler inne i en byggnad på Big Bends fängelsegård sitter Thulani Maseko, människorättsadvokaten som Amnesty International betraktar som samvetsfånge.

Thulani Maseko och Bhekithemba Makhubu, redaktör för landets enda oberoende magasin The Nation, avtjänar båda ett två år långt fängelsestraff för domstolstrots. De dömdes efter att ha ifrågasatt opartiskheten i Swazilands domstol efter att en fordonsinspektör stoppat en domare från högsta domstolen för en trafikförseelse, vilket ledde till att fordonsinspektören arresterades.

Thulani Masekos fru, Tanele Maseko, förklarar att många har försökt besöka maken: Många har försökt träffa Thulani men deras ansökningar har avslagits. Bland annat har representanter för EU försökt träffa honom i fängelset men utan resultat.

Fängslandet av Thulani Maseko och Bhekithemba Makhubu är inga isolerade händelser. Det speglar en situation i Swaziland där regimkritiska åsikter förföljs och spärras in.

Enligt Amnesty International väntade under våren 14 demokratiaktivister i Swaziland på åtal under förtryckande lagar. Bheki Dlamini är ordförande för Swazilands ungdomskongress Swayoco, och lever sedan ett år tillbaka i exil i Sydafrika. Han förklarar att han är ansedd som terrorist i Swaziland och därför flydde till Sydafrika för att undgå åtal.

– Mario Masuku, ordförande för PUDEMO och Maxwell Dlamini, generalsekreterare för Swayoco, greps utanför stadion i Manzini första maj 2014 för att ha sjungit politiska sånger. De inväntar nu åtal under Suppression of Terrorism Act och jag hade också blivit gripen om jag inte hade flytt, säger Bheki Dlamini.

Bheki Dlamini lever i exil i Sydafrika. Han vill återvända hem man kan inte göra det förrän Swaziland blir demokratiskt eller om Mario Masuku och Maxwell Dlamini blir friade från terroristanklagelserna.

Bheki Dlamini lever i exil i Sydafrika. Han vill återvända hem man kan inte göra det förrän Swaziland blir demokratiskt eller om Mario Masuku och Maxwell Dlamini blir friade från terroristanklagelserna. Foto: Sofie Grundin

Frågan vem som är terrorist är både lätt och svår besvara i Swaziland. Tanele Maseko menar att alla som uttrycker demokratiskt stöd eller oliktänkande åsikter blir klassade som terrorister.

Bheki Dlamini säger:
– De kallar mig för terrorist för att avskräcka människor att associeras med mig, PUDEMO och Swayoco. Men inte ens regeringen själv tror på att PUDEMO och Swayocos medlemmar är terrorister då vårt enda brott är att vilja ha frihet.

År 2008 antogs lagen Suppression of Terrorism Act i Swaziland. Det ledde till att Amnesty International, tillsammans med IBA, internationella advokatsamfundets mänskliga rättighetsinstitut, i en gemensam rapport riktade kritik mot att lagen strider mot internationell rätt, Swazilands konstitution och att den resulterat i kränkningar av mötesfrihet, föreningsfrihet och yttrandefrihet. De menar även att lagen inskränker en persons rätt att inte bli utsatt för tortyr eller en icke-korrekt rättegång.

Amnesty bedömer att Swazilands definition av terrorism är så vag att den urholkar lagen som helhet och därför bör upphävas eller omedelbart revideras.
– Det är bra att ha terroristlagar, men sedan finns det länder som Swaziland som väljer att utnyttja det, säger Bheki Dlamini. Definitionen av terrorism är så bred i Swaziland att det är galet.

Regeringen i Swaziland bemötte Amnesty Internationals kritik och kallade rapporten för ignorant, lögnaktig, felaktig och ett verktyg för neo-kolonialism. Regeringen menade att de använder sig av samma definitioner av terrorism som FN:s säkerhetsråd och generalförsamling och att kritiken borde riktas mot FN:s högkvarter i New York, istället för Swazilands huvudstad Mbabane.

Tanele Maseko delar inte den åsikten:
– Det är en löjlig ursäkt och en bortförklaring. En terrorist i Washington inte är samma sak som en terrorist i Swaziland, då det inte är några vapen inblandade här i Swaziland.

Det finns ingen internationellt erkänd juridisk definition av begreppet terrorism vilket i fall som dessa gör det problematiskt. När Tanele Maseko möter Amnesty Press i Ezulwini i Swaziland väljer hon en avskild plats och pratar med låg röst. Hon förklarar att hennes telefon stundtals avlyssnas och att många i Swaziland inte vågar förknippas med henne och hennes man.

– Människor är rädda för att bli ansedda som terrorister eller associeras med terrorism bara genom att prata med någon som står för demokratiska åsikter. Demokratiaktivister och oliktänkande åsikter anses som terrorister, förföljs och fängslas i Swaziland, säger Tanele Maseko.

Tanele Maseko bär t-shirten ”Free Thulani” som är en av kampanjen för att få honom fri.

Tanele Maseko bär t-shirten ”Free Thulani” som är en av kampanjen för att få honom fri. Foto: Sofie Grundin

Tanele Maseko menar att i Swaziland så kan den som brukar ordet för att uttrycka demokratiskt stöd, oliktänkande åsikter eller kritik mot systemet eller kungen betraktas som en terrorist. Varken våld eller vapen behöver vara involverade då ord uppfattas som tillräckligt hotfullt.

Swazilands justitiekansler, Majahenkhaba Dlamini, varnade journalister efter att den nya terroristlagen antogs att regeringskritiska åsikter kunde bli betraktade som terroristsympatier. Journalister kunde därmed bli föremål för arrestering under den nya terroristlagen och riskera uppemot 25 års fängelse. Majahenkhaba Dlamini utsågs i slutet av juni till tillförordnad domare i högsta domstolen vilket ledde till kritik.

– Terroristlagen är ett verktyg för att tysta de som tror på demokrati, säger Tanele Maseko.

Mario Masuku, president för oppositionspartiet PUDEMO, som intervjuades av Amnesty Press 2003, sitter sedan 1 maj 2014 häktad och inväntar åtal under terroristlagen. Han lär ha skanderat ”Viva PUDEMO, viva!” och då det politiska partiet PUDEMO är terroriststämplat ska detta ha tolkats som uppvigling till terrorism.

Bheki Dlamini satt fängslad mellan juni 2010 och februari 2014 då han stod åtalad för terrorism. Han berättar att han blev frikänd då domaren inte lyckades fastslå att han utfört terroristhandlingar. Bheki Dlamini förklarar:
– Staten misslyckades att utpeka PUDEMO och Swayoco som terroristgrupper i domstolen, så jag släpptes fri då jag var oskyldig.

Bheki Dlamini uppger att han utsatts för tortyr i fängelset och förklarar samtidigt att det är en vanlig metod inom den swaziländska polisen.
– Jag blev utsatt för kvävning. Jag spändes fast på en brits med armarna fastspända under bänken och jag kunde bara röra på huvudet som de upprepade gånger satte en plastpåse över för att få mig att erkänna saker som jag inte gjort, säger Bheki Dlamini.

Svenska utrikesdepartementet har i sin rapportering om mänskliga rättigheter tagit upp uppgifterna om tortyr i Swaziland. Swazilands regering har i ett svar till Amnesty förklarat att de inte har någon kännedom om att det förekommer tortyr inom polisväsendet.

– Det finns ingen som bryr sig även om man förklarar vad man utsatts för. Även om det finns sjukhusrapporter så får de aldrig användas i domstol, säger Bheki Dlamini.

Tanele Maseko försöker bryta tystnaden om vad som sker i Swaziland och har gjort ett antal internationella framföranden för att väcka uppmärksamhet kring sin mans fall. Amnesty International har drivit kampanj tillsammans med henne.

Thulani Maseko tillsammans med familjens son.

Thulani Maseko tillsammans med familjens son. Foto: privat

Thulani Maseko är, trots att han sitter fängslad, aktiv inifrån sin cell där han skriver debattinlägg för att uppmärksamma vad som sker i landet där han ber världssamfundet om sanktioner mot Swaziland för att tvinga till dialog.

Efter att ett av dessa brev publicerats blev han satt i isoleringscell i tre veckor. Tanele Masekos aktivism placerar även henne i en utsatt position:
– Jag är ibland orolig för min säkerhet, men samtidigt finns det inget annat val. Jag är beredd att offra mitt liv för demokratin och friheten, precis som min man.

Bheki Dlamini säger:
– Vem bryr sig om Swaziland? Problemet med mänskligheten är att vi aldrig lär oss av våra misstag, situationen i Swaziland kan explodera när som helst och världssamfundet måste därför agera snabbt för att hjälpa människorna i Swaziland, säger Bheki Dlamini.

Bheki Dlamini nämner att både Danmark och Norge har visat stöd för den demokratiska rörelsen i Swaziland. Från Sverige har dock inte hörts lika mycket, menar han.
För Bheki Dlamini betyder demokrati frihet:
– Det betyder även rätten att få välja sitt politiska parti. Det betyder mat, hälsa, utbildning och det är så otroligt viktigt att det nästan kan likställas med värdet av ett människoliv. Det vore naivt att tro att Swaziland kan lösa situationen själv, Swaziland är en tickande bomb och vi behöver hjälp snabbt. Vi behöver ekonomiska sanktioner och att EU och Sydafrika stöttar oss.

Vid fängelset Big Bend öppnas så en dörr. Amnesty Press träffar Thulani Maseko en söndag i maj. Tiden med honom blir knapp. Thulani Maseko är vid gott mod, övertygad om tron på en demokratisk lösning och sin personliga frigivning. Han skrattar, sträcker fram sin hand genom det grönmålade gallret och säger:
– Det ger mig hopp att se er här, vi behöver er och vi behöver att folk får veta vad som händer i Swaziland. Jag skulle göra allt igen för att få ett fritt och demokratiskt Swaziland.

Thulani Maseko frigavs den 30 juni. Bilden tagen innan han greps och fängslades.

Thulani Maseko frigavs den 30 juni. Bilden tagen innan han greps och fängslades. Foto: privat

Besökstiden tar slut och Thulani Maseko leds bort. Han hinner leende med att säga att han planerar att prata om situationen i Swaziland när han blir fri, vilket han är säker på att det blir snart. För dialog, det är ett måste förklarar han.

Sofie Grundin
[email protected]

Fotnot: Den 30 juni kom besked om att journalisten Bhekithemba Makhubu och Thulani Maseko hade frigivits. Amnesty International välkomnade beskedet och kollade det ”en seger för mänskliga rättigheter och yttrandefriheten”.

Läs också den första artikeln om Swaziland
”Det kommer att bli ett demokratiskt Swaziland under min levnadstid” (8 juli 2015)

Mer om Swaziland

Läs också
Kungadiktaturen hotar med våld mot fackets Första maj-manifestation i Swaziland (Amnesty Press 1 maj 2015)

Swaziland: Growing up with a political activist (Amnesty International 1 maj 2015)

Married to a jailed activist – one woman’s fight for justice in Swaziland (Amnesty International 10 april 2015)

Swaziland: Amnesty International condemns repression of fundamental freedoms (Amnesty International 29 mars 2015)

Remembering Swaziland’s prisoners of conscience after one year behind bars (Equal Times 18 mars 2015)

Swaziland: Deplorable sentences against journalist and lawyer stifle free speech (Amnesty International 25 juli 2014)

1 000 personer marscherar trots gripanden av demokratiaktivister (Amnesty Press 7 september 2010)

Ny anti-terrorist lag används för att tysta kritik mot regeringen (Amnesty Press 21 november 2008)

Fackets ledare fängslad (Amnesty Press 21 augusti 2008)

Swaziland – Afrikas sista kungadiktatur. Facket i spetsen för att förändringens vind ska komma även hit (Amnesty Press nr 4/2003)

Generalstrejk i Swaziland misslyckas (Amnesty Press 20 december 2002)

reportage | 2015-07-09
Av: Sofie Grundin