Fackets ledare fängslad

Internationella fackliga samorganisationen, ITUC, protesterar kraftfullt mot att Jan Sithole, generalsekreterare i SFTU, den fackliga centralorganisationen i Swaziland, har gripits.
- Återigen visar de styrande i Swaziland sin auktoritära natur genom det olagliga och oacceptabla trakasserandet och fängslandet av en fackföreningsledare vilket strider mot grundläggande rättigheter som finns i internationell rätt, säger Guy Ryder, generalsekreterare i ITUC.

I ett brev till Swazilands premiärminister Dlamini kräver ITUC att Sithole omedelbart friges och att garantier ges för att inget åtal väcks mot honom.

Enligt information till ITUC ska Sithole ha förföljts och sedan ha gripits sedan den swaziska fackföreningsrörelsen och organisationer i det civila samhället organiserat en protestmarsch mot att Swazilands kung Mswati III och Zimbabwes president Robert Mugabe skulle delta i det toppmöte SADC, det regionala samarbetsorganet i Södra Afrika, höll i Johannesburg 16 augusti.

Kungen i Swaziland är enväldig och fackföreningsrörelsen har tillsammans med andra grupper i landet länge krävt demokratiska reformer.

ITUC har 168 miljoner medlemmar i 311 fackföreningar. I Sverige är LO, TCO och Saco medlemmar.

Läs mer:
_
**Generalstrejk i Swaziland misslyckas (Amnesty Press 20 december 2002)


FFI (ICFTU)