Generalstrejk i Swaziland misslyckas

Under torsdagen och fredagen hade SFTU, Swaziland Federation of Trade Unions, uppmanat till 48 timmars generalstrejk i Swaziland. Trots att SFTU organiserar 80 000 medlemmar och dessutom hade stöd av Swaziland Federation of Labour, som har 4 000 medlemmar, tycks strejken ha blivit ett massivt misslyckande.
- Regeringen kommer att se det låga deltagandet som en triumf. Men fackens misslyckande handlar egentligen om en dålig strategi, sade Joshua Mzizi, generalsekreterare i MR-gruppen Human Rights Association of Swaziland till
IRIN, en nyhetssida producerad av FN.

En fackföreningsföreträdare sade att det var ett misstag att utlysa en strejk samma dagar som arbetare får sina löner inför julen och extra julbonus. En annan facklig företrädare uttryckte bitter ilska över dålig
disciplin:
- Lantarbetarfacket hyrde en buss för att köra 80 arbetare från en sockerplantage i östra Swaziland till industristaden Manzini. Nästan alla 80 såg detta som ett tillfälle till julshopping och försvann in i butiker i
stället för att delta i strejkmöten. Enligt IRIN var det bara ett 60-tal personer som på torsdagen och fredagen
samlades till protestmöte utanför SFTU:s högkvarter i Manzini. Armésoldater fanns i närheten men några konfrontationer uppstod aldrig.

I huvudstaden Mbabane demonstrerade enligt BBC cirka 1 000 personer på torsdagen. "Ned med regeringen" och "Inga jetplan, använd pengarna till hiv/aids-bekämpningen" stod det på några av plakaten.
Men de flesta butiker och kontor hölls öppna som vanligt och på sockerplantager och inom skogsindustrin rapporterades lågt strejkdeltagande.

Fackföreningarna hade utlyst strejken i protest mot det kungliga enväldet i Swaziland, där omkring en fjärdedel av landets en miljon invånare nu hotas av den livsmedelsbrist som drabbat södra Afrika. Omkring 25 procent av befolkningen är dessutom hiv-smittade. Kung Mswati III har retat upp fackföreningarna genom att köpa in ett lyxflygplan till sig själv för över 500 miljoner svenska kronor.

I den kungliga diktaturen Swaziland är alla politiska partier förbjudna, men de ingår tillsammans med facken och MR-grupper i Swaziland Democratic Alliance, en paraplyorganisation som kräver demokrati. Polisen uppgav att en bomb hade exploderat utanför en polisstation i Mbabane på torsdagsmorgonen och hävdade att Pudemo, en förbjuden politisk gruppering, låg bakom bomben. Pudemos ledare, Mario Masuku, som
tillbringade ett år i häkte innan han i augusti frikändes från anklagelsen om högförräderi, förnekade att Pudemo låg bakom bomben.

En annan orsak till strejken var att kungen och regeringen hamnat i konflikt med rättsväsendet i landet. Domstolarna har den senaste tiden visat självständighet och bland annat tagit sig an ett fall där modern till en 18-årig flicka som ska bli Mswati III:s tionde hustru hävdat att dottern har kidnappats. En domstol vägrade också att olagligförklara veckans strejk sedan regeringen försökt stoppa den. På torsdagen gick landets High Court till attack mot landets premiärminister Sibusiso Dlamini och gav honom sju dagar att dra tillbaka regeringens förklaring att de struntar i alla domstolsutslag. Alla ledamöter i appelationsdomstolen har tidigare avgått i protest mot detta.

Amnesty International tillhör de organisationer som de senaste veckorna har protesterat mot attackerna mot rättsväsendet i Swaziland.


IRIN