Hentati ställer viktig fråga: Sverige behöver el. Men till vilket pris?

Jannete Hentati är socialantropolog och gör en imponerande bokdebut med sin ”Älven i mig”. Det handlar om hennes eget arv men också om svensk historia och framtiden.

böcker | 2023-09-08
Av: Beatrice Schönning
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023
Jannete Hentati, född 1982, växte upp i Luleå och har en doktorsexamen i socialantropologi.

Jannete Hentati, född 1982, växte upp i Luleå och har en doktorsexamen i socialantropologi. Foto: Mattias Edwall

Bok: Älven i mig. En resa. Ett vattendrag. En svensk historia.
Författare: Jannete Hentati
Förlag: Albert Bonniers förlag

Jannete Hentati känner sig rotlös och vill söka sitt arv längs Luleälven. Resan och människorna hon möter visar sig också bli en djupdykning i modern svensk historia och leder till hennes bokdebut: Älven i mig.

Boken varvar Hentatis personliga sökande med historiska skildringar av utbyggnaden av svensk vattenkraft, stiligt färgsatt med hjälp av personliga vittnesmål och berättelser hon plockat upp under sin resa. Det är en bok om vattenrallare och den moderna industrialismens intåg i det svenska kulturarvet. Men det är också en bok om tvångsförflyttningar, sydsvensk ignorans och generationsöverskridande trauman från kolonialiseringen av Sápmi.

Hentati har en doktorsexamen i socialantropologi – och det märks på bästa vis. Hon resonerar sig in i historien: Hur kände arbetarna som flyttade runt för att bygga ut vattenkraften, aldrig bofasta längre än att ett projekt blivit klart? Vad sägs mellan raderna när politikerna från sekelskiftet talar om Norrlands ännu outnyttjade möjligheter? Vad säger det oss om idag?

Foto: Albert Bonniers Förlag

För första gången har jag medvetet haft mobilen till hands när jag läst en bok. Varje kapitel fokuserar på en viss plats eller del av Luleälven, och som sydsvensk behöver jag sitta med kartappen redo för att hänga med. Jag söker upp bilder på platser jag aldrig tidigare hört namnet på; Sourva, Porjus, Harsprånget. Ibland finns det bilder på före och efter, andra gånger får Hentatis naturskildringar räcka för att jag ska förstå vidden av den inverkan vattenkraft har på miljön. 

Författarens sökande efter sina rötter (parerandes ett skakigt äktenskap) blir stundtals krystat och ytligt. Trots det fortsätter jag läsa och vandra fram och tillbaka längs med Luleälven på kartan för att få grepp om historien. Inte bokens berättelse, nej, vår historia. Historien om industrialiseringen av Norrland. Ingenting förenklas i Hentatis resa genom utvecklingen. Alla perspektiv får höras.

Det är en läsvärd och högaktuell bok för den som vill kunna föra sig i debatten om svensk energipolitik. Hentati konstaterar: Sverige behöver el. Men till vilket pris?

Beatrice Schönning
[email protected]

böcker | 2023-09-08
Av: Beatrice Schönning
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023