”1 000 döda i massaker i Liberia”

Den statskontrollerade radion, LBS, i Liberias huvudstad Monrovia anklagar den liberianska rebellrörelsen Model för att ha utfört en massaker i Bahn i Nimba County i norra delen av landet. Radion citerade en källa i området som uppgav att 1 000 civila hade dödats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Informationsminister Reginald Goodridge sade på måndagen att han inte någon ytterligare information, medan försvarsminister Daniel Chea enligt BBC sade att han inte kände till händelsen. General Benjamin Yeaten, vice ÖB i landet, sade att det ”kan vara 100 eller 1 000 personer” som har dödats.
Reuters uppger att militära källor i Monrovia bekräftade att hårda strider ska ha förekommit i området, men enligt dessa källor ska det ha varit Liberias andra rebellrörelse, Lurd, som varit involverade i striderna. Någon oberoende bekräftelse på uppgifterna om en massaker finns inte, då Nimba County varit laglöst land de senaste tre åren utan insyn från några hjälporganisationer.

En vecka efter att ett fredsavtal undertecknades i Ghanas huvudstad Accra för att göra slut på 14 år av inbördeskrig, där omkring 250 000 personer beräknas ha dött, är vapenvilan på väg att falla samman. Fredsstyrkan från Ecowas, de västafrikanska staternas samarbetsorgan, har genom sin närvaro i Monrovia, stoppat striderna i huvudstaden. Men på landsbygden fortsätter kriget. FN-personal uppgav att tusentals människor var på flykt undan strider vid Harbel, sex mil från Monrovia.En korrespondent från IRIN, en nyhetssida som ges ut av FN, såg under helgen hundratals personer, de flesta kvinnor och barn, som med sin personliga tillhörigheter på huvudet var på flykt i regnet längs huvudvägen mellan Harbel och Monrovia.

Amerikanska helikoptrar gjorde under helgen spaningsflygningar över staden Buchanan, landets näst största stad, som hålls av Model, för att förbereda för Ecowas-styrkan att gå in i Buchanan.
Regeringsstyrkorna, Lurd och Model har de senaste dagarna kommit med ömsesidiga anklagelser om brott mot vapenvilan.
Enligt fredsavtalet ska Moses Blah, som var vicepresident under Charles Taylor som den 11 augusti lämnade presidentposten och gick i exil i Nigeria, överlämna makten till Gyude Bryant den 14 oktober. Bryant är en affärsman med låg politisk profil och han ska då leda en bred övergångsregering. Fram till dess ska de stridande parterna upphöra med alla fientligheter och behålla de positioner de hade den 18 augusti.
Nu återstår att se om helgens strider är tillfälliga brott mot fredsavtalet eller om kriget kommer fortsätta. Ledarna för de tre stridande fraktionerna talar alla om fred men många bedömare tvivlar på deras vilja att dela makten.

Moses Blah beskrivs som en enkel man med goda kontakter bland de libanesiska affärsmän som dominerar handeln i Liberia. Blah arbetade som mekaniker vid gruvbolaget Lamco, som var verksamt i Nimba County, men flydde från Liberia 1983. 1985 anslöt han sig tillsammans med Charles Taylor till den lilla grupp liberianer som fick träning i Libyen. Efter fyra års utbildning vid Tajura militärakademi var Taylor, Blah och några andra redo att på julafton 1989 gå över gränsen till Liberia med 200 soldater för att störta den dåvarande presidenten Samuel Doe. Blah förblev en lojal anhängare till Taylor, vars NPFL till sist segrade i inbördeskriget. 1997 valdes Taylor till president och Blah blev ambassadör i Libyen, där överste Khadaffi in i det sista backade upp Taylors regim. År 2000 blev Blah vicepresident.

Lurd, ”Liberianer förenade för försoning och demokrati”, bildades 1999 då missnöjet med Taylor växte bland veteraner i ULIMO-K, en av de stridande grupperna i det första inbördeskriget. Till ledare för Lurd utsågs Sekou Damate Conneh. Han arbetade som skatteindrivare och flydde 1990 inbördeskriget i Liberia för att ägna sig åt att sälja begagnade bilar i Guineas huvudstad Conakry. Lurd ses allmänt som ett instrument för Guinea, vars president Lansana Conteh irriterades av att Taylor 2000 försökte underblåsa ett uppror i östra Guinea. Den tidigare bilhandlaren Conneh har en armé som till stor del består av barnsoldater men försöker hålla en polerad profil. Han kom i rampljuset tidigare i år när han reste runt till afrikanska och europeiska huvudstäder medan hans styrkor bombarderade Monrovia under sin frammarsch.
De politiska målen hos Lurd är ett mysterium, konstaterar IRIN. Conneh har tidigare talat om att rörelsens mål är att få bort Charles Taylor. Det målet uppnåddes den 11 augusti då Taylor klev ombord ett nigerianskt flygplan medan hans anhängare grät.

Den tredje rörelsen Model, ”Rörelsen för demokrati i Liberia” har en ledare som varit okänd ända tills helt nyligen. Thomas Nimely Yaya föddes 1956 på en gummiplantage och övertalades av sin far att bli sjuksköterska. Han arbetade för UNICEF och flyttade sedan till USA där han arbetat som beteendepsykolog. Efter 20 år i USA betraktar han sig som liberian-amerikan och när Model skickade fyra fredsförhandlare till Accra var tre av de fyra bosatta i USA. Endast den militäre kommendanten, general Boie Blay Ajou Boueh, bor i Liberia där han leder Models framryckningar i östra delen av landet. Enligt IRIN anses det allmänt att Model finansieras av Elfenbenskusten, vilket Yaya förnekar. Enligt honom är rörelsen självfinansierad och får sina vapen och soldater från missnöjda delar av den liberianska armén.
Om Model ska bli ett politiskt parti om fredsuppgörelsen i Accra förverkligas är enligt Yaya ännu osäkert.


Reuters