STOCKHOLM PRIDE 2015: Hbtq-rörelser under hårt tryck i Egypten och Burma

Den Arabiska våren väckte hoppet hos Egyptens hbtq-rörelse, men nu är nederlaget ett faktum. – Militärregimen och islamisterna tävlar om vem som är mest konservativ, säger den egyptiska människorättsaktivisten Magdalina Williamson.

reportage | 2015-07-30
Av: Charlie Olofsson
Från vänster: Moderator Helena Westin (ledamot i RFSL:s internationella utskott), Magdalina Williamson och Elin Lilijenbladh.

Från vänster: Moderator Helena Westin (ledamot i RFSL:s internationella utskott), Magdalina Williamson och Elin Lilijenbladh. Foto: Charlie Olofsson

– Det var många som hoppades att revolutionen skulle ge social förändring, men förtrycket har bara ökat.
Det säger Magdalina Williamson under ett panelsamtal på onsdagen om situationen för hbtq-personer i Egypten och Burma (Myanmar).

Magdalina Williamson är läkare och människorättsaktivist. Just nu bor hon i Sverige och skriver masteruppsats om social förändring vid Lunds universitet. Från scenen i Pride House beskriver hon de senaste årens bakslag för Egyptens hbtq-rörelse.
– Både militärregimen och islamisterna försöker vinna majoriteten genom att slå ner på minoriteter, säger hon.

Sedan år 2013 har det rapporterats om flera fall där hbtq-personer har gripits i Egypten. Det finns ingen lag som förbjuder homosexualitet eller transidentitet, men hbtq-personer kan straffas utifrån andra åtalspunkter, som osedlighet. Enligt Magdalina Williamson har omkring 200 hbtq-personer åtalats i landet sedan år 2013.

Under tiden efter Mubaraks avgång fanns en livlig politisk debatt i Egypten. Här en protest på Tahrir-torget i Kairo i november 2012 där deltagarna protesterar mot president Muhammad Mursi och Muslimska brödraskapets regering.

Under tiden efter Mubaraks avgång fanns en livlig politisk debatt i Egypten. Här en protest på Tahrir-torget i Kairo i november 2012 där deltagarna protesterar mot president Muhammad Mursi och Muslimska brödraskapets regering. Foto: Amnesty International

Efter den Arabiska vårens förhoppningar år 2011 har Egyptens hbtq-rörelse tvingats under jord. Organisationer som redan tidigare bedrev ett arbete i tystnad har nu tvingats att pausa eller lägga ner sin verksamhet. Ett av de största sociala nätverken för män, Grindr, har gått ut med en varning sedan de fått veta att polisen jagar hbtq-personer via deras app.

Det är en mörk bild som målas upp under panelsamtalet, som arrangerades av RFSL. Publiken flyttades långt bort från festligheterna i Pride Park.

Juristen Elin Lilijenbladh deltog i samtalet och berättade om sitt möte med hbtq-rörelsen i Burma. Hon besökte landet i våras och såg en rörelse under stark press. Homosexuella handlingar är förbjudna i Burma utifrån formuleringen “könsligt umgänge mot naturens ordning” i brottsbalkens artikel 377.

Det var den lagparagraf som år 1861 infördes första gången i Brittiska Indien och som sedan fick efterföljare i stora delar av det Brittiska imperiet. Många av de tidigare brittiska kolonierna har kvar lagarna som förbjuder könsligt umgänge mot naturens ordning. Hbtq-personer i Burma kan också straffas för ”obscent beteende”.

Shwedagon-pagoden i Rangoon. I höst har militären utlovat fria val i Burma.

Shwedagon-pagoden i Rangoon. I höst har militären utlovat fria val i Burma. Foto: Flora Bagenal/AI

År 2008 lyfte myndigheterna i Burma förbudet mot politisk organisering vilket innebar en liten ljusning för landets hbtq-rörelse. Tidigare har hbtq-organisationer fått bedriva sin verksamhet från andra länder, men med lagändringen har det blivit lite lättare att organisera sig i Burma.
– Det har hänt en del, men det finns fortfarande enorma hinder, säger Elin Lilijenbladh.
Hon berättar om slumpmässiga gripanden i samband med hbtq-arrangemang och om poliser som bedriver ekonomisk utpressning av personer som misstänks vara homosexuella.

Elin Lilijenbladh och Magdalina Williamson ser flera likheter mellan Burma och Egypten. I båda länderna har det väckts hopp om demokrati men hoppet har släckts. I dagsläget styrs båda länderna av militärregimer.

I Pridehouse vid Sergels torg i Stockholm pågår under veckan seminarier och debatter kring många hbtq-frågor.

I Pridehouse vid Sergels torg i Stockholm pågår under veckan seminarier och debatter kring många hbtq-frågor. Foto: Charlie Olofsson

I Egypten störtade militären sommaren 2013 den regering under ledning av Muslimska brödraskapet som hade kommit till makten vid valen efter att diktatorn Hosni Mubarak störtats efter protesterna i januari-februari 2011. I Burma tog militären makten år 1962 och vägrade godkänna valresultatet år 1990 när Aung San Suu Kyis NLD vann en storseger. Nu har fria val utlovats till i höst men det finns många frågetecken om militären är beredd att lämna ifrån sig makten.

Frånvaron av demokrati är den viktigaste pusselbiten för att förstå situationen för hbtq-personer i både Egypten och Burma, menar Magdalina Williamson.
– Militärer är i grunden odemokratiska. Därför kan militärregimer aldrig aldrig leda en demokratiseringsprocess, säger hon.

Charlie Olofsson
[email protected]

Läs mer från Amnesty Press om Stockholm Pride
STOCKHOLM PRIDE 2015: Maltas nya lag hyllas av transrörelsen (29 juli 2015)

Här finns programmet för Stockholm Pride

Amnesty på Stockholm Pride

Läs mer från Amnesty Press

26 egyptiska män friade för ”osedlighet” i badet (13 januari 2015)

DET NYA EGYPTEN: Hopp och fruktan för Egyptens homosexuella (nr 2/2013)

Reportage om hbtq-situationen i Burma (sid 18-19 i Amnesty Press nr 3/2013)

reportage | 2015-07-30
Av: Charlie Olofsson