Krigsherrar invalda i parlamentet

Först denna vecka väntas det officiella resultatet bli klart från parlaments- och presidentvalet i Liberia den 11 oktober. Men preliminära resultat i fredags från den nationella valkommissionen gav George Weah en klar ledning. Den tidigare fotbollsstjärnan hade fått 28,3 procent av rösterna. Tvåa blev den tidigare finansministern Ellen Johnson-Sirleaf. Hon hade fått 19,8 procent av rösterna. Trea var advokaten och affärsmannen Charles Brumskine med 13,9 procent. Winston Tubman fick knappt tio procent.

Därmed blir det en andra valomgång den 8 november mellan George Weah och Ellen Johnson-Sirleaf. Nu gäller det för de bägge att få stöd från de övriga 20 kandidaterna som inte gick vidare.
Valet i oktober ses som en framgång och genomfördes utan våldsamheter. Omkring 75 procent av de 1,3 miljoner röstberättigade liberianerna deltog i valet, som är ett led i den FN-övervakade fredsprocess som inleddes hösten 2003. Omkring 15 000 FN-soldater, däribland svenska soldater, finns nu på plats i Liberia.

I augusti 2003 tvingades dåvarande presidenten, Charles Taylor, avgå och gick i exil i Nigeria. Därmed sattes punkt för de väpnade konflikter som plågat Liberia sedan julen 1989 då Charles Taylor inledde ett väpnat uppror för att störta dåvarande presidenten Samuel Doe.
Taylor var efterlyst för ekonomiska brott, gick i exil i USA, men lyckades rymma från ett häkte när han skulle utlämnas. Han sökte sig till Libyen där överste Khadaffi på 1980-talet gav träning åt afrikanska ”revolutionärer”. I Libyen träfffade Taylor Foday Sankoh, som 1991 med Taylors stöd inledde ett uppror i Sierra Leone. Sankoh avled sommaren 2003 i ett FN-häkte i Freetown och rättegången mot honom hann aldrig inledas. Taylor och Sankoh anses bära en stor del av ansvaret för de grymma krig som under i nästan femton år härjade Liberia och Sierra Leone och som också påverkade konflikter i Guinea och Elfenbenskusten. Tiotusentals människor dog i krigen och miljoner människor drevs på flykt.
Trots att han är efterlyst av den FN-stödda krigsförbrytartribunalen i Sierra Leone har Nigeria inte utlämnat honom.

Vid sidan av presidentvalet i Liberia hölls också val till ett tvåkammarparlament med 30 senatorer och 64 ledamöter i representanthuset. IRIN rapporterar att ett antal personer med ett förflutet i krigen har blivit invalda i parlamentet.
- För många ungdomar i Liberia är ”General Peanut Butter” en hjälte som hjälpte till i försvaret mot rebeller, sade Saye Gbelli, ungdomsledare i Nimba, till IRIN.
För andra är generalen, vars riktiga namn är Adolphus Dolo, en brutal milisledare som arbetade för Taylor.

Dolo har anklagats för att ha mottagit flera miljoner kronor av Taylor och det påstås att han fått order om att rekrytera hundratals soldater för framtida bruk. Dolo har förnekat anklagelserna.
Under striderna i Elfenbenskusten 2003 anklagas Dolo för att ha gjort sig skyldig till krigsförbrytelser och han ska också ha använt sig av barnsoldater i striderna i Liberia.

Charles Taylor anses från sin exil i Nigeria fortfarande ha ett inflytande och han kan glädja sig åt att hans fru Jewel Howard Taylor nu tycks ta en av två senatsplatser i Bong County. Hon är uppsatt på FN:s sanktionslista och är belagd med internationellt reseförbud och har sina tillgångar frysta. Även Taylors tidigare svärson, Edwin Snowe, kommer att bli parlamentariker. Han är också uppsatt på FN:s sanktionslista och har anklagats för att förmedla pengar till Charles Taylor.
- Jag har inga förbindelser med Taylor, bedyrade Snowe i en intervju med IRIN i fredags. Jag har inte skickat honom några pengar.

En annan blivande parlamentariker, Saah Gbollie, var tidigare högt uppsatt polis under Taylor. Han har av Human Rights Watch anklagats för att ”ha varit direkt inblandad i arresteringen, misshandeln och tortyren” av journalisten Hassan Bility i januari 1998 och av MR-advokaten Tiawon Gongloe i april 2002.

”Prince” Yormie Johnson hoppas vinna en parlamentsplats i Nimba. Han stödde 1989 Taylor, men bröt sig ur dennes NPFL, Liberias nationella patriotiska front, och bildade det oberoende NPFL, INPFL. Verksamheten finansierades bland annat med pengar som hade plundrats från nationalbanken i Monrovia. Johnson anklagas för massmord under kriget, något som han förnekade under valdebatten i Nimba.

Prince Johnson sägs nu ha blivit troende kristen. I krigets inledning 1990 beskrevs han som en mentalt störd psykopat. Den 9 september 1990 tillfångatog Johnsons män president Samuel Doe. Doe torterades och stympades innan han till sist mördades. Johnsons män videofilmade hela förloppet och videon spreds över hela världen. Prince Jonson säger sig nu ha bett Does familj om förlåtelse.

Tidigare i år fördes en debatt i Liberia om personer som är uppsatta på FN:s sanktionslista eller anklagas för allvarliga brott under krigsåren skulle tillåtas ställa upp som kandidater. Beslutet blev att de skulle tillåtas delta och det verkar nu som parlamentet kommer ha ett antal ledamöter som gjort sig kända för tidigare förbrytelser och som har goda kontakter med den efterlyste Charles Taylor.

Läs mer:
Amnestys senaste rapport om Liberia


På tvåårsdagen av Taylors flykt: Kampanjen mot straffrihet kräver att han utlämnas.

Human Rights Watch rapport inför valet


IRIN