Ny lag i Zimbabwe kan slå hårt mot organisationer

Regeringen i Zimbabwe vill skärpa den lag som reglerar icke-statliga organisationers verksamhet. Kritiker varnar dock för att förändringen skulle få förödande effekter i det krisdrabbade landet.

reportage | 2022-03-23
Av: Ignatius Banda
Regeringen i Zimbabwe vill skärpa reglerna för de icke-statliga organisationer som är verksamma i det krisdrabbade landet. Förslaget möter dock hård kritik och det varnas för att det kan påverka granskningen av nästa års val. Bilden visar ett tidigare val där många zimbabwier fick köa i timmar.

Regeringen i Zimbabwe vill skärpa reglerna för de icke-statliga organisationer som är verksamma i det krisdrabbade landet. Förslaget möter dock hård kritik och det varnas för att det kan påverka granskningen av nästa års val. Bilden visar ett tidigare val där många zimbabwier fick köa i timmar. Foto: Taurai Maduna/IPS

Målet med lagförändringen är enligt regeringen att förhindra att pengar skickas till organisationer som är verksamma i landet, men där det verkliga syftet är att driva politisk verksamhet.

Det styrande partiet Zanu-PF har länge anklagat icke-statliga organisationer, NGOs, för att samarbeta med utländska aktörer med målsättningen att få till ett regeringsskifte.

De senaste dagarna har allmänheten bjudits in till landets parlament för att få möjlighet att delge sina åsikter om lagförändringen. Men dessa möten har kantats av våldsamheter som människorättsorganisationer hävdar att regeringslojala aktivister har stått bakom.

Emmerson Mnangagwa valdes 2018 till president i ett val som ifrågasattes. Nästa år ska val hållas igen i Zimbabwe.

Emmerson Mnangagwa valdes 2018 till president i ett val som ifrågasattes. Nästa år ska val hållas igen i Zimbabwe. Foto: Government of Zimbabwe

Nyligen hävdade regeringsrepresentanten Larry Mavima att det inte finns något behov av icke-statliga organisationer i Zimbabwe eftersom det inte råder krig i landet. Han uppmanade i stället dessa organisationer att ”bege sig till Ukraina”, där deras verksamhet är mer efterfrågad.

– Hur länge ska vi fortsätta att vara beroende av andra människor? Det fanns en tid när icke-statliga organisationer behövdes, men nu måste vi förändra hur vi ser på det, sade Larry Mavima i samband med ett offentligt möte i provinsen Midlands.

Mötet hölls i en del av landet som har drabbats av återkommande torka – och där behoven av humanitära insatser har fortsatt att växa.

Hans uttalanden mötte snabbt mycket hård kritik i ett land där miljontals människor är i behov av stödinsatser från icke-statliga organisationer. Enligt FN:s kontor för humanitära insatser var sju miljoner zimbabwier redan innan coronapandemin i behov av matbistånd. Och FN:s livsmedelsprogram uppger att den siffran har stigit ytterligare på grund av dåliga skördar de senaste två åren.

Kritiker oroar sig dessutom för vilka konsekvenser lagförslaget kan få inför de president- och parlamentsval som ska hållas nästa år.

– Det kommer att underminera möjligheterna för civilsamhällets organisationer att observera, rapportera om, och övervaka valen, säger Carine Kaneza Nantulya, vid Human Rights Watchs Afrikaavdelning, till IPS.

Hon betonar att icke-statliga organisationer är avgörande för att samhällen ska vara fria, öppna och demokratiska:

– Deras roll är att försvara och verka för mänskliga rättigheter och rättssäkerhet. Den föreslagna lagförändringen är en del av en oroande utveckling med ett pågående bredare angrepp mot det civila utrymmet i Zimbabwe.

Anhängare till oppositionspartiet CCC, Coalition for Change, protesterar 12 mars mot att polisen stoppat ett framträdande av partiets ledare Nelson Chamisa i Marondera, 70 kilometer öster om huvudstaden Harare.

Anhängare till oppositionspartiet CCC, Coalition for Change, protesterar 12 mars mot att polisen stoppat ett framträdande av partiets ledare Nelson Chamisa i Marondera, 70 kilometer öster om huvudstaden Harare. Foto: Jekesai Njikizana/AFP/TT

Detta är inte första gången som den zimbabwiska regeringen försöker sätta upp hinder för de ickestatliga organisationernas verksamhet – vilket även har mött hård internationell kritik.

Flera lokala människorättsorganisationer varnade nyligen i en gemensam rapport för de svåra ekonomiska konsekvenser som hotar om lagförändringen genomförs. Enligt rapporten skulle alla störningar som drabbar verksamheter som drivs av icke-statliga organisationer sannolikt leda till att fattigdomen förvärras ytterligare, samtidigt som de framgångar som uppnåtts riskerar att rullas tillbaka.

McDonald Lewanika, ordförande för Accountability Lab Zimbabwe –  en av de organisationer som står bakom rapporten, påpekar att all statistik som rör utvecklingen i landet visar att Zimbabwe är i behov av alla hjälpinsatser som är tillgängliga.

McDonald Lewanika.

McDonald Lewanika. Foto: Accountability Lab Zimbabwe

Han menar dessutom att anklagelserna mot icke-statliga organisationer om att de skulle bedriva partipolitisk verksamhet saknar grund.

– Det ligger inte i de icke-statliga organisationernas intresse att vara partiska, säger McDonald Lewanika till IPS.

Ignatius Banda
IPS/Bulawayo

Se också

Två filmtips

Dox: Presidenten. En episk film om drömmen om frihet i Zimbabwe. Dansk dokumentär från 2021 av Camilla Nielsson. Originaltitel: President. (SVT Play till 30 januari 2024)

Mugabe - frihetskämpe och diktator (UR Play till 31 juli 2023)

Läs också

Zimbabwe: Police attack on opposition supporter raises alarm about partisan policing and torture (Amnesty International 18 mars 2022)

Zimbabwe: Investigate violence on political opposition supporters (28 februari 2022)

Critic of Zimbabwe’s Government Fears for His Life (Human Rights Watch 22 oktober 2021)

Läs mer om Zimbabwe från Amnesty Press

Från samvetsfånge till tyrann (9 oktober 2019)

Zimbabwe förbereder sig på första valet efter Mugabe (10 april 2018)

Zimbabwe: Nu krävs svar om morden på tusentals civila under 1980-talet (4 april 2018)

Författare i krisens Zimbabwe (7 juli 2008)

”Makten i Zimbabwe måste delas” (30 juni 2008)

Dagarna då Zimbabwe höll andan (20 maj 2008 – även i nummer 2/2008)

I Zimbabwe härskar tystnaden (13 december 2006 – även i nummer 4/2006)

Mugabe fortsätter leda Zimbabwe vilse (30 september 2005)

Två bilder av situationen i Zimbabwe i dag (30 juni 2005)

Valspecial (mars 2005)

Framtidstro i sargat Zimbabwe (2 december 2004 – även i nummer 4/2004)

”Våldet påverkar varje aspekt av alla zimbabwiers liv.” - Pressfriheten krymps inför valet i Zimbabwe den 9-10 mars (4 mars 2002)

Mord, misshandel, hot och rädsla: Amnesty Press rapporterar från ett Zimbabwe på väg mot diktatur (7 februari 2002 – även i nummer 1/2002)

reportage | 2022-03-23
Av: Ignatius Banda