Zimbabwe förbereder sig på första valet efter Mugabe

När valet i Zimbabwe nu närmar sig märks en intensiv längtan efter förändring hos befolkningen. Kommer den nya regeringen efter Robert Mugabes avgång innebära ett friare Zimbabwe med en förbättrad ekonomi?

reportage | 2018-04-10
Av: Helena Nordenberg
Regeringspartiet Zanu-PF:s huvudkontor tornar upp sig.

Regeringspartiet Zanu-PF:s huvudkontor tornar upp sig. Foto: Helena Nordenberg

Harare, Zimbabwes huvudstad, andas försiktig optimism. Det är som om dess invånare vädrar morgonluft och nymornade ser sig omkring: Kanske är en större frihet inom räckhåll och kanske kommer också en vändning för den sönderslagna ekonomin. Vart man än kommer i huvudstaden talar människor hoppfullt om en annan och bättre tillvaro, den som ska gry efter decennier av ofrihet och vanskötsel.

Uppenbart missnöjd med händelsernas utveckling häckar den avpolletterade expresidenten Robert Mugabe i sitt näste, kallat The Blue Roof, i norra Harare. Fortfarande skapar 94-åringen rubriker på tidningssidorna, som ångar av bitterhet över det som han anser vara en statskupp emot honom. I vanlig ordning får han därefter svar på tal då den nuvarande presidenten Emmerson Mnangagwa, Mugabes forne edsvurne, tar nyordningen i försvar.

En typisk rubrik i exempelvis Zimbabwe Independent lyder ”Mugabe manoeuvres infuriate Mnangagwa”.

Det var i november förra året som Emmerson Mnangagwa, med militären bakom sig, tog över ledningen i en oblodig avsättning av Mugabe, vilket innebar slutet på envåldshärskarens 37-åriga styre.

Enligt de senaste uppgifterna kommer valet att hållas någon gång i slutet på juli eller i början av augusti.

Progress Tsanha, till höger i bild, har tillsammans med brodern Thembi lyckats bygga upp en framgångsrik körfirma i Harare.

Progress Tsanha, till höger i bild, har tillsammans med brodern Thembi lyckats bygga upp en framgångsrik körfirma i Harare. Foto: Helena Nordenberg

Chauffören Progress Tsanha, som driver en körfirma tillsammans med sin bror Thembi, tänker lägga sin röst på regeringspartiet Zanu-PF och Mnangagwa.

– Jag tänker ge honom en chans, tills vidare. Det har varit en sådan stagnation ända sedan 1990-talet på grund av den gamla regeringen. Folk har fått nog av Mugabe och redan märks en förändring. Jag är fortfarande optimistisk när det gäller Mnangagwa, säger Progress Tsanha.

Som så många andra sökte sig Progress Tsanha sig bort från sin hemtrakt för att försöka få arbete i huvudstaden. Han kom till Harare år 1996 från Zhombe i Midlandsprovinsen i de centrala delarna av landet, och med hjälp av brodern har han kunnat expandera sin rörelse. Det går bra för bröderna, som har mycket körningar för bland annat hotell och ambassader.

– Det finns så mycket att se i Zimbabwe, vi har de vilda djuren och Victoriafallen som är ett av världens sju underverk. Det är så synd att fler inte kan få uppleva det, men kanske kommer det att förändras nu, säger Progress Tsanha som hoppas på att en ny era i landets historia också kommer att locka fler turister.

Små tecken, som att väg- och rörarbeten startats här och var i Harare, tyder på en vändning, påpekar Progress Tsanha. Samtidigt har han en högst pragmatisk inställning till politiken och för honom är det viktigaste att själva förändringarna blir verklighet, inte vem som är herre på täppan.

– Jag bryr mig inte om vem som sitter vid makten, så länge vi får ett fredsälskande samhälle och att folk får säga vad de tycker. Och att valet blir fritt och rättvist, säger han.

Progress Tsanha tror att utmanaren Nelson Chamisa och oppositionspartiet MDC-T har en stor chans att vinna valet.

– Det skulle inte förvåna mig om han tar hem hela spelet, säger Progress Tsanha innan han hoppar in i förarhytten på sin silverfärgade, åttasitsiga kombi för ännu en körning.

                    ***

Efter Morgan Tsvangirais död den 14 februari 2018 befinner sig oppositionen nu i samma läge som Zanu-PF, där båda partierna försöker finna sig en ny väg efter sina dominerande och starka ledare.

Morgan Tsvangirai föddes 1952 i dåvarande Sydrhodesia. 1987 blev han ledare för fackföreningsrörelsen ZCTU. År 1999 bildade han partiet MDC och utmanade Robert Mugabe och det styrande ZANU-PF. Efter det omstridda valet 2008 blev det samlingsregering och Tsvangirai fick premiärministerposten.

Morgan Tsvangirai föddes 1952 i dåvarande Sydrhodesia. 1987 blev han ledare för fackföreningsrörelsen ZCTU. År 1999 bildade han partiet MDC och utmanade Robert Mugabe och det styrande ZANU-PF. Efter det omstridda valet 2008 blev det samlingsregering och Tsvangirai fick premiärministerposten. Foto: Harry Wad/Wikimedia

Den som har tagit över stafettpinnen efter Morgan Tsvangirai är den karismatiske Nelson Chamisa, som blott 40 år gammal attraherar många unga väljare, och han går också hem hos den urbana befolkningen. Många tror dock att han kan nå fler grupper, inte minst på landsbygden.

Nelson Chamisa talar de två största lokala språken shona och ndebele, vilket gör att han har bättre möjlighet att nå olika etniska och språkliga grupperingar på landsbygden. Men landsbygden är sedan gammalt Zanu-PF:s starka fäste, där regeringspartiet har ett mycket mer väloljat valmaskineri än vad utmanarna har.

Det är inte helt kristallklart vad Chamisas valprogram går ut på, men förutom det uppenbara målet att få bort Zanu-PF har han betonat frågor som att skapa fler jobb, få ordning på ekonomin och utrota korruptionen.

                       ***

På Aberdeen Road i stadsdelen Avondale tar Sveriges ambassadör sedan år 2016, Sofia Calltorp, emot. Hon bjuder på en välsmakande kopp svart från ambassadpentryts kaffemaskin. Sofia Calltorp ser ljust på framtiden:

– Nu finns ett möjlighetens fönster. Det är en väldigt positiv signal att EU har bjudits in att övervaka valet. Nu får vi se hur övergångsregeringen sköter valet men också vilken utveckling som följer efter detta.

Sveriges ambassadör i Zimbabwe, Sofia Calltorp, ser ett möjlighetens fönster öppna sig i samband med valet i sommar.

Sveriges ambassadör i Zimbabwe, Sofia Calltorp, ser ett möjlighetens fönster öppna sig i samband med valet i sommar. Foto: Helena Nordenberg

Ambassadören liknar situationen vid ett fängelse som plötsligt öppnas efter drygt 40 år, men där ingen av fångarna vågar sig ut. Vilket inte är att undra på, eftersom fångvaktarna fortfarande finns kvar därute. Militären stöttade den nuvarande presidenten eftersom de inte kunde acceptera Mugabes planer på att låta hustrun Grace överta makten efter honom. Och det återstår ännu att se hur den nya regeringen kommer att interagera med och integrera polisväsendet å ena sidan, och militärmakten å den andra sidan, i det nya Zimbabwe.

– Man får inte vara naiv men inte heller cynisk, konstaterar Sofia Calltorp.

Hon understryker att den svenska ambassaden kommer att arbeta med dem som de tror är förändringsbenägna. En sådan organisation är Yett, som bland annat verkar för att engagera unga att gå och rösta.

En annan organisation är Zimbabwe election support, Zesn, som från den svenska biståndsmyndigheten Sida får 21,3 miljoner kronor av vilka lejonparten går till det kommande valet. Zesn arbetar för fria och demokratiska val, och för att få medborgarna mer delaktiga i frågor som rör demokrati och ledarskap.

– Det är ett otroligt spännande läge just nu. Mediefriheten är en nyckel till att stöpa om klimatet, och vi kommer först och främst att fokusera på ungdomar och kvinnor och stötta organisationer som arbetar med att få in dem i det politiska samtalet, säger Sofia Calltorp.

                        ***

På den zimbabwiska landsbygden i Mutasa i Manicaprovinsen i de nordöstra delarna av landet arbetar den unge mjölkbonden Washington Sagonda. Korna strövar fritt i den gassande solen och här och var hörs utdragna råmanden.

Mjölkbonden Washington Sagonda hoppas på en bättre framtid, inte bara för egen del, utan för alla zimbabwier.

Mjölkbonden Washington Sagonda hoppas på en bättre framtid, inte bara för egen del, utan för alla zimbabwier. Foto: Helena Nordenberg

Medan vi kryssar mellan komockorna berättar Washington Sagonda att han tänker gå och rösta, men på vad håller han för sig själv. Han hoppas också på att ekonomin och politiken står inför en definitiv vändpunkt.

– För mig går det bra, men jag tänker på alla andra zimbabwier som sitter fast. De som inte har jobb, inga drömmar, inget hopp … , säger Washington Sagonda.

Jane Makunike, som driver en farm i nordöstra Zimbabwe, anser att det viktigaste just nu är att få ordning på landets ekonomi.

Jane Makunike, som driver en farm i nordöstra Zimbabwe, anser att det viktigaste just nu är att få ordning på landets ekonomi. Foto: Helena Nordenberg

Hans granne Jane Makunike, som driver en farm lite längre bort, tänker också gå och rösta. Men hon har inte riktigt bestämt sig för vem hon ska lägga sin röst på.

– Jag funderar fortfarande. Det viktigaste nu är att få fart på ekonomin och näringslivet. Det finns en stor potential och en stor marknad i Zimbabwe men vi är fortfarande så beroende av import. Vi måste få till en förändring. Jag hoppas på ett bättre Zimbabwe, säger Jane Makunike.

Helena Nordenberg
[email protected]

Fakta om Zimbabwe

Officiellt namn: Republiken Zimbabwe
Statsskick: republik, enhetsstat
Huvudstad med antal invånare: Harare 1 726 000 (uppskattning 2010)
Antal invånare: 16, 1 miljoner (2016)
BNP per person: 1 029 US dollar (2016)

Nästan hela Zimbabwes befolkning på runt 15 miljoner tillhör ett av de två bantufolken shona och ndebele. Två av tre invånare bor på landsbygden, men inflyttningen till städerna är omfattande. Slumområden har vuxit upp kring de större städerna.

Harares centrum.

Harares centrum. Foto: Helena Nordenberg

Tidslinje 2017

24 november:
Emmerson Mnangagwa svärs in som president. Ceremonin äger rum på en fullsatt sportarena i huvudstaden. Ex-presidenten Robert Mugabe närvarar inte vid ceremonin.

21 november:
Mugabe meddelar överraskande sin omedelbara avgång i ett brev som parlamentets talman läser upp för de folkvalda ledamöterna. I brevet skriver Mugabe att han väljer att avgå frivilligt för att säkra ett fredligt maktskifte. Strax innan brevet läses upp har parlamentet inlett ett riksrättsförfarande mot Mugabe. Beskedet om Mugabes avgång utlöser vilda glädjescener i huvudstaden Harare och hälsas med tillfredsställelse av omvärlden.

19 november:
Zanu-PF avsätter president Mugabe som partiledare och ersätter honom med vicepresidenten Emmerson Mnangagwa som Mugabe sparkade i början av månaden. Mugabe uppmanas också avgå som statschef och partiet meddelar att en riksrättsprocess kommer att inledas mot presidenten om han inte avgår. I ett TV-sänt tal senare på dagen uppträder Mugabe som om inget har hänt och säger att militärens ingripande inte inneburit en utmaning mot honom som statschef eller överbefälhavare. Han meddelar vidare att han kommer att leda den partikongress som är utlyst till december.

15 november:
Armén intar positioner runtom Harare och inne i staden. I ett TV-sänt uttalande meddelar en armétalesman att militären har ingripit för att se till att president Mugabe och hans familj är trygg och att det inte rör sig om en kupp.

Källa: Utrikespolitiska institutet (UI)

Läs också
A Bitter Harvest. Child Labor and Human Rights Abuses on Tobacco Farms in Zimbabwee (Human Rights Watch 5 april 2018)

Zimbabwe: Authorities must honour their promise to find Itai Dzamara (Amnesty International 9 mars 2018)

Zimbabwe: Morgan Tsvangirai, a political leader who fought for human rights (Amnesty International 15 februari 2018)

Zimbabwe: Inconsistent laws and sexual taboos put adolescent girls’ health and futures at risk (Amnesty International 24 januari 2018)

Zimbabwe After the Military Takeover: Prospects for Credible Elections and Human Rights Reforms (Human Rights Watch 12 december 2017)

Zimbabwe: Further information: Human rights defender acquitted of all charges: Evan Mawarire (Amnesty International 6 december 2017)

Zimbabwe: Robert Mugabe's legacy (Amnesty International 4 december 2017)

Läs mer om Zimbabwe från Amnesty Press

Zimbabwe: Nu krävs svar om morden på tusentals civila under 1980-talet (4 april 2018)

Författare i krisens Zimbabwe (7 juli 2008)

”Makten i Zimbabwe måste delas” (30 juni 2008)

Dagarna då Zimbabwe höll andan (20 maj 2008 – även i nummer 2/2008)

I Zimbabwe härskar tystnaden (13 december 2006 – även i nummer 4/2006)

Mugabe fortsätter leda Zimbabwe vilse (30 september 2005)

Två bilder av situationen i Zimbabwe i dag (30 juni 2005)

Valspecial (mars 2005)

Framtidstro i sargat Zimbabwe (2 december 2004 – även i nummer 4/2004)

”Våldet påverkar varje aspekt av alla zimbabwiers liv.” - Pressfriheten krymps inför valet i Zimbabwe den 9-10 mars (4 mars 2002)

Mord, misshandel, hot och rädsla: Amnesty Press rapporterar från ett Zimbabwe på väg mot diktatur (7 februari 2002 – även i nummer 1/2002)

reportage | 2018-04-10
Av: Helena Nordenberg