”Våldet påverkar varje aspekt av alla zimbabwiers liv.” - Pressfriheten krymps inför valet i Zimbabwe den 9-10 mars

reportage | 2002-03-04

Zimbabwes regim tycks nu göra sitt yttersta för att förhindra att fri information sprids både inom landet och till omvärlden. Nya presslagar hindrar den oberoende pressens arbete, och inför valet släpps bara några utvalda få utländska journalister in i landet under korta perioder.

Samtliga svenska journalister som ansökt om visum har fått avslag. Den 28 februari anordnade Reportar utan gränser en debatt på UD i Stockholm om Zimbabwes slutenhet och Mugabes ställning i landet. Åsa Eriksson var på plats för Amnesty Press.

9-10 mars hålls presidentval i Zimbabwe.

Journalisterna Marika Griehsel och Per Ulf Nilsson, båda med lång erfarenhet från regionen, och Stefan Amér som ingick i gruppen av valobservatörer från EU som nyligen tvingades lämna Zimbabwe i förra veckan, berättade om utvecklingen i landet.

  • Strax innan vi åkte hem så stängdes den sista länken för tv-journalister att få ut rörliga bilder från Zimbabwe genom en ny Broadcasting Act. TV-journalisterna fick smuggla ut bilder från Pierre Schoris sista presskonferens, säger Stefan Amér.

Under observatörsgruppens korta tid i landet hann Stefan Amér bevittna hur unga supportrar för regeringspartiet ZANU-PF gick till angrepp mot en fredlig demonstration och misshandlade människor med påkar bara för att de läste fel tidning. Den oberoende dagstidningen Daily News kontor i Bulawayo utsattes för ett bombattentat och en journalist för nyhetsbyrån AP fängslades när han bevakade en demonstration för fria val.

– Trots att de inhemska journalisterna utsätts för ett enormt tryck så vägrar de att böja sig. Det finns ett mod, hängivenhet och solidaritet som är beundransvärd. Deras fortsatta arbete är väldigt viktigt för den bild vi får från Zimbabwe, säger Stefan Amér.

President Robert Mugabe ställer upp till omval
och inför valet har pressfriheten beskurits.
Inga svenska journalister släpps in i landet.
Radiojournalisten Gerry Jackson fanns med via telefon från London där hon sänder nyheter om Zimbabwe på Radio Africa. Gerry Jackson lämnade Zimbabwe år 2000, när den oberoende radiostation som hon startat tvingades stänga. I de program som hon och andra exil-zimbabwier gör i Radio Africa kan man höra vanliga zimbabwier prata i direktsändning via telefon. Regeringsrepresentanter vill inte längre uttala sig i Radio Africa.

– Zimbabwier är desperata för att få höra andras åsikter om vad som händer i landet. Våldet påverkar varje aspekt av alla zimbabwiers liv.

Gerry Jackson är mycket kritisk till omvärldens handlingsförlamning inför den sedan lång tid tillbaka synliga konflikten i Zimbabwe och tycker att EU:s sanktioner är ”alltför lite, alltför sent”.

– Zimbabwierna har väntat på hjälp så länge nu. Jag kan inte se att de sanktioner som man nu beslutat att införa kommer att ha någon som helst effekt, säger hon.

När EU:s styrka av valobservatörer kallades hem i förra veckan ökade samtidigt trycket på de observatörer som valt att stanna kvar – bland annat från den regionala grupperingen SADC, där länderna i Södra Afrika ingår och de Samväldet, där 54 länder är medlemmar. I förra veckan kom rapporter om att sydafrikanska valobservatörer utsatts för våld, och SADC har nu riktat kritik mot Zimbabwe.

Våldet trappas hela tiden upp, och det finns en ökad tendens till motvåld från MDC-anhängare, även om regeringssidan fortfarande står för de flesta av övergreppen.

  • Människor är oerhört rädda - det är i stort sett en dödsdom om du inte har ett ZANU-PF-kort och blir tillfångatagen. Dessutom har vi har en situation där en miljon människor står inför svält, vilket leder till att röster kan köpas för mat, säger Marika Griehsel, som i tio år var SVT:s korrespondent i Afrika.

Marika Griehsel bevakade parlamentsvalet i juni 2000 för svensk TV. Valupptakten var också då mycket våldsam, men trots detta var väljarantalet högt.

  • Så kommer säkert situationen att bli nu också. Förhoppningsvis kommer folket att få fälla utslag om vem som ska styr Zimbabwe, säger hon.

Frilansjournalisten Per Ulf Nilsson tror att även om regeringspartiet vinner valet så kan inte en ekonomi i ruiner under diktatoriskt styre fortsätta någon längre tid.

– Varken folket eller ledarskapet bortom Mugabes innersta krets kommer att acceptera det, säger han.

ÅSA ERIKSSON

reportage | 2002-03-04