59 filmer tävlade i "Angeläget"

reportage | 2008-04-18

För tredje året i rad rullades röda mattan ut för dokumentärfilmsfestivalen ”Angeläget”.
Utifrån temat mänskliga rättigheter tog unga filmskapare upp ämnen som hedersrelaterat våld, främlingsfientlighet och hur det kan vara att leva med funktionshinder.

Sekunderna räknas ner på bioduken och under sista halvminuten vibrerar högtalarna av ett ökande muller som talar om att väldigt snart kommer någonting att hända. Så pang slås strålkastaren på och Sonja Schwarzenberger som är konferencier kliver ut i ljuset iförd en hög hatt lika knallröd som biostolarna. På biografen Bergakungen i Göteborg har 400 gymnasieelever från hela landet samlats. Sonja Schwarzenberger inleder filmfestivalen med en lek. Den som känner igen sig i det hon säger ska resa sig upp:
– Alla som någon gång bröt samman under klippningen av filmen och bara skrek rakt ut...
Bland de som känner sig träffade finns filmteamet från Hulebäcksgymnasiet i Härryda som gjort filmen Sharaf Hjältar. De är fem elever som har bråkat om tangenterna och det har blivit många sena eftermiddagar.
– Det är jätteroligt att få filmen visad här. Det är kul att Sharaf Hjältar får den uppmärksamheten, säger Johanna Lorentzon och får medhåll av de andra.
Sharaf Hjältar organiserar unga killar med bakgrund i hederskulturer som kämpar mot förtryck.
– Det är ett viktigt ämne som vi inte visste så mycket om tidigare, säger Kajsa Dalquist.

Camilla Hallgren, Johanna Lorentzon, Kajsa Dahlquist, Tomas Mann och Ida Hägglund från Hulebäcksgymnasiet i Härryda fick pris för sin film Sharaf Hjältar.

”Angeläget” är ett samarbete mellan Amnesty, KulturUngdom, Allmänna arvsfonden och Västra Götalandsregionen. Projektet riktar sig till gymnasieelever som läser på medieprogram.
Martin Rydehn är projektansvarig för festivalen och han tror att en anledning till att projektet blivit så lyckat är att det tar fasta på ungdomars eget skapande.
– Festivalen lyfter fram ungdomars berättelser. Den är ett forum där unga kan ge uttryck för vilka frågor de tycker är viktiga, säger Martin Rydehn.
– Film är också ett centralt inslag i ungdomars liv. Vi försöker hitta nya vägar och fånga engagemang genom att arbeta på ett sätt som ungdomar kanske inte hittat i det traditionella människorättsarbetet.
Totalt har 59 dokumentärfilmer skickats in och under festivalen utser en filmkunnig jury sju vinnarbidrag som visas. Varje vinnarfilm kommenterades också av en välkänd person. På plats fanns till exempel Navid Modini, programledare för Filmkrönikan och Metrokrönikören och rapparen Nabila Abdul Fattah som även uppträddde med gruppen Wordsilah. Filmvisningarna varvades också med estradpoesi och dansduon Xtreme bjöd på energifylld och snyggt koreograferad streetdans.

Nabila Abdul Fattah uppträdde med rappgruppen Wordsilah.

Marielle Solander och Anna Lindroth från Borgarskolan i Gävle fick pris för sin film _En svensk tiger_i vilken de intervjuar Margareta Sandstedt, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Gävle. Filmtiteln är en kritik mot att inte fler reagerar och gör någonting för att hejda partiets frammarsch.
– Vi brinner för att stoppa främlingsfientligheten, säger Marielle Solander vid minglet efter festivalen.
– När man läser på deras hemsida fattar man inte att folk har röstat på dem, fortsätter Anna Lindroth.
Filmen kommenterades av SVT-journalisten Hannes Råstam som särskilt lyfte fram de väl utformade intervjufrågorna.
– Vi tänkte att om vi spelade lite dumma, skulle hon bli tvungen att svara tydligt, och då skulle man höra hur knäppa svaren är, säger Marielle Solander.

Marielle Solander och Anna Lindroth på röda mattan med sitt diplom för filmen En svensk tiger.

Sanne Boija, Sandra Wirström och David Tholander från kunskapsgymnasiet i Stockholm har gjort filmen Misshandel i hemmet om en ung tjej som blir slagen och trakasserad av sin mamma.
– Många tror att sånt här inte händer, att en mamma inte kan göra så, säger Sanne Boija.
Sandra Wirström känner tjejen som filmen handlar om. Hon tror att det är viktigt att fler bli medvetna om att många barn och unga behandlas illa hemma.
– Det kändes viktigt att ge detta problem en röst. Skolorna måste bli mer uppmärksamma, säger hon.
Alla tre blev väldigt glada när juryn avslöjade att deras film skulle visas.
– Det känns bra att se att andra också bryr sig och tycker att det är viktigt, säger Sandra Wirström.

Sanne Boija, Sandra Wirström och David Tholander fick diplom för filmen Misshandlad i hemmet.

Vid ett bord utanför biosalongen står ciderglas i rader. Mingeldrinkarna har dukats fram av volontärer från Amnestygruppen på Ingrid Segerstedts gymnasium i Göteborg. De förser filmskapare med nya glas och ser till att alla har trevligt.
– Det är kul att få tillfälle att se filmerna, säger Maya Sanchez.
Linnea Hååg tror att filmerna presenterar mänskliga rättigheter på ett sådant sätt att alla tar det till sig.
– Efter filmen om Viktor förstår alla vad mänskliga rättigheter handlar om. Filmen sätter ett ansikte på det.

Text och foto: Lisa Olofsson

De sju vinnande bidragen som visades på filmfestivalen

Trygg i din vardag?
Filmen inleds med en sekvens som beskriver en vanlig morgon. Man kliver upp, gör sig i ordning och går iväg till skolan eller jobbet. Med enkla medel får filmskaparna publiken att inse att vardagen inte är lika enkel för alla. I filmen intervjuas tre personer som kommit till Sverige från Irak. De berättar om sina erfarenheter av krig och om hur det kan vara att komma till Sverige som flykting.

Av: Josefin Palmqvist, Anna Löfvenius & Jennifer Bergsman
från Borgarskolan, Gävle

En dag med Viktor
Viktor är dövstum och går sista året på en skola för elever med särskilda behov. Filmskaparna följer honom under en dag och skildrar med mycket värme och empati relationen mellan honom och hans assistent Peter. Det handlar om Viktors vardag, om hans framtidsvisioner och om hans kärlek till hundar.

Av: Sofia Brorsson, Jessica Ladeborn & Karolin Karlberg
från Ljud & Bildskolan, Borås

En svensk tiger
Dokumentärfilmarna tar främlingsfientligheten på allvar och drar sig inte för att gå ut och möta den. De intervjuar Margareta Sandstedt som är vice ordförande för Sverigedemokraterna i Gävle och det blir skrämmande tydligt att hon inte ens själv förstår sig på sitt partiprogram. På frågan om hur invandring hotar den svenska kulturen blir svaret en lång talande tystnad.

Av: Anna Lindroth & Marielle Solander
från Borgarskolan, Gävle

Misshandel i hemmet
Filmen handlar om en ung tjej som under sin uppväxt blir misshandlad av sin mamma utan att någon reagerar och ingriper. Filmskaparna låter henne själv berätta sin historia och lyfter fram en dåligt uppmärksammad aspekt på hemmavåld.

Av: David Tholander, Theodore Magnusson, Andrea Hoogendoorm, Sandra Wirström, Sanne Boija & Amanda Budarczyk
från Kunskapsgymnasiet Globen, Stockholm

Det ska va gôtt å leva
Filmtiteln kommer inte bara från en känd sång utan är också ett citat från en av de pensionärer som filmteamet mötte på Träffpunkten Bagaren. Dit kan äldre komma för att umgås och ha trevligt. Filmen handlar om hur det kan vara att bli gammal och om alla människors behov av att känna att det finns någon som bryr sig.

Av: Simon Strömberg, Ludvig Turegård & Jonathan Lidé
från Västerhöjdsgymnasiet, Skövde

Ungdomsvåld
Sex liv på en kväll. Så heter låten som hörs i filmen. Den är skriven av Rasmuz ”juiz” och handlar om den uppmärksammade dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani i Stockholm 6 oktober 2007. Filmarna går bakom den enkla uppdelningen i offer och förövare och går på djupet för att förstå hur det kan gå så snett att någon slår ihjäl en annan människa.

Av: Nahin Hedlund, Sofia Degerman & Nina Vestin
från Anderstorpskolan, Skellefteå
Hör hela låten på http://znapmusic.com/juice/

Sharaf Hjältar
Filmskaparna har träffat en ung man som genomgått en förändring. Han berättar att när Fadime Sahindal mördades för sex år sedan var han en av dem som tyckte att hon förtjänade det straffet. Idag är han ambassadör för Sharaf Hjältar som organiserar unga killar med bakgrund i hederskulturer och kämpar mot förtryck. Filmen ger ett starkt porträtt av en verkligt modig person.

Av: Ida Hägglund, Tomas Mann, Camilla Hallgren, Kajsa Dahlquist & Johanna
från Lorentzon Hulebäcksgymnasiet, Härryda

reportage | 2008-04-18