Kambodja: "Förlåt" räcker inte om rättvisa ska skipas

Krönika | 2002-02-07

Khieu Samphan, politisk ledare under Pol Pot i den brutala Röda khmerregimen som krävde uppemot 2 miljoner kambodjaners liv, bad i augusti 2001 om förlåtelse för sin roll i massmorden mellan 1975-1979 i ett unikt offentligt brev på sju sidor. Han uppgav att han var för "naiv" för att förhindra våldets spiral. Många offer och anhöriga, som länge har fått vänta på en tribunal som ska åtala Pol Pots anhängare, ifrågasätter dock varför han kunde skriva brevet från sitt hem i Pailin, nordöstra Kambodja, och inte från ett fängelse. Samtidigt ökade avspänningen i Kambodja under hösten mellan politiska grupper som inväntar försenade kommunalval. Politiskt motiverat våld, trakasserier och hot präglar ett land som fortfarande har svårt att försona sig med sitt tragiska förflutna.

När Vietnam invaderade Kambodja i december 1978 hittade de sträckor av halvbegravdaskelett på landsbygden- de blev kallade "Dödens fält". De magnifika Angkortemplen hade förstörts och användes som ammunitionslager av Röda khmererna både mot Vietnams invasionsstyrkor och tidigare mot USAs förödande krigföring i området. Hun Sen-regeringen som installerades av Vietnam tog över en utsvulten befolkning, ödelagda städer och obefintlig infrastruktur. Över tjugo år senare försöker Kambodja ta positiva steg i demokratiseringsprocessen sedan den FN-sponsrade fredsuppgörelsen 1991 och landet är på väg att bli den första ASEAN-medlemmen som ratificerar Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen. Den inhemska tribunalen är dock fortfarande en högt politiserad sakfråga.

Tribunalen ska styras enligt kambodjansk lag men internationella observatörer ska ingå i rättsprocesserna. Röda khmererna är dock fortfarande på fri fot, och ledande Pol Pot-anhängare som Samphan, Nuon Chea, och Ieng Sary har aldrig åtalats. Ta Mok, den ökände enbente "slaktaren", och Deuch, ledaren för Kambodjas "Auschwitz", Tuol Sleng, har suttit i specialhäkten i två år utan att ha satt fot i en rättssal. Premiärminister Hun Sen, som själv var en röd khmer en gång i tiden, har inte ställt sig bakom tribunalen.

Under 2001 uppstod en dispyt mellan FN och Kambodjas regering över tribunalens makt som försenade dess inträde ytterligare. Khieu Samphans brev är dock ett tecken på att de som var högt uppsatta röda khmerer känner att pressen mot dem stiger och upprättandet av en tribunal för Pol Pots anhängare är en tidsfråga.
I februari, 2002, inleds en ny fas i Kambodjas demokratiseringsprocess då kommunalval ska hållas. Tidigare val i landet har dock präglats av politiskt våld och förtryck och dessvärre har upptakten till kommunalvalen varit våldsam. Minst 10 möjliga kandidater mördades och två andra skadades under 2001, och 82 fall av politiska hot och våld har rapporterats.

Framtiden för Kambodja, som en gång var hem för den glänsande Angkorcivilisationen, förblir osäker.

Text: Gustav Ando

Krönika | 2002-02-07