Rättegången för mord på journalist följs noga i Slovakien

Den 13 januari inleddes rättegången mot fyra personer som står åtalade för mordet på den slovakiske journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova. Bedömare menar att rättegången inte bara är viktig för pressfriheten i landet utan också har stor betydelse för allmänhetens förtroende för rättsväsendet.

reportage | 2020-01-26
Av: Ed Holt
Protestmöte i Slovakiens huvudstad Bratislava den 9 mars 2018.

Protestmöte i Slovakiens huvudstad Bratislava den 9 mars 2018. Foto: Slavomír Frešo/Wikimedia

Den 13 januari inleddes rättegången mot fyra personer som står åtalade för mordet på den slovakiske journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova. Bedömare menar att rättegången inte bara är viktig för pressfriheten i landet utan också har stor betydelse för allmänhetens förtroende för rättsväsendet.

De fyra personerna står alla åtalade för mordet, medan en femte person, Zoltan Andrusko, redan förra året dömdes till 15 års fängelse för inblandning i mordet efter att han gjort en uppgörelse med åklagarsidan.

Vid rättegångens första dag erkände den 37-årige för detta soldaten Miroslav Marcek att det var han som avlossade skotten mot paret i Velka Maca, utanför den slovakiska huvudstaden Bratislava, den 21 februari 2018.

En demonstrant i Slovakiens huvudstad Bratislava håller upp en bild på journalisten Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova, som båda mördades i februari 2018. Nu har rättegången mot de fyra som står åtalade för morden inletts.

En demonstrant i Slovakiens huvudstad Bratislava håller upp en bild på journalisten Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova, som båda mördades i februari 2018. Nu har rättegången mot de fyra som står åtalade för morden inletts. Foto: Ed Holt/IPS

Övriga tre åtalade säger sig vara oskyldiga. Men en av dem, Marian Kocner, är enligt många en centralfigur i rättegången och ses som en representant för den korruption som har förgreningar högt upp inom statsapparaten. Han är en mäktig lokal affärsman som anklagas för att ha kopplingar till den organiserade brottsligheten och som granskades av Jan Kuciak.

Bedömare menar att rättsfallet bör ses som ett test för huruvida landets medier i framtiden kommer att kunna ställa landets mäktiga till svars, och också om rättssamhället kan göra detsamma.

Adam Valcek, undersökande journalist vid den slovakiska dagstidningen Sme, betonar hur viktig rättegången är.

– För Slovakien är den helt fundamental. Den handlar om vad vi journalister har sagt länge – att staten har tagits över och styrs av en elit. Och att Marian Kocner lyckades kontrollera de statliga organen, säger Adam Valcek till IPS.

Robert Fico, ledare för det socialdemokratiska SMER-SD, lämnade in sin avskedsansökan som slovakisk premiärminister den 15 mars 2018 efter protesterna mot mordet på Jan Kuciak.

Robert Fico, ledare för det socialdemokratiska SMER-SD, lämnade in sin avskedsansökan som slovakisk premiärminister den 15 mars 2018 efter protesterna mot mordet på Jan Kuciak. Foto: EU2016SK/Wikimedia

Morden på Jan Kuciak och Martina Kusnirova chockade hela landet och ledde till de största massprotesterna i Slovakien sedan kommunismens fall 1989. Protesterna tvingade premiärminister Robert Fico och inrikesminister Robert Kalinak att avgå, och senare tvingades även landets polischef bort från sin post.

Enligt utredningen var mordet kopplat till Jan Kuciaks arbete som undersökande reporter, och till hans sista granskning som hade avslöjat kopplingar mellan den italienska maffian och premiärministerns socialdemokratiska parti Smer som är Slovakiens största och brukar beskrivas som vänsterpopulistiskt.

Partiet var en period suspenderat från Europeiska socialistpartiet sedan Robert Fico bildade regering där Slovakiska nationalpartiet, SNS, ingår, SNS är ett högerextremt parti som hyllar Jozef Tiso, som ledde den nazistiska vasallstaten Slovakien 1939-1945.
Den 29 februari hålls val till parlamentet.

Vid presidentvalet 30 mars 2019 vann socialliberalen Zuzana Čaputová överraskande och lovade att bekämpa korruption i Slovakien. Hon blev Slovakiens första kvinnliga president.

President Zuzana Čaputová blev president i Slovakien förra året.

President Zuzana Čaputová blev president i Slovakien förra året. Foto: Jindřich Nosek (NoJin)/Wikimedia

Utredningen har även visat på påstådda kopplingar mellan politiker och företrädare för rättsväsendet, och de personer som anklagas för att ha varit involverade i morden. Det har även framkommit att Jan Kuciak innan han mördades hade blivit hotad av Marian Kocner.

Sedan flera decennier har det förekommit rykten om affärsmannens kontakter med den organiserade brottsligheten, och han har även påståtts ha kopplingar till några av landets högst uppsatta politiker, däribland den tidigare premiärministern och landets riksåklagare. Dessa kontakter kan ha gett honom möjligheter att agera utan risk för att straffas.

Åklagarna hävdar att Marian Kochner beordrade mordet på Jan Kuciak för att stoppa granskningen av honom.

Rättegången förväntas pågå åtminstone en bit in i februari, och det följs noggrant av internationella pressfrihetsorganisationer. Lokala journalister säger sig både känna oro och förhoppningar kring rättegångens betydelse för framtiden. Publicisten Lukas Fila vid dagstidningen Dennik N säger till IPS att det som framkommit i samband med utredningen är ytterst oroande.

– Regeringsmedlemmar, höga åklagare, domare och poliser var på ett eller annat sätt involverade med dem som begått detta brott. Journalister blev utsatta för spionage av tidigare medlemmar av säkerhetstjänsten. En före detta polis och soldat begick mordet. Jag kan fortsätta. Det är nu uppenbart att det inte är säkert att arbeta som journalist i Slovakien, säger han.

Mordet på Jan Kuciak ledde till protester runt om i Slovakien. Här protesterar människor i Košice.

Mordet på Jan Kuciak ledde till protester runt om i Slovakien. Här protesterar människor i Košice. Foto: Bubamara/Wikimedia

Samtidigt påpekar han att åtalet också väcker vissa förhoppningar:

– Det enda som kan återskapa en känsla av trygghet är att alla involverade döms till hårda straff inte bara för mordet, utan också för alla andra brott som har avslöjats i samband med utredningen.

Efter de inledande dagarna av rättegången menar de som följer den noggrant att det ännu är för tidigt att spekulera kring om den kommer att leda till fällande domar.

En erfaren journalist, som inte vill bli citerad med sitt namn, säger till IPS att allmänhetens förtroende för rättssamhället är kraftigt försvagat av de många skandaler som skakat landet, samt avslöjandena om märkliga kontakter mellan dubiösa individer och företrädare för rättsväsendet.

– Av det skälet är rättegången lika viktig för rättsväsendet. Vi måste få ett besked om att rättvisa existerar i Slovakien och att systemet kan, och är villigt till, att även agera mot ”de stora fiskarna”, säger journalisten.

Lukas Fila betonar de risker det skulle innebära om rättegången leder till friande domar:

– Det skulle innebära ett verkligt dödshot mot journalister, poliser och åklagare – och leda till en folklig ilska som skulle få enorma politiska konsekvenser.

Ed Holt
IPS/Bratislava

Läs också

Suspect Admits to Assassination of Slovak Journalist Jan Kuciak at Trial Start (European Views)

It was meant to end with a murder in any case, said the man who killed Kuciak(The Slovak Spectator följer rättegången dag för dag)

Slovakia: Freedom of expression groups welcome start of trial in Ján Kuciak murder (gemensamt uttalande 17 januari 2020)[

RSF concern in run-up to Ján Kuciak murder trial](https://rsf.org/en/news/rsf-concern-run-jan-kuciak-murder-trial "") (Reportrar utan gränser 7 november 2019)

Läs mer från Amnesty Press

Mord, fängslanden och attentat: Journalister i Östeuropa varnar för utvecklingen (25 januari 2019)

BOKMÄSSAN2018: Hoten mot det fria ordet i Europa (29 september 2018)

Pressfrihetens dag: Oron sprider sig bland slovakiska journalister (3 maj 2018)

reportage | 2020-01-26
Av: Ed Holt