Trycket ökar på Ugandas medier

När den ugandiska tabloiden Red Pepper år 2014 publicerade namnen på vad som beskrevs som landets 200 ledande ”homosexuella” följde man regeringens linje i hetsen mot homosexuella. Nu har tidningen själv drabbats av myndigheternas tillslag mot pressfriheten i Uganda.

reportage | 2017-12-27
Av: Angela Quintal
 Artikeln om planerna på att störta Paul Kagame i Rwanda.

Artikeln om planerna på att störta Paul Kagame i Rwanda. Foto: ACME

Åtta journalister som arbetar för den kontroversiella tabloidtidningen Red Pepper sitter nu gripna, anklagade för att ha publicerat en artikel som påstås hota den nationella säkerheten.

Reportrarna finns därför med på den lista som Kommittén för skydd av journalister, CPJ, har över fängslade journalister, trots att kanske inte alla tycker att de hör hemma där.

Detta eftersom det var Red Pepper som i februari 2014 utsatte 200 hbtq-personer för stor fara då tabloiden med stora rubriker publicerade deras namn i samband med att ett lagförslag i Ugandas parlament om att ytterligare skärpa landets hårda lagar mot homosexualitet hade undertecknats av president Yoweri Museveni. Sommaren 2014 underkändes dock lagen av Ugandas författningsdomstol då för få ledamöter hade varit på plats när lagen röstades igenom.

Det var en publicering som mötte kraftig kritik från utlandet, medan ugandiska myndigheter inte visade några reaktioner.

Nu är det Red Pepper som är utsatt för den ugandiska regeringens auktoritära åtgärder. Myndigheterna har slagit till hårt mot redaktionen efter att man återpublicerat en artikel från en rwandisk redaktion, där det påstås att Ugandas ledande politiker planerat att försöka störta Rwandas president Paul Kagame.

År 2014 publicerade Red Pepper en lista på 200 ”homosexuella”.

År 2014 publicerade Red Pepper en lista på 200 ”homosexuella”.

Vissa av tabloidtidningens kritiker menar att gripandet av de åtta journalisternas innebär att en slags ”poetisk rättvisa” skipas. Men det är en reaktion där det större perspektivet går förlorat.

De ugandiska medierna är satta under mycket hårda påtryckningar från en regering som gör sitt bästa för att tysta kritiska och oberoende röster, och tillslaget mot Red Pepper utgör bara ytterligare ett inslag i denna kampanj.

Av det skälet har CPJ tillsammans med bland annat lokala medier och pressfrihetsorganisationer, fördömt razzian mot Red Pepper.

– De som firar nedtystandet av Red Pepper måste komma ihåg att vissa av de brott som dess redaktörer och chefer anklagas för, som ”kränkande kommunikation”, utgör ett lika stort hot för vanliga ugandier. Om dessa anklagelser mot Red Pepper står sig kommer vi att få problem eftersom de även kan riktas mot oss alla, säger Peter Mwesige, ordförande för pressorganisationen Africa Centre for Media Excellence, ACME, i en kommentar.

Myndigheterna anklagar Red Pepper för att i november ha publicerat information som utgör ett hot mot ”den nationella säkerheten”.  Detta efter att man återpublicerat en artikel från den rwandiska nättidningen Rushyashya med rubriken ”M7 planerar att störta Kagame“.

 Ugandas president Yoweri Museveni har styrt Uganda sedan 1986.

Ugandas president Yoweri Museveni har styrt Uganda sedan 1986. Foto: U.S. Department of State

M7 är smeknamnet för Ugandas president Yoweri Museveni, som styrt landet de senaste 31 åren.

Den första anklagelsen gällde förräderi, en punkt som sedan har strukits. Men de åtta journalisterna står fortfarande anklagade för sju andra brott, däribland förtal av presidenten och hans bror, generalen Salim Saleh, och säkerhetsminister Henry Tumukunde.

Redaktionen, liksom vissa av redaktörernas bostäder, utsattes av ett tillslag från polisens specialgrupp mot terrorism. Högt uppsatta journalister och chefer för tidningen greps. Datorer och mobiltelefoner togs i beslag och redaktionsmedlemmar tvingades uppge sina lösenord. Deras arbetsplats spärrades samtidigt av och förklarades utgöra en brottsplats.

Trots att flera veckor nu har gått har Red Pepper inte tillåtits att återuppta sin verksamhet. De redaktionsmedlemmar som inte blev gripna står utan lön och tidningen har svårt att betala sina fakturor. Och de åtta gripna sitter fortfarande kvar i sina celler.

Den hårda taktiken från myndigheterna har fått effekt även på andra redaktioner. Redaktörer uppger för CPJ att journalister bedriver självcensur av rädsla för att reta upp myndigheterna.

–Staten tycks använda sig av gripanden för att trakassera dem och skicka ett budskap till andra medier. Av det skälet måste vi protestera, för om myndigheterna kommer undan med gripandet av Red Peppers redaktörer, kommer de även att ge sig på oss andra, säger Charles Bichachi, chefredaktör för Daily Monitor, till CPJ.

Ugandas informationsminister Frank Tumwebaze hävdar dock att gripandena inte utgör något hot mot pressfriheten i landet.

–När människor åtalas vid domstolar innebär det att staten gett dem en möjlighet att skipa rättvisa och försvara sig själva. Ingen står över lagen, vare sig journalister eller andra samhällsmedborgare, säger Frank Tumwebaze till CPJ.

Myndigheternas taktik tycks dock fungera. Nyligen rapporterade den lokala tidningen Observer att ledningen för Top Radio & TV beslutat att stoppa oppositionspolitiker och regeringskritiker från att delta i alla program som görs av mediebolaget. Tidningen har även rapporterat om att myndigheterna gett olika redaktioner direktiv om att stoppa vissa program eller programledare som anses vara regeringskritiska.

Polisen har dessutom kallat in redaktörer för vissa medier till förhör med anledning av artiklar som blivit publicerade. Sammantaget är det uppenbart att Ugandas medier är mycket hårt ansatta och att de som i förlängningen drabbas av detta är landets medborgare.

Angela Quintal
IPS/Durban-Sydafrika

Fotnot:Angela Quintal är programkoordinator i Afrika för Kommittén till skydd för journalister, CPJ, och har skrivit denna analys för nyhetsbyrån IPS.

Uppdatering: Sedan artikeln skrevs har de åtta fängslande journalister frigivits mot borgen

Läs mer om yttrandefriheten i Uganda

Uganda: Police Raid Queer Kampala Film Festival (Human Rights Watch 15 december 2017)

Uganda detains newspaper editors, directors, holds them without charge (Committee to Protect Journalists 22 november 2017)

Uganda’s Slow Slide into Crisis (International Crisis Group 21 november 2017)

Uganda: Police harass newspapers over stories about parliamentary expenses (Reportar utan gränser 17 oktober 2017)

Uganda: End threats against media after parliamentary brawl (Amnesty International 27 september 2017)

Läs mer om hbtqi-personers situation i Uganda från Amnesty Press

 Det ugandiska magasinet Rolling Stone hade hösten 2010 en förstasida som gav eko över hela världen där tidningen förespråkade att homosexuella skulle hängas.

Det ugandiska magasinet Rolling Stone hade hösten 2010 en förstasida som gav eko över hela världen där tidningen förespråkade att homosexuella skulle hängas. Foto: GayUganda

ÅRSMÖTE2016: Jimmy Sserwadda flydde från förtrycket i Uganda (17 maj 2016)

Homosexmotståndarna i Uganda planerar nytt lagförslag (20 januari 2015)

PRIDE: Livet efter antihomosexlagen i Uganda och hoppet efter konstitutionsdomstolens utslag (2 augusti 2014)

Musevenis balansgång (Amnesty Press nr 1/2014)

Nu kan bara president Museveni stoppa den nya anti-homosexlagen i Uganda (28 december 2013)

Ett liv i skuggan – möt homosexuella i Uganda (Amnesty Press 15 juli 2013)

Uganda i väntan på homosexlagen (Amnesty Press nummer 5/2012)

”De tror att det är ett virus” - Hbt-rörelsen i Uganda kämpar mot myter (12 november 2010)

”Varje morgon när jag vaknar frågar jag mig själv om jag kommer att överleva dagen” (2 augusti 2010)

Hetsjakt på hbt-personer i Uganda (19 januari 2010)

Sista dagen på Pride House: hbt-rättigheter i Uganda och diskussion om vithetsnorm (3 augusti 2009)

reportage | 2017-12-27
Av: Angela Quintal