Kvinnorättsförsvarare protesterar mot tortyr och fängslanden i Iran och Saudiarabien

Aktivister i ledande organisationer i civilsamhället, forskare och representanter för kvinnogrupper ser ytterst allvarligt på situationen för kvinnliga aktivister i 48 huvudsakligen muslimska länder. De har skrivit ett brev till ledare i dessa länder där de uppmanar till jämställdhet, fördömer tortyr av kvinnliga människorättsförsvarare och kräver omedelbart frigivande av de som sitter fängslade i Saudiarabien och Iran.

reportage | 2019-04-12
Av: Thalif Deen
 Samar Badawi besökte Amnestys kontor i Stockholm i januari 2013. Hon var i Sverige för att hämta Palmepriset som hade tilldelats hennes fängslade make. Nu är hon själv fängslad i Saudiarabien.

Samar Badawi besökte Amnestys kontor i Stockholm i januari 2013. Hon var i Sverige för att hämta Palmepriset som hade tilldelats hennes fängslade make. Nu är hon själv fängslad i Saudiarabien. Foto: Bella Frank

New York-baserade kvinnorättsorganisationen Equality Now och den globala muslimska feministiska rörelsen Musawah står bakom initiativet och framhåller att de är särskilt oroade över de många kvinnorättsaktivister som sitter gripna i Saudiarabien, däribland Loujain al-Hathloul, Hatoon al-Fassi, Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan, Nouf Abdelaziz, Samar Badawi, Nassima al-Sadah, Amal al-Harbi, och Shadan al-Anezi.

Samar Badawi och Nassima al-Sadah greps enligt uppgift den 30 juli 2018 och har sedan dess suttit frihetsberövade utan möjlighet att ha någon kontakt med omvärlden.

Den saudiska regeringen har anklagat kvinnorna för ”samordnade aktiviteter för att undergräva säkerheten, stabiliteten och den naturliga enigheten i kungariket”. Kvinnorna riskerar dödsstraff eller fängelse i upp till 20 år.

Brevet riktar sig till 48 presidenter, monarker och regeringschefer i bland annat Irak, Tchad, Kuwait, Bahrain, Nigeria, Sudan, Iran, Maldiverna, Niger, Tunisien, Turkiet, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

I brevet står att över 100 människorätts- och kvinnorättsorganisationer och aktivister i den muslimska världen är djupt oroade över angreppen mot kvinnorättsaktivister i vissa länder.

Loujain al-Hathloul är en av människorättsaktivisterna som är fängslad i Saudiarabien.

Loujain al-Hathloul är en av människorättsaktivisterna som är fängslad i Saudiarabien. Foto: Marieke Wijntjes / Amnesty International

De uppmanar ledarna i den muslimska världen att höja sina röster för att visa sitt stöd för jämställdhet mellan kvinnor och män, och att erkänna den avgörande roll som kvinnorättsförsvarare har i det avseendet, samt fördöma fängslandet och tortyren av kvinnliga människorättsförsvarare.

De 118 undertecknarna av brevet uppger också att de är ”djupt oroade över behandlingen av kvinnorättsaktivister i Iran, däribland den välkända iranska människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh som dömts till 38 års fängelse och 148 piskrapp, och människorättsaktivisten Narges Mohammadi som 2016 dömdes till 16 års fängelse”.

Nasrin Sotoudeh tilldelades år 2012 Europaparlamentets Sacharovpris.

Nasrin Sotoudeh tilldelades år 2012 Europaparlamentets Sacharovpris. Foto: European Union

Aktivisterna som undertecknat brevet tillhör organisationer i bland annat Algeriet, Afghanistan, Egypten, Indonesien, Indien, Kanada, Pakistan, Jordanien, Malaysia, Marocko, Mali och Somalia.

– Det är nedslående att se hur långt ned de muslimska länderna kommer i FN:s globala jämställdhetsindex, säger Yasmeen Hassan, chef för organisationen Equality Now.

Hon säger att gripandet, fängslandet och de utpekade fallen av tortyr av kvinnorättsaktivister i Iran och Saudiarabien måste fördömas av alla muslimska stater.

– Vi kan inte uppnå fred, välstånd och framsteg utan jämställdhet för kvinnor och flickor och måste aktivt agera för att förverkliga detta, säger hon.

– Det är hög tid att muslimska ledare höjer sina röster och talar om att jämlikhet och rättvisa som muslimska värderingar, stöttar kvinnorättsgrupper i sina länder och vidtar åtgärder för att sätta stopp för de lagar, den politik och de metoder som används i islams namn och som fortsätter att diskriminera kvinnor fram till i dag, säger Zainah Anwar, chef för Musawah.

Om de muslimska länderna hade varit trogna islams lära som gav kvinnor rättigheter som ansågs revolutionära för 1 400 år sedan, hade den muslimska världen i dag legat i framkant i kvinnorörelsen i stället för i botten av alla jämställdhetsundersökningar, säger hon.

Narges Mohammadi, vice ordförande för Irans center för människorättsförsvarare. Hon dömdes i maj 2016 till 16 års fängelse. År 2011 fick det svenska Per Anger-priset.

Narges Mohammadi, vice ordförande för Irans center för människorättsförsvarare. Hon dömdes i maj 2016 till 16 års fängelse. År 2011 fick det svenska Per Anger-priset. Foto: Privat/Amnesty International

Tara Carey vid Equality Now säger att när det gäller de gripna kvinnorättsaktivisterna i Saudiarabien så kräver de att de släpps omedelbart och villkorslöst och att alla anklagelser mot dem skrivs av.

– De saudiska myndigheterna måste säkerställa en opartisk och oberoende utredning av de utpekade fallen av tortyr, säger hon.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, sade under ett möte i FN:s människorättsråd i september förra året, att angreppen mot fredliga människorättsförsvarare i Saudiarabien, särskilt de som försvarar jämställdhet och kvinnors rättigheter, är djupt oroande. Den 6 mars krävde Michelle Bachelet i ett tal att tio fängslade kvinnliga människorättsförsvarare i Saudiarabien måste friges.

Thalif Deen
IPS/ New York

 Den 27 mars arrangerade Amnesty International och svenska PEN en manifestation på Norrmalmstorg i Stockholm för att kräva att Nasrin Sotoudeh friges från fängelse i Iran. Bland de många talarna fanns Andrea Bodekull från Amnesty.

Den 27 mars arrangerade Amnesty International och svenska PEN en manifestation på Norrmalmstorg i Stockholm för att kräva att Nasrin Sotoudeh friges från fängelse i Iran. Bland de många talarna fanns Andrea Bodekull från Amnesty. Foto: Amnesty International

Läs också

Saudiarabien - 11 kvinnorättsaktivister åtalade (svenska Amnesty 1 april 2019)

Jennifer Clement talade vid stödmanifestation för Nasrin Sotoudeh (svenska PEN 1 april 2019)

Iran: Harsh Sentence for Rights Lawyer Threatens Activism (Human Rights Watch 20 mars 2019)

Iran: Further Information: 38 years and 148 lashes for women’s rights defender: Nasrin Sotoudeh (Amnesty International 14 mars 2019)

Iran: Pro-government vigilantes attack women for standing up against forced hijab laws (Amnesty International 12 mars 2019)

Iran: Shocking 33-year prison term and 148 lashes for women’s rights defender Nasrin Sotoudeh (Amnesty International 11 mars 2019)

Iran’s ‘year of shame’: More than 7,000 arrested in chilling crackdown on dissent during 2018 (Amnesty International 24 januari 2019)

Iran: Shameful 16-year-sentence for Narges Mohammadi a devastating blow to human rights (Amnesty International 28 september 2016)

Läs mer från Amnesty Press

Appar för förtryck (6 mars 2019)

Ensaf Haidar fortsätter kämpa för sin mans frihet (9 juni 2016)

Raif Badawi – Sacharovpristagaren som är dömd till tio års fängelse (3 februari 2016)

Raif Badawi fick Sacharovpriset (16 december 2015)

Skärpt förtryck i Saudiarabien (6 juni 2014)

Palmepriset till människorättskämpar i Tunisien och Saudiarabien – Amnesty Press har träffat Radhia Nasraoui och Samar Badawi (31 januari 2013)

reportage | 2019-04-12
Av: Thalif Deen