Danskt kostymdrama

filmer | 2012-04-12

Film: A Royal Affair
Regi: Nikolaj Arcel
Manus: Nikolaj Arcel
Skådespelare: Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Mikkel Boe Følsegaard
Land: Danmark

Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsegaard och Alicia Vikander. Foto: Jiri Hanzn

Filmens titel skulle lika gärna kunna vara ”den motvillige monarken”. Namnet är dock upptaget. Danske kung Christian den VII har ingen vidare lust att vara regent. Han vill hellre, som han säger: bli full, träffa prostituerade och slåss.

På 1700-talet när upplysningstidens idéer var på kollisionskurs med kyrkans konservatism och adelns girighet får vi en inblick i det danska kungahuset. Makt, svartsjuka, förbjuden kärlek, passion, galenskap är ofta klassiska ingredienser i kostymdraman. Likaså i A Royal Affair.

Brittiska Caroline Mathilde (Alicia Vikander) är 15 år. Hon har förberett sig hela livet för att bli gift. När hon väl ska giftas bort till den danska regenten är hon överlycklig men lyckan blir kortvarig. Kung Christian den VII (Mikkel Boe Følsegaard) **är schizofren, en hemsk människa att vara i närheten av och absolut inte den make Caroline föreställt sig. Hovet, och den mindre grupp adelsmän som i realiteten styr landet, oroas över kungens hälsa och den tyske läkaren Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen) kallas in för att bli kungens livläkare (psykiatriker). Ett beslut som tas utan vetskap om att den tyska läkaren är en upplysningsman vars politiska ideal långt ifrån överensstämmer med hovets. Han lyckas charma kungen som blir fäst vid ”sin nya barnvakt” men samtidigt upptäcker Johann Friedrich Struensee och drottning Caroline Mathilde att de inte bara delar samma politiska ideal utan även en passion för varandra.

Förbjuden kärlek. Foto: Jirir Hanzn

Det är 1700-tal men skulle lika gärna kunnat vara nutid. Filmen bjuder på ett spännande politiskt maktspel som för tankarna till hur vissa av dagens mindre demokratiska länder styrs. Censur, dödsstraff, arbetsrätt och sekularisering är några dilemman karaktärerna i A Royal Affair ställs inför.

Den tyske livläkaren __Johann Friedrich Struensee spelad av Mads Mikkelsen.
Foto: Jiri Hanzn

Mitt i allvaret och kärleken vävs humor in på ett skickligt sätt. Som när kungen helt plötsligt får för sig att utnyttja sin makt och förklarar för konseljen att hans hund numera är medlem i sällskapet och ska vara delaktig i samtliga beslut rörande landets framtid. Att Mikkel Boe Følsegaard prisats på filmfestivalen i Berlin för sin insatts som Kung Christian VII är inte så överraskande och antagligen inte sista gången. Mads Mikkelsen med sin sedvanliga, lite lätt åksjuka, uppsyn gör en stabil insats tillsammans med resten av ensemblen.

Produktioner med stora budgetar beläggs ofta med höga förväntningar. A Royal Affair (6,4 miljoner €) lever upp till dessa. Trots att filmen är två timmar och tjugo minuter lång så känns biostolen aldrig hård. Filmen lyckas med det som de flesta liknande nordiska produktioner inte gjort. Nämligen, att skapa ett trovärdigt kostymdrama.

Text: Jacob Bomgren

filmer | 2012-04-12