Wallander räddar Ystad

filmer | 2009-01-11

Wallander- Hämnden
Regi: Charlotte Brändström
Skådespelare: Krister Henriksson, Lena Endre, Sverrir Gudnasson, Nina Zanjani, Stina Ekblad
Land: Sverige

Krister Henriksson är tillbaka som Kurt Wallander.
Foto: Nille Leander

Terrorister slår till och saboterar Wallanders kräftskiva. Men terroristernas ansikte är inte riktigt vad man väntar sig. Kommissarien i Ystad är tillbaka och Krister Henriksson är riktigt övertygande.

Det går att vara skeptisk mot ännu en film om Wallander och hans kollegor vid Ystadspolisen. Hur länge ska författaren Henning Mankell klara av att krydda denna skånska bygd med nya mord? Ola Rapaces rollgestalt tog de död på i den sista delen av förra filmomgången, nyligen visad på TV4, och skådespelerskan Johanna Sällström, som spelade Kurt Wallanders dotter Linda, dog på riktigt.

”Wallander-Hämnden”, som får biopremiär i helgen, är dock en riktigt bra historia och ska bli den första av 13 nya filmer. Kurt Wallander har äntligen gjort verklighet av drömmen om ett hus vid havet där han tillsammans med labradorhunden Jussi ska koppla av som en 62-åring i yrkeslivets slut förtjänar. Filmen inleds med att Kurt och hans nära polisvänner och rättsläkaren Karin (Stina Ekblad) har en trivsam kräftskiva. Samtidigt smyger en attentatsman omkring och anlägger sprängladdningar på en transformatorstation som i en samordnad smäll gör Ystad strömlöst.

Fortfarande alkoholpåverkade är det bara för Wallander och hans vänner att kasta sig in i jakten på de misstänkta terroristerna, samtidigt som de får flera mord på halsen också.
Den förste som mördas är kommunalrådet Erik Wester som upplåtit kommunhuset för en kontroversiell utställning som anses kränka profeten Muhammed. Utanför står demonstranter och ropar ”Stoppa utställningen!”. Finns det ett samband? Har Ystad drabbats av islamistisk terrorism?

Nina Zanjani spelar polisaspiranten Isabelle som
påminner Wallander om att även en polisstation ska ha
en jämställdhetsplan. Foto: Nille Leander

Historien har flera bottnar. Den handlar om samhällets sårbarhet, hetsjakten på misstänkta terrorister (läs araber), militär-polisiär samverkan och yttrandefriheten. Svaren på frågorna är inte helt väntade, vilket är ganska självklart när det är Mankell som står för storyn. Liksom kollegan Jan Guillou består Mankells världsbild av hederliga kriminalpoliser, korkade Säpopoliser, publicitetssugna politiker vars förhållande till sanningen har sina brister, kvällstidningsjournalister som ljuger och sympatiska militärer så länge de håller sig till att försvara de svenska gränserna.

I den här filmen förs också nya personer in i Wallanders värld. Lena Endre spelar åklagaren Katarina Ahlsell och vi får in två nya polisaspiranter i form av Sverrir Gudnason (känd från TV-serierna ”Upp till kamp!” och ”Kungamordet”) och Nina Zanjani (filmen ”Se upp för dårarna”).

För den som gillar svenska kriminalfilmer så bjuder Wallander-Hämnden på spänning ända fram till slutet och en hel del politisk eftertanke.

Ulf B Andersson

filmer | 2009-01-11