Kvinnor på marsch i Monrovia: Avrustning nu!

I torsdags tågade cirka 800 kvinnor genom gatorna i Liberias huvudstad Monrovia för att kräva en snabb avväpning av de väpnade grupperna i landet.
– Vi kvinnor i Liberia kommer inte längre tillåta att vi våldtas, skymfas, missbrukas, stympas och dödas, sade Leymah Gbowee enligt brittiska The Independent i ett tal framför Monrovias stadshus.
Leymah Gbowee hade organiserat protestmarschen där många bar vitt som en symbol för sitt hopp om fred efter 14 års krig. Och på plakat framfördes budskap som ”Liberias kvinnor säger ja till avrustning”.

FN:s säkerhetsråd har beslutat att en styrka på 15 000 soldater ska säkerställa freden i Liberia och se till att rebellrörelserna LURD och Model inte återupptar kriget mot regeringen i Liberia. Hittills har cirka 4 500 soldater anlänt. Dessa kommer från de västafrikanska samarbetsorganisation ECOWAS och Bangladesh.
Fortfarande är villkoren svåra för liberianerna och Abou Moussa, FN:s koordinatör för bistånd till Liberia, sade i veckan att 300 000 personer som under kriget flydde till Monrovia fortfarande lever utan rinnande vatten och elektricitet. 55 procent av invånarna i Liberia beräknas vara undernärda.

Den 7 december planerar FN att upprätta tre center i landet för att samla in vapen från de tusentals personer som nu med vapen i hand driver runt i landet. Många av dessa är barnsoldater. Men avväpningen beräknas ta lång tid och våldsamheter fortsätter på landsbygden.

I sitt tal vid protestmarschen i torsdags sade Leymah Gbowee att ”våra barn och barnbarn ska inte användas som dödsmaskiner och sexslavar”. Hennes kommentar fick bifall av övergångsregeringens president Gyude Brynant som lyssnade till demonstranterna.
Våldtäkt har varit vanligt under kriget och alla sidor har gjort sig skyldiga till detta brott. Ännu finns det inga beräkningar hur många kvinnor som har våldtagits, men en del kvinnor i landet säger att de tror att så gott som alla kvinnor har våldtagits under de år kriget har pågått, konstaterar The Independent.


The Independent(UK)