Ingen fristad för flyktingarna i Saada

Striderna i Saadaprovinsen intensifieras och myndigheterna manar alltfler invånare att fly till nyinrättade flyktingläger - med risk för att bli mänsklig sköld åt Houthirebellerna.

Människorna i vissa områden i Amran och Saada i norra Jemen som uppmanats fly till de fyra nya flyktinglägren som staten iordningställt, utsätter sig för risken att användas som mänskliga sköldar av Houthirebellernas styrkor, skriver UPI (United Press International). Lägren har inrättats som en följd av påtryckningar från UNHCR:s biträdande generalsekreterare, John Holmes, som beskriver den humanitära situationen som mycket allvarlig.

UPI rapporterar också att att jemenitiska myndighetspersoner varnar för att rebellerna placerat ut landminor på vägarna för att stoppa den humanitära hjälpen. Det har gått så långt att FN:s flyktingråd har bett den jemenitiska regeringen att sluta skicka flyktingar till ett läger i Amran eftersom säkerheten inte kan garanteras.
– Vi vill inte att fler flyktingar tas in i lägret och utsätts för de risker som finns, säger en talesman för UNHCR till Yahoo News.

John Holmes, som också är FN:s krishjälpssamordnare, uppmanar alla inblandade i konflikten att skydda de civila i enlighet med internationell humanitär rätt, enligt nyhetsbyrån newKerala.
Även om en hjälpkonvoj har lyckats ta sig fram till de drabbade områdena i helgen, är den humanitära situationen fortfarande akut för tiotusentals människor.
– Jag är speciellt orolig för de människor som vi inte når fram till, framförallt de som är fångade i konfliktområdena, säger John Holmes till newKerala. Han menar också att den humanitära situationen kommer att förvärras än mer och i högre grad påverka stabiliteten i landet.

Konflikten mellan de shiitiska Houthirebellerna och landets ledning, som består av sunnimuslimer, har pågått sedan 2004. Av de 150 000 människor som officiellt befinner sig på flykt i Jemen har 55 000 drivits iväg från sina hem under de senaste åtta veckornas strider. Enligt en rapport från Human Rights Watch anklagar båda sidor den andra parten för krigsförbrytelser av olika slag.

Läs mer:

Massprotester i södra Jemen

Krisen skärps – tiotusentals nya flyktingar i Saada


UPI