USA skärper tonen mot ICC: Åklagarens inresevisum återkallas

Donald Trumps administration har redan tidigare kritiserats hårt för angrepp mot internationella institutioner och FN-organ. Efter att USA återkallat visumet för Fatou Bensouda, chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen, ICC, ökar kritiken från experter och organisationer, samtidigt som många undrar om fler kontroversiella åtgärder väntar.

reportage | 2019-04-09
Av: Thalif Deen
ICC i Haag attackeras nu av USA som vill stoppa undersökningar av brott i Afghanistan. Chefsåklagare Fatou Bensouda kommer inte att tillåtas resa in i USA.

ICC i Haag attackeras nu av USA som vill stoppa undersökningar av brott i Afghanistan. Chefsåklagare Fatou Bensouda kommer inte att tillåtas resa in i USA. Foto: ICC

Under ledning av Donald Trump har USA redan lämnat FN:s människorättsråd i Geneve samt världsorganisationens kulturorgan Unesco, samtidigt som man dragit in, eller kraftigt minskat, anslagen till FN-organen UNFPA och UNRWA, samt till de fredsbevarande styrkorna.

Den senaste åtgärden är riktad mot ICC i Haag. Detta genom att visumet återkallats för ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda. Åklagarkontoret vid ICC har begärt tillstånd av domstolen att få gå vidare med utredningar av påstådda krigsbrott som kan ha begåtts av talibaner och dess allierade, afghanska regeringsstyrkor, amerikanska soldater och CIA i Afghanistan.

Agerandet har lett till protester från experter och människorättsorganisationer – och till att flera nya frågeställningar uppkommit.

När FN beslutade att förflytta sitt sekretariat till New York undertecknade USA som värdnation 1947 ett avtal som innebar att utländska diplomater ska erbjudas immunitet och möjlighet att utan några hinder kunna verka i de dagliga aktiviteterna inom världsorganisationen.

Frågan är om USA nu har brutit detta avtal genom att dra tillbaka Fatou Bensoudas visum – eller om landet har rätt att agera mot ICC:s domare med hänvisning till att USA inte är medlem av brottmålsdomstolen.

En annan fråga som många ställer sig är om agerandet är en fingervisning om vad som komma skall – då företrädare för länder som Iran, Venezuela och Kuba – som alla är svartlistade av USA, i september ska resa till New York för att tala inför FN:s generalförsamling. Frågan är om även de kommer att nekas resa in till landet.

Protesterna mot det amerikanska beslutet kommer från en lång rad organisationer, däribland medborgarorganisationen ACLU och Internationella juristkommissionen, ICJ, som i ett gemensamt uttalande skriver att ”målet med visarestriktionerna är att blockera och förhindra legitima utredningar av allvarliga brott mot internationell lag”.

Vidare varnar organisationerna för att agerandet kan få ”farliga” konsekvenser i kampen mot straffrihet och för brottsoffers möjligheter att få upprättelse.

Tawanda Hondora, ordförande för organisationen WFM-IGP (Världsfederalisterna), som är av de grupper som undertecknat uttalandet, säger till IPS att Donald Trumps administration konsekvent verkat för att underminera den internationella rättsordningen.

Han menar att USA:s under Donald Trump agerande har ökat riskerna för väpnade konflikter – och menar att återkallandet av Fatou Bensoudas visum står i strid med avtalet mellan FN och USA.

”Salt Pit”. Denna plats, också kallad ”The Dark Prison”, har utpekats som ett hemligt CIA-fängelse i Afghanistan där tortyr förekom.

”Salt Pit”. Denna plats, också kallad ”The Dark Prison”, har utpekats som ett hemligt CIA-fängelse i Afghanistan där tortyr förekom. Foto: Trevor Paglen/ http://www.paglen.com/?l=work&s=blacksites/Wikimedia

Enligt Tawanda Hondora råder det inget tvivel om att målet är att påverka ICC:s arbete med att utreda de eventuella brott som begåtts av alla stridande parter i Afghanistan.

Martin S. Edwards, som är expert på diplomati och internationella relationer vid Seton Hall-universitetet, säger att det inte är konstigt att agerandet mot ICC:s chefsåklagare väcker kritik.

– Jag hoppas att detta enbart syftar till att göra livet svårt för Fatou Bensouda och inte är en del av en mer generell trend där personer som ska besöka FN:s generalförsamling nekas visum, säger han.

Martin S. Edwards säger dock att få saker bör komma som en överraskning med den nuvarande administrationen – och att även andra personer kan nekas visum i framtiden, däribland Venezuelas president Nicolas Maduro.

Historiskt har USA förhållit sig kritiskt till vissa ledares besök i New York, men enligt Martin S. Edwards kan den nuvarande administrationen gå längre än så, eftersom detta skulle välkomnas av presidentens väljarbas. Dock menar han att den juridiska grunden för ett sådant agerande skulle vara oerhört tunn.

Inte välkommen. ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda har fått sitt inresevisum till USA indraget. Därmed kan hon inte rapportera till FN.

Inte välkommen. ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda har fått sitt inresevisum till USA indraget. Därmed kan hon inte rapportera till FN. Foto: ICC

Vid en pressträff i mars sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att landet sedan länge har valt att stå utanför ICC på grund av att domstolen utgör ett hot mot landets nationella suveränitet. Han hotade också med att personal från ICC som är inblandade i undersökningar av allierade till USA, och då speciellt Israel, också kan få sina visum indragna. Israel står utanför ICC men Palestina är anslutet.

– Vi är fast beslutna att skydda amerikansk och allierad militär och civil personal från hotet om att orättvist bli åtalade för handlingar som begåtts i syfte att försvara vår fina nation. Vi befarade att domstolen med tiden skulle bedriva politiskt motiverade åtal av amerikaner, och våra farhågor besannades, sade Mike Pompeo.

Tawanda Hondora uppmanar Storbritannien och Frankrike att föra en diskussion inom FN:s säkerhetsråd kring USA:s beslut att dra tillbaka chefsåklagarens visum. Han uppmanar samtidigt FN:s generalförsamling att protestera mot beslutet eftersom det finns en risk att agerandet annars blir prejudicerande.

Thalif Deen
IPS/New York

Läs också

ICC President calls on U.S. leadership to support the Court and to “join their closest Allies and Friends at the Rome Statute table” (ICC 1 april 2019)

US "threats" against International Criminal Court must stop, say UN experts (OHCHR 22 mars 2019)

US Threatens International Criminal Court (Human Rights Watch 15 mars 2019)

Läs mer om ICC från Amnesty Press

Nya bakslag för ICC – Filippinerna lämnar och expresident Gbagbo frikänd (22 mars 2019)

FOLKMORDSKONVENTIONEN 70 ÅR: FN-rapport anklagar generaler i Myanmar för folkmord (7 december 2018)

Fredspristagare kräver att Burmas ledare åtalas (5 mars 2018)

ICC:s åklagare vill utreda brott i Afghanistan (3 november 2017)

Rättegången i ICC mot Dominic Ongwen: ”Jag är oskyldig och var själv ett offer” (6 december 2016)

Gambia lämnar ICC – ”en domstol för förföljelse av afrikaner” (26 oktober 2016)

Sydafrika lämnar ICC: ”Kan bli förödande för domstolen” (22 oktober 2016)

Burundis regering: Vi lämnar ICC (8 oktober 2016)

Klartecken för ICC att undersöka brott under Georgienkriget (31 januari 2016)

LRA-ledaren Dominic Ongwen har anlänt till Haag – sitter i ICC:s häkte (22 januari 2015)

Klartecken till Libyen från ICC (25 oktober 2013)

Från Srebrenica till Timbuktu (4 juni 2012)

ICC-åtalet innebär ett slut för straffriheten i Kenya (16 maj 2011)

Inget fredsavtal - Var är Kony? (11 april 2008)

Hem till byn Amio (nr 5/2007)

Rättvisa utan ansvarsutkrävande? (16 maj 2007)

Är internationell rättvisa möjlig? (16 oktober 2006)

Efter 19 års krig: Vapenvila i norr (29 augusti 2006)

Rykten om ICC: Arresteringsorder mot Joseph Kony (7 oktober 2005)

Norra Uganda: De civila som gisslan i kriget (nr 3/2005)

Internationell rättvisa: I Haag skapas historia (Amnesty Press nr 1/2005)

Svensk samling för internationell rättvisa med ICC (4 februari 2005)

USA:s korståg mot ICC (23 juni 2004)

Svensk statssekreterare i norra Uganda: »Jag har aldrig hört talas om något liknande« (nr 1/2004)

Nattens barn i norra Uganda På vandring varje natt för en säker sömn (nr 4/2003)

reportage | 2019-04-09
Av: Thalif Deen