Gambia lämnar ICC – ”en domstol för förföljelse av afrikaner”

ICC:s chefsåklagare är den gambiska juristen Fatou Bensouda, tidigare justitieminister i Gambia.

ICC:s chefsåklagare är den gambiska juristen Fatou Bensouda, tidigare justitieminister i Gambia. Foto: Max Koot Studio/Wikipedia

Sent på kvällen den 25 oktober framträdde Gambias informationsminister Sheriff Bojang i den statliga televisionen och meddelade att Gambia lämnar ICC, Internationella brottmålsdomstolen, som har sitt säte i Haag. Under oktober har även Burundi och Sydafrika meddelat att de lämnar ICC.

Oron växer nu att fler länder i Afrika ska lämna ICC och Sidiki Kaba, ordförande för de 124 stater som är anslutna till ICC, vädjade den 24 oktober till Sydafrika och Burundi att ompröva sina beslut och arbeta tillsammans med andra stater för att bekämpa straffriheten. Sidiki Kaba uttalade också oro för att Kenya och Namibia kan vara på väg att lämna ICC.

Romstadgan, som antogs 1998, är grundvalen för ICC som sedan 1 juli 2002 har kunnat väcka åtal för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. 34 afrikanska länder har anslutit sig och de flesta av de fall ICC har tagit upp i Afrika har kommit på begäran av afrikanska länder. I två av fallen; Libyen och Darfur (Sudan), har fallen hamnat hos ICC sedan USA, Kina och Ryssland avstått från att utnyttja sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd som därför har kunnat hänskjuta frågan till ICC.

Sheriff Bojang gick till hårt angrepp mot ICC, International Criminal Court, som han anklagade för att vara en International Caucasian Court, som ägnar sig åt att ”förfölja och förödmjuka färgade människor, speciellt afrikaner”. Han angrep speciellt Tony Blair, Storbritanniens tidigare premiärminister, som vilseledde britterna då Storbritannien tillsammans med USA anföll Irak våren 2003.

Gambia har också förgäves försökt få ICC att straffa EU för tusentals afrikanska migranters död när de har försökt ta sig till Europa, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Det finns många västländer, minst 30, som har begått fruktansvärda krigsförbrytelser mot självständiga suveräna stater och deras medborgare sedan ICC bildades och inte en enda västlig krigsförbrytare har åtalats, sade Sheriff Bojang enligt AFP.

Beskedet att Gambia nu ska lämna ICC ses som ett slag mot Fatou Bensouda, ICC:s chefsåklagare. Hon var tidigare Gambias justitieminister och är en av landets främsta jurister.

Gambia har meddelat att landet lämnar ICC. Bilden visar ICC:s nya byggnad dit domstolen flyttade i december 2015.

Gambia har meddelat att landet lämnar ICC. Bilden visar ICC:s nya byggnad dit domstolen flyttade i december 2015. Foto: Hypergio/Wikipedia

Det var på onsdagen ännu oklart om Gambia formellt har lämnat in en utträdesansökan till FN. Enligt Romstadgan lämnar ett land ICC ett år efter att FN mottagit utträdesansökan.

Beskedet att Gambia lämnar ICC kom några veckor innan landet ska hålla val. President Yahya Jammeh tog makten i en kupp 1994 och har styrt sedan dess. Han väntas vinna presidentvalet den 1 december. Hans regim anklagas för godtyckliga fängslanden, tortyr och påtvingade försvinnanden. I april dog en oppositionsledare i poliscell efter att ha gripits vid en fredlig demonstration.

Amnesty International hyllade på onsdagen Fatou Bensoudas kamp mot global straffrihet och gick till skarpt angrepp mot den gambiske informationsministerns uttalande.

– Hans påstående om förföljelse och förödmjukelse av färgade människor är så långt från sanningen man kan komma, sade Netsanet Belay, utrednings- och lobbychef för Amnestys avdelning för Afrika. För många afrikaner är ICC den enda möjligheten till rättvisa för de brott de utsatts för. Gambias tillkännagivande är ett slag mot miljoner offer runt om i världen.

Luis Moreno Ocampo, tidigare chefsåklagare vid ICC, gick enligt al-Jazira till hårt angrepp mot Burundi och Sydafrika som han anklagade för att ge ledare på kontinenten fria händer att ”begå folkmord”.

– Burundi lämnar ICC för att kunna fortsätta begå brott mot mänskligheten och möjligt folkmord inom sina gränser. Burundis president vill ha fria händer för att kunna attackera civila, sade Luis Moreno Ocampo.

Han pekade på hur Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela hade arbetat för att skapa ICC för att undvika nya massiva brott i Afrika.

– Sydafrika under ledning av Jacob Zuma har beslutat att dölja brotten och överger afrikanska offer. Världen går bakåt. Kaoset är på väg. Folkmord i Burundi och ett nytt afrikanskt krig är på väg, varnade Luis Moreno Ocampo.

26 oktober 2016

Läs också

ICC:s undersökning av Storbritannien och Irak

Läs mer om ICC från Amnesty Press

Sydafrika lämnar ICC: ”Kan bli förödande för domstolen” (22 oktober 2016)

Burundis regering: Vi lämnar ICC (Amnesty Press 8 oktober)

Klartecken för ICC att undersöka brott under Georgienkriget (Amnesty Press 31 januari 2016)

Mathieu Ngudjolo Chui frikänd av ICC (Amnesty Press 3 mars 2015)

LRA-ledaren Dominic Ongwe har anlänt till Haag – sitter i ICC:s häkte (Amnesty Press 22 januari 2015)

ICC: Åklagare inleder undersökning om krigsförbrytelser i Palestina (16 januari 2015)

Internationell rättvisa: I Haag skapas historia (nummer 1/2005)

Läs också

Gambia: Opposition in Gambia - The danger of dissent (Amnesty International 14 september 2016)

Gambia: Opposition Politician’s Death Must Prompt Human Rights Reform (HRW 5 augusti 2016)

Ulf B Andersson
Amnesty Press