LRA-ledaren Dominic Ongwe har anlänt till Haag – sitter i ICC:s häkte

Den 21 januari anlände den efterlyste ugandiern Dominic Ongwen till Haag och placerades i häkte hos ICC, internationella brottmålsdomstolen. Dominic Ongwen har varit efterlyst av ICC sedan år 2005 då åtal väcktes mot honom och fyra andra ledare inom LRA, Herrens motståndsarmé, som under många år bedrev krig i norra Uganda och anklagades för en rad övergrepp och blev ökända för kidnappningar av barn.

LRA:s ledare Joseph Kony är fortfarande på fri fot. En av de fem LRA-ledarna, Raska Lukwiya, har konstaterats död. När det gäller Okot Odhiambo och Vincent Otti råder motstridiga uppfattningar om de fortfarande är i livet. För ICC är gripandet och utlämningen av Dominic Ongwen en stor framgång.

Uganda blev ursprungligen ett fall för ICC då president Yoweri Museveni begärde att ICC skulle ta sig an situationen i norra Uganda. Uganda är anslutet till Romstadgan men Yoweri Museveni har under senare år varit en av de afrikanska ledare som har riktat skarp kritik mot ICC. Det var därför ingen självklarhet att Uganda skulle överlämna Dominic Ongwen till ICC. FN:s säkerhetsråd och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon välkomnade överlämnandet. Ban Ki-moon sade enligt BBC att detta är ”ett steg framåt för att ge rättvisa till tusentals offer för LRA:s våld”.

ICC tackade FN och FN-styrkan MINUSCA i Centralafrikanska republiken och myndigheterna i Centralafrikanska republiken, Uganda, USA, Belgien, Nederländerna och Afrikanska unionen för deras viktiga roll i denna operation.

ICC meddelade på onsdagen att Dominic Ongwen kommer att framträda i domstolen den 26 januari. Då kommer han få information om åtalspunkterna mot honom. Det handlar om tre fall av brott mot mänskligheten och fyra fall av krigsförbrytelser. Brotten ska ha begåtts i Uganda år 2004.

LRA är inte längre verksamma i Uganda. Gruppen antas idag bestå av några hundra soldater som har rört sig i nordöstra delen av Kongo, Sydsudan och Centralafrikanska republiken och har anklagats för massakrer på civila bybor och kidnappningar. Sedan år 2011 har LRA jagats av ugandiska armén och de senaste åren har också en specialstyrka från USA deltagit i jakten. USA utfärdade år 2013 en belöning på fem miljoner dollar för information som skulle leda till Dominic Ongwens gripande.

Ongwens far/mormor Anna Angeeyo, 80, berättade i den ugandiska tidningen Daily Vision att hon senast såg sitt barnbarn år 1990. Dominic Ongwen var sedan ett av de barn som rövades bort av LRA och han blev barnsoldat. 1994 skickades han till södra Sudan där han fick militär utbildning och senare avancerade till en av LRA:s högsta ledare.

Efter gripandet av Dominic Ongwen i Centralafrikanska republiken intervjuades han av ugandiska armén. Nyhetsbyrån Associated Press har sett videon med intervjun.

I intervjun hävdar Dominic Ongwen att han träffade Joseph Kony i Darfur i västra Sudan i december. Kony ska ha lagt fram en plan på att röva bort människor i Centralafrikanska republiken och ta kontakter med Boko Haram i Nigeria, de sydsudanesiska rebellerna under ledning av Riek Machar, tidigare vicepresident i Sydsudan och rebellgruppen Seleka i Centralafrikanska republiken.

Seleka hade under år 2013 makten i Centralafrikanska republiken och anklagas för brutala övergrepp. Idag fortsätter Seleka en kamp mot kristna miliser. I intervjun säger Dominic Ongwen att han motsatte sig Konys planer och blev gripen och misshandlad på order av LRA-ledaren. Den 27 december 2014 frigavs han dock.

– Jag avvek på natten utan skor eller några personliga tillhörigheter, berättade Dominic Ongwen. Jag hamnade hos olika milisgrupper innan janjawid (en milis som stöds av regeringen i Sudan) överlämnade mig till Seleka. De tog kontakt per telefon med USA-styrkan som kom och hämtade mig.

De amerikanska soldaterna överlämnade sedan Dominic Ongwen till ugandiska soldater i Centralafrikanska republiken.

– Det var först efteråt vi förstod att mannen som presenterade sig som ”Moussa” var Dominic Ongwen, berättar Seleka-ledaren Mounir Ahamat för nyhetsbyrån Associated Press.

Nu anser Seleka att de har rätt att få de fem miljonerna dollar men det anses inte så troligt att USA kommer överlämna pengarna till en grupp som anklagas för att ha dödat tusentals civila.

Ulf B Andersson

22 januari 2015

Amnesty om gripandet av Dominic Ongwen

Uganda/CAR: Impending transfer of suspected LRA commander to ICC offers opportunity for justice (18 januari)

Amnesty Press om LRA

Inget fredsavtal - Var är Kony? (11 april 2008)

Hem till byn Amio (nr 5/2007)

Rättvisa utan ansvarsutkrävande? (16 maj 2007)

Efter 19 års krig: Vapenvila i norr (29 augusti 2006)

Rykten om ICC: Arresteringsorder mot Joseph Kony (7 oktober 2005)

Norra Uganda: De civila som gisslan i kriget (nr 3/2005)

Internationell rättvisa: I Haag skapas historia (Amnesty Press nr 1/2005)

Svensk statssekreterare i norra Uganda: »Jag har aldrig hört talas om något liknande« (nr 1/2004)

Nattens barn i norra Uganda På vandring varje natt för en säker sömn (nr 4/2003)

Läs också
Amnestys grupp för internationella straffrättsliga frågor

Ulf B Andersson
Amnesty Press