Lagar mot ”homosexuell propaganda” oroar hbtq-rörelsen i Centralasien
Regeringen i Kirgizistan är på väg att gå i Rysslands fotspår och införa ett förbud mot så kallad ”homosexuell propaganda”. – Allt som har gjorts de senaste tio åren kan vara borta på en dag, säger aktivisten Danik Kasmamytov.
reportage | 2016-06-12 Av: Charlie Olofsson |
Hbtq-rörelserna i Kirgizistan och Kazakstan har ett bra samarbete men de har svårt att få kontakt med aktivister i de mer slutna grannländerna Uzbekistan, Turkmenistan och Tadzjikistan. Foto: Charlie Olofsson
Lagförslaget har redan röstats igenom två gånger av Kirgizistans parlament och ska tas upp en tredje gång. Om det går igenom då får landets hbtq-rörelse händerna bakbundna.
– Aktivister kommer att hamna i fängelse, varnar Danik Kasmamytov.
Han besökte Stockholm i slutet av maj tillsammans med Zhanar Sekerbayeva, feministisk hbtq-aktivist från Kazakstan. De deltog den 29 maj i ett samtal i Solidaritetshuset om queer och feministisk aktivism i de före detta sovjetiska republikerna i Centralasien. Ett 20-tal personer kom till samtalet, som arrangerades av Östgruppen och Centralasiengrupperna.
I Kazakstan har regeringen redan sagt ja till ett förbud mot ”homosexuell propaganda”. Lagen röstades igenom förra året men infördes aldrig eftersom den underkändes av konstitutionsdomstolen.
– Vi är fortfarande oroliga för att lagen ska tas upp igen, säger Zhanar Sekerbayeva.
När Ryssland införde förbud mot ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” riktat för minderåriga rapporterades det över hela världen. Nu, när liknande lagar föreslås i Centralasien, är det anmärkningsvärt tyst, tycker Danik Kasmamytov.
Danik Kasmamytov, Kirgizistan, arbetar med organisationerna Labrys och Kyrgyz Indigo. Foto: Charlie Olofsson
– Centralasien är som en blind fläck på den internationella kartan, säger han och tillägger att internationell uppmärksamhet är viktigt.
– Det sätter press på våra regeringar, så klart. Och när situationen är känd, som i Ryssland, blir det också lättare för aktivister att få visum till andra länder.
Om lagförslaget som är aktuellt i Kirgizistan införs blir det förbjudet att ”skapa en positiv attityd till icke-traditionella sexuella relationer” bland minderåriga. En sådan lag kommer att försvåra arbetet för hbtq-personers rättigheter i ett land där utsattheten redan är stor, menar Danik Kasmamytov.
Han berättar om ungdomar som blir förskjutna av sina familjer, om hatiska uttalanden från politiker och om hbtq-fientliga poliser. Hatbrott är vanligt i både Kirgizistan och Kazakstan, och få vågar anmäla brotten. Danik Kasmamytov utsattes själv för en attack härom året när en hbtq-grupp hade möte på ett café i staden Osj i södra Kirgizistan.
– Servitörerna sprang efter oss när vi gick och misshandlade oss på gatan, säger han.
Han är arg över hur hbtq-personers rättigheter framställs av politiker och medier i landet.
– Det pratas hela tiden om samkönade äktenskap, men det är verkligen inte det som toppar vår önskelista. Det gör mig arg att det är det de tror att vi vill ha. Det är våldet som är det största problemet. Polisen gör inte sitt jobb, säger han till Amnesty Press efter samtalet på Solidaritetshuset.
Zhanar Sekerbayeva, Kazakstan, arbetar med organisationerna AlmaTQ och KazFeminita. Foto: Charlie Olofsson
Kirgizistan och Kazakstan brukar betraktas som de två mest öppna av de före detta sovjetländerna i Centralasien. I Uzbekistan, Turkmenistan och Tadzjikistan är situationen för människorättsaktivister svårare, men även i Kazakstan är aktivister hårt ansatta av regeringen.
– Protester är alltid olagliga. Vad vi än gör riskerar vi att bli gripna, säger Zhanar Sekerbayeva.
Öppen kritik mot regeringen är ovanligt i Kazakstan, men just nu pågår omfattande regeringskritiska demonstrationer runt om i landet. Det är unikt, menar Zhanar Sekerbayeva.
– Att människor samlas och ställer krav på demokrati och öppenhet har stor betydelse, säger hon till Amnesty Press.
Under de senaste veckorna har tusentals slutit upp i kritiken mot en ny jordreform som ska göra det lättare att privatisera mark. Många jordbrukande kazakstanier är rädda för att kinesiska företag ska köpa upp marken som de lever av.
Flera hundra personer ska ha gripits i samband med demonstrationerna, som har vuxit till ett proteströrelse med krav på demokratisering.
– Det är många feminister och hbtq-aktivister som sluter upp i protesterna, fast det syns inte i medierapporteringen. Där tystas våra röster, säger Zhanar Sekerbayeva.
Hon berättar vidare att hbtq-rörelsen i Kazakstan har svårt att hitta allierade.
– Vi har sökt samarbeten hos kvinnorörelsen men de vill inte driva projekt ihop. De är vänliga, men vågar inte förknippas med oss, säger hon.
Zhanar Sekerbayeva och Danik Kasmamytov önskar att de hbtq-fientliga lagförslagen skulle få större uppmärksamhet. – Centralasien är som en blind fläck på den internationella kartan, säger Danik Kasmamytov. Foto: Charlie Olofsson
I Kirgizistan är hbtq-rörelsen i dagsläget inte riktigt lika hårt kontrollerad av regeringen som i Kazakstan och aktivister kan verka lite friare. Organisationen Labrys har till exempel kunnat genomföra hbtq-utbildningar för poliser. Den verksamheten måste antagligen att upphöra om lagförslaget mot ”homosexuell propaganda” går igenom, tror Danik Kasmamytov.
– Det är svårt att nå förändring. Kirgizistan har varit lite av Centralasiens progressiva hopp, men nu är det under hot, säger han.
Charlie Olofsson
[email protected]
Läs mer om protesterna i Kazakstan
Dispatches: Kazakhstan Slammed Over Treatment of Workers (Human Rights Watch 9 juni 2016)
Activists Demand Immediate Release Of Kazakh Land-Law Protesters (RFE/RL 30 maj)
En nyliberal diktatur som väst blundar för (Aftonbladet 25 maj 2016)
Läs mer om hbtq-rörelsen i Kirgizistan
Kirgizistan: Fem års fängelse hotar homofoba aktivister – anklagas för huliganism (Amnesty Press 23 maj 2015)
ILGA höll världskonferens i Stockholm – 450 deltagare diskuterade kampen för hbt-rättigheter (Amnesty Press 23 december 2012)
Växande hbt-rörelse i Kirgizistan ( Amnesty Press 12 april 2007)
Läs också
Kyrgyzstan: Reject Anti-LGBT Bill ( Human Rights Watch 5 mars 2015)
Kyrgyzstan: Police Abuse, Extortion of Gay Men (Human Rights Watch 28 januari 2014)
reportage | 2016-06-12 Av: Charlie Olofsson |