ALMEDALEN2018: RFSL kärleksbombas efter hot från nazister

RFSL trodde att de skulle få diskutera sakfrågor i Almedalen, men istället hamnade allt fokus på hotet från Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Stödet från omgivningen är dock massivt. En mänsklig mångfaldsmur bildades och RFSL kärleksbombades på onsdagen.

reportage | 2018-07-04
Av: Lisa Olsson
Toktam Jahangiry och Carmen Blanco Valer (båda från Feministiskt initiativ), här tillsammans med Rosanna Dinamarca (V) i mitten, anordnade en kärlekspromenad till RFSL:s lokaler i Almedalen. ”Idag och alla andra dagar är vi alla RFSL” säger Toktam Jahangiry.

Toktam Jahangiry och Carmen Blanco Valer (båda från Feministiskt initiativ), här tillsammans med Rosanna Dinamarca (V) i mitten, anordnade en kärlekspromenad till RFSL:s lokaler i Almedalen. ”Idag och alla andra dagar är vi alla RFSL” säger Toktam Jahangiry. Foto: Lisa Olsson

Vid Södertorg i Visby har RFSL flera programpunkter under onsdagen. Fokus förflyttades dock från seminariernas innehåll då det tidigare i veckan stod klart att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fått tillstånd att ha ett bokbord i närheten av RFSL:s lokaler. Något som RFSL såg som ett tydligt hot. RFSL Ungdom valde att ställa in sin medverkan i Almedalen helt.

RFSL fick ett massivt stöd av andra organisationer och Almedalsbesökare som satte upp hjärtan med kärleksbudskap utanför lokalen. Strax före att seminariet ””Extremhögerns hot mot hbtq-rörelsen” skulle börja bildades en mänsklig mångfaldsmur för att människor skulle känna sig trygga. Nordiska motståndsrörelsen var inte på plats ännu, men 20 minuter in i seminariet ställde sig sex personer från organisationen utanför RFSL:s lokaler, men försvann sedan.

– Det här är ett mönster. Vid mångfaldsparaden förra året fick de också sprida sitt hat. Jag fick höra att jag är en folkförrädare och att jag skulle krossas, säger Eric Fugeläng som är ordförande på RFSL Gotland.

En mänsklig mångfaldsmur bildades utanför RFSL:s Almedalslokaler för att de som ville besöka seminariet skulle känna sig trygga.

En mänsklig mångfaldsmur bildades utanför RFSL:s Almedalslokaler för att de som ville besöka seminariet skulle känna sig trygga. Foto: Lisa Olsson

Även förra året blev det ett stort fokus på NMR:s närvaro och Eric Fugeläng är glad över att både det offentliga och privata sluter upp, men tycker det är synd att det blir så lite utrymme att diskutera sakfrågor.

Daniel Poohl är chefredaktör och vd på Expo, som har kartlagt Nordiska motståndsrörelsen. Han menar att homofobin inom vit makt-rörelsen var stark under 1980-talet, men att den sedan tonades ned när Pride stärktes. Men för några år sedan ökade den igen och han ser ingen särskild händelse eller debatt som skäl för det, utan tror att det beror på ideologisk övertygelse.

– Självklart vill de också ha uppmärksamhet, men främst är deras hat så starkt, vilket ger en ökad hotbild mot till exempel RFSL, säger han.

Daniel Poohl, Eric Fugeläng och Sandra Ehne.

Daniel Poohl, Eric Fugeläng och Sandra Ehne. Foto: Lisa Olsson

För dem som funderar på att komma ut eller kanske inte har hittat sin egen identitet än fungerar hatet från de högerextrema som en definitiv tröskel.

Från den politiska sidan deltog Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna och Per Olsson Fridh, statssekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Roger Haddad ser brister inom rättsväsendet där det till exempel inte finns rätt kompetens för att utreda brott mot hbtq-personer. Han vill att det straffrättsliga skyddet för hbtq-personer ska stärkas och att det ska bli en straffskärpning.

– Det finns en bra hatbrottsgrupp i Stockholm men det måste breddas. I praktiken är det inte prioriterat ute i landet, då poliser kan plockas från de grupperna när det är brist någon annanstans, säger han.

 Roger Haddad och Per Olsson Fridh.

Roger Haddad och Per Olsson Fridh. Foto: Lisa Olsson

Per Olsson Fridh tycker att högerextremismen har gått under radarn, eftersom det varit mycket fokus på islamistisk extremism de senaste åren. Men han lyfter fram att transpersoner från och med 1 januari 2019 ingår i hetslagstiftningen. Han vill också att det ska kunna bli lättare för föreningar att få medel och resurser för att skapa tryggare mötesplatser, något som religiösa samfund idag kan få.

RFSL har överklagat Polisens beslut att ge tillstånd till NMR. Sandra Ehne som är RFSL:s förbundsordförande pekar också på den inkonsekvens som finns, där NMR:s demonstration vid Bokmässan i Göteborg fick ändra färdväg efter att Svenska mässan och Judiska församlingen överklagat.

Brott mot hbtq-personer anmäls för lite enligt Eric Fugeläng och det beror på att många tror att det inte kommer hända något med anmälan. Efter mångfaldsparaden förra året gjordes många anmälningar men det hände inte mycket.

– Det är väldigt otryggt när NMR publicerar bilder på mig och mina barn. Om jag ska betala det priset vill jag ha backning från polis och politiker, säger Eric Fugeläng.

Lisa Olsson
[email protected]

Läs också

ALMEDALEN2017: ”Det är skitläskigt, men jag gör det ändå” – kärlek var motbudskapet när nazisterna kom till Visby (Amnesty Press 7 juli 2017)

Amnesty Press på Almedalen 2018

ALMEDALEN2018: ”En milstolpe för global solidaritet” (8 juli 2018)

ALMEDALEN2018: ”Jag vill inte vara tyst” – om det totala abortförbudets El Salvador (6 juli 2018)

ALMEDALEN2018: ”Det är det värsta jag har sett” (6 juli 2018)

ALMEDALE2018: Kärleksbudskapen överröstar nazisternas hat (5 juli 2018)

ALMEDALEN2018: ”Nu kan jag prata med min fru om sex vid frukosten” (5 juli 2018)

ALMEDALEN2018: När kroppen inte passar in i normen (5 juli 2018)

ALMEDALEN2018: ”Mänskliga rättigheter och demokratin utmanas” (5 juli 2018)

ALMEDALEN2018: ”Vi aktivister behöver skydd” (4 juli 2018)

ALMEDALEN2018: ”Humanismen har kastats överbord” (4 juli 2018)

ALMEDALEN2018: Sverige står inför ett avgörande vägval i migrationspolitiken (3 juli 2018)

reportage | 2018-07-04
Av: Lisa Olsson