Lundin och Sudan: Åtal välkomnas av Amnesty

Den 11 november meddelades att åtal väcks mot två personer i dåvarande olje- och gasföretaget Lundin Oil AB. Det handlar om medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott, i Sudan.

artiklar | 2021-12-12
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2021
ÅTALADE. Alex Schneiter och Ian Lundin inför oljebolaget Lundin Petroleums bolagsstämma i Stockholm 2017.

ÅTALADE. Alex Schneiter och Ian Lundin inför oljebolaget Lundin Petroleums bolagsstämma i Stockholm 2017. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Den 11 november meddelades att åtal (se Amnesty Press nummer 3/2021) väcks mot två personer i dåvarande olje- och gasföretaget Lundin Oil AB, numera Lundin Energy AB, för ”medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott”. I åtalet anklagas Ian Lundin, ordförande och Alex Schneiter, tidigare vd, för brott i Sudan 1999-2003.

– Det är viktigt att dessa allvarliga brott inte glöms bort. Krigsförbrytelser är ett av de allvarligaste brotten som Sverige har en internationell förpliktelse att utreda och lagföra. Ett stort antal civila drabbades av den sudanesiska regimens brott, som vi menar att de tilltalade medverkade till. Många av de civila som överlevde tvingades fly sina hem för att aldrig återvända och har än idag ingen vetskap om vad som hände deras anhöriga och vänner som man skildes ifrån, sade förundersökningsledaren, kammaråklagare Henrik Attorps.

Amnesty välkomnade åtalet.

– I ett, med både svenska och internationella mått, unikt rättsfall har svensk åklagare nu visat att universell jurisdiktion för de allvarligaste brotten betyder att även representanter för svenska företag kan ställas till svars, trots att händelserna skett långt ifrån Sverige och för över 20 år sedan, sade Ulrika Sandberg, sakkunnig på området företag och mänskliga rättigheter på Amnesty Sverige.

Lundin Energy avvisade anklagelserna.

– Både Ian och Alex förnekar bestämt anklagelserna, och vi vet att Lundin inte gjorde något fel. Det finns ingen koppling mellan några företrädare för Lundin och de påstådda primära brotten, skrev Robert Eriksson, presschef på Lundin Energy, i ett uttalande. Det är obegripligt att åklagaren har beslutat att bortse från fakta och väcka åtal – utredningen är både ogrundad och i grunden felaktig.

Det är inte klart när rättegången kommer att starta men den väntas pågå mer än ett år och handlar om en fas i inbördeskriget i södra Sudan, nuvarande Sydsudan. Den sudanesiska militären ska då tillsammans med en milisgrupp, allierad med Sudans regering, ha genomfört militära operationer för att skapa möjligheter för Lundin Oils oljeprospektering i det område som kallas Block 5A.

– Den huvudsakliga bevisningen här består av ett stort antal civila som blivit utsatta för anfall. Vi kommer också att höra vittnen som arbetat med och studerat situationen i Sudan och som bland annat träffat flyktingar och hört deras berättelser. Dessutom åberopar vi skriftlig rapportering från området, främst från FN och andra internationella organisationer samt från journalister som bevakat området, sade kammaråklagare Karolina Wieslander i en kommentar.

Ulf B Andersson

Läs mer från Amnesty Press

Lundin, oljan och rättvisan (23 september 2021)

Förödande för Carl Bildt (7 november 2011)

De gjorde sitt jobb (7 november 2011)

Almedalen: Sudan inför delningen, kvinnors hälsa i Sverige och lätta vapen i mängder (6 juli 2011)

MR-dagarna i Örebro 2010: Lundin, oljan och Sudan (15 december 2010)

Vapenhandeln i fokus på Amnestys filmfestival 2008 (21 oktober 2008)

En strimma ljus över Sudan (4 april 2003)

Debatt om Bildts plats i Amnestys företagsgrupp (3 april 2002)

Oljan, kriget och sanningen (26 juni 2001)

artiklar | 2021-12-12
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2021