Månadens film: Samhällskritiskt inför valet i USA

reportage | 2004-10-01

Filmtitel: Silver City
Manus och regi: John Sayles
Medverkande: Chris Cooper, Richard Dreyfuss, Darryl Hannah, Tim Roth
Land: USA

Han ser lätt besvärad ut då han ovant griper tag i ett fiskespö och talar om betydelsen av att bevara naturen. Den ovane fiskaren är Colorados nye guvernörskandidat som försöker spela in ett kampanjinslag när han plötsligt fiskar upp ett ruttnande människolik och inspelningen avbryts. Så börjar öppningsscenen i den samhällskritiske regissören John Sayles senaste film, ”Silver City”.

Detta är USA, ”möjligheternas land”, där även den mest osannolike guvernörskandidaten kan skörda stora framgångar om hans lovord är lagom överdådiga på äkta amerikanskt vis. I filmen ges även en stark skildring av mexikanska illegala invandrares hårda överlevnadskamp i USA.

Sayles, som anses vara en av de främsta regissörerna inom independentfilmen, sparar inte på bläcket i sin USA-kritiska penna. Han har alltid gått sin egen väg och haft sitt egna konstnärliga uttryck, vilket även präglar den sverigeaktuella filmen. På ett cyniskt och satiriskt sätt beskriver han dagens politiska samhälle i USA och Bush känns lätt igen i den förvirrade och till synes dumme guvernörskandidaten. Ett politiskt budskap lagom inför presidentvalet.

Sayles är en skicklig berättare men emellanåt tycks hans ambitioner överträffa förmågan att realisera dem och filmen blir stundvis ett sömnpiller. Han ägnar tyvärr inte så mycket tid åt fotot (Haskell Wexler) och klippningen (regissören själv) vilket gör att filmen tappar lite av sin konstnärliga karaktär. Men den hyllade regissören gör det förmodligen med flit. Han verkar inte heller i sina tidigare filmer (”Casa de los babys”, ”Gränslandet”, m.fl.) ha ägnat för mycket tid åt det estetiska, utan snarare gjort en i det närmaste dokumentär skildring av den ofta grymma verkligheten. Mänskliga relationer genomsyrar filmen och vi får se både kärlek, hat och komplicerade familjeförhållanden.

Filmen är mycket välspelad. Guvernörskandidaten gestaltas, mycket trovärdigt, av den i Sayles filmer ofta förekommande Chris Cooper. En färgstark rolltolkning görs även av Darryl Hannah som spelar guvernörskandidatens labila syster.

Chris Cooper spelar guvernörskandidat.

När filmen, efter 130 minuter, är slut känner jag mig minst sagt kluven. Samtidigt som jag fascineras av Sayles icke-kommersiella, samhällskritiska filmgestaltning kan jag inte låta bli att sakna det konstnärliga. Och samtidigt som jag inte skulle avråda någon från att se filmen skulle den inte heller stå på min ”måste ses-lista”. En annorlunda film av en annorlunda regissör om ett aktuellt ämne.

Nadja Odobasic, praktikant på Amnesty Press och media

reportage | 2004-10-01