Ut i ljuset!
Hot och trakasserier drabbar allt fler journalister. Rebecka Bohlin skildrar denna verklighet i "Tackla hatet", en intressant och ögonöppnande bok.
böcker | 2016-06-15 Av: Jenny Sjödin Geraae Även publicerad i AmnestyPress #2/2016 |
Rebecka Bohlin Foto: Jan-Åke Eriksson
Bok: Tackla hatet: om näthat, hot – och hur du skyddar dig
Författare: Rebecka Bohlin
Förlag: Ordfront förlag
Jag tror att många uppfattat den förskjutning som skett i media och sociala medier gällande vad som är “okej” att säga och inte. Hatiska kommentarer på nätet är tyvärr vanligt förekommande idag. Rebecka Bohlins bok ”Tackla hatet” visar delar av den vardag som alltför många journalister i Sverige har vant sig vid, och är en intressant och ögonöppnande bok på många sätt.
Det är lätt att skaffa en ny mejladress och starta ett anonymt konto som sedan kan användas för att göra sin röst hörd, även på bekostnad av andra. Hot och trakasserier är något som lite kommer på köpet, i alla fall om du på något sätt avviker från normen “vit man” och särskilt om du skriver om flyktingar, mänskliga rättigheter eller högerextrema grupper och deras aktiviteter.
Författaren har träffat och intervjuat bland andra sportjournalisten Moa Svan, Expos chefredaktör Daniel Poohl och journalisten Alexandra Pascalidou som alla har utsatts för hot på grund av vilka de är och vad de skriver om.
Forskare och journalister är i de flesta fall överens om motiven bakom hoten; de som hotar vill begränsa människors liv genom rädsla, och kanske till den grad att personen som blivit utsatt börjar censurera sig själv eller till och med helt slutar att skriva.
Tackla hatet Foto: Ordfront
Arbetsgivare och polis verkar ännu stå närmast handfallna när det gäller att hantera digitala hot. Detta trots att arbetsgivare har en skyldighet att se till att deras anställda mår bra och får den hjälp de behöver. Polisen måste också få bättre förståelse och förutsättningar för att kunna hantera den här sortens brott.
Precis som Bohlin säger så “behöver [vi] dokumentera hur hat uttrycks, vilka som ligger bakom, vad de vill och vad hatet för med den som utsätts” för att komma fram till hur vi bäst kan motverka det mönster som framträder och bättre stötta de som drabbas.
De faktaresistenta näthatarna måste ut i ljuset. För trots att väldigt få av hoten realiseras i Sverige så är det ändå en bild av ett samhälle som jag inte anser att vi ska acceptera - ett där människor som värnar om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter hotas.
Jenny Sjödin Geraae
böcker | 2016-06-15 Av: Jenny Sjödin Geraae Även publicerad i AmnestyPress #2/2016 |