Kirgizistan: Fem års fängelse hotar homofoba aktivister – anklagas för huliganism

Åtskilliga anti-homoaktivister ska åtalas för huliganism sedan de gått till angrepp mot en hbtq-aktivitet i Kirgizistans huvudstad Bisjkek den 17 maj. Företrädare för kirgiziska inrikesdepartementet säger till Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL att polisen nu undersöker händelserna den 17 maj. Det var på IDAHOT, den internationella kampanjdagen mot homo- och transfobi, som ett 30-tal hbtq-aktivister från organisationen Labrys hade samlats på ett kafé i Bisjkek för att uppmärksamma dagen.

Anti-homoaktivisterna dök upp för att störa IDAHOT. Några bröt sig in och enligt Labrys uttalades hot om att deltagarna inte skulle lämna platsen levande. Ett mindre handgemäng utbröt. Organisatörerna kallade på polisen som kom till platsen och lyckades förhindra allvarliga sammanstötningar men evenemanget på restaurangen avbröts.

Enligt Labrys fördes deltagarna i IDAHOT till polisstationen där de ska ha tvingats tillbringa fem timmar. De ska behandlats hårdhänt trots att de var där för att vittna och inte var brottsmisstänkta. Labrys uppger också att polisen ska ha försökt få några av deltagarna att visa genitalier för att kunna avgöra om de var transpersoner.

Angriparna som kom från de sociala rörelserna Kalys och Kyrk Choro ska ha varit betydligt mer vänligt och de tilläts gå runt på polisstationen och fick mat och dryck.

Kirgizistan har fått hård kritik från människorättsorganisationer som Human Rights Watch, HRW. I mars uppmanade HRW parlamentet att inte anta en lag som ska kriminalisera ”homopropaganda”. HRW anser att lagen är öppet diskriminerande.

Enligt lagförslaget ska ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” förbjudas och all information som främjar dessa relationer ska stoppas. Den som bryter mot lagen skulle kunna straffas med upp till ett års fängelse. Även journalister som propagerar för homosexuella relationer ska kunna åtalas.

23 maj 2015

Läs också denna rapport från HRW

Kyrgyzstan: Police Abuse, Extortion of Gay Men (29 januari 2014)

Läs mer från Amnesty Press om hbt-rörelsen Labrys i Kirgizistan

Växande hbt-rörelse i Kirgizistan (12 april 2007)

Läs också
ILGA höll världskonferens i Stockholm – 450 deltagare diskuterade kampen för hbt-rättigheter (23 december 2012)

Ulf B Andersson
Amnesty Press