Växande hbt-rörelse i Kirgizistan

reportage | 2007-04-12

Situationen för hbt- personer i Kirgizistan är svår. Politikern Tursunbai Bakir uulu initierade för ett tag sedan en anti-abort lag och en polygamilag i landet, nu är han människorättsombudman i Kirgizistan. Det finns ett utbrett hat mot homosexuella i landet. Förklaringen till att kvinnor blir lesbiska är antingen att de är lösaktiga eller att ingen man vill gifta sig med dem.

Transsexuella personer uppfattas som ett ”naturens misstag” och de blir därför lite mer accepterade än homosexuella eftersom att de inte själva anses kunna styra över sin sexualitet. Allmänt kan man säga att den ryska befolkningen i Kirgizistan (särskilt män) har det lite lättare att vara öppet homosexuella än kirgizer.

                      _**Anna Kirey, Labrys**_

Den bilden av situationen för hbt- personer i Kirgizistan gav Anna Kirey, projektsamordnare på hbt-organisationen Labrys, när hon den 21 mars gästade RFSL i Stockholm. Organisationen Labrys (Public association for protection of vulnerable groups of women) startades i februari 2004 efter att en grupp lesbiska kvinnor blivit utslängda från ett café för att två av kvinnorna hade kysst varandra. Under april-december 2004 arbetade Labrys inofficiellt med att sammanställa en tidning om kvinnor i Kirgizistan. I februari 2006 registrerades de officiellt som ett ”förbund för skydd av utsatta kvinnor”. Labrys mål är att integrera lesbiska kvinnor, bisexuella och transpersoner i Kirgizistan som likvärdiga och respekterade medlemmar i samhället. Labrys är en mötesplats för hbt- personer, de ordnar utbildning och seminarier och de bidrar även med boende för personer som har blivit utstötta från sin familj på grund av deras sexuella läggning.
- Vi erbjuder också gratis rådgivning och gynekologundersökningar utförda av hbt-vänliga läkare, sade Anna Kirey.

Anna Kirey berättade om en undersökning som Labrys har gjort bland sina medlemmar. Hon fann till sin bestörtning fann att över 23 procent svarade att de blivit tvingade till sexuella kontakter vid något tillfälle i sitt liv. I undersökningen kunde man också läsa att 35 procent av de tillfrågade tror att deras sexuella läggning orsakar problem i samhället och att i 56 procent av fallen hade familjen försökt att tvinga personen att ändra sin sexuella läggning. Det senaste är även ett av skälen till att Labrys öppnade ett boende för människor som känner sig förföljda av sina anhöriga.

Labrys politiska ambitioner är försiktiga då det är ett hårt samhällsklimat för hbt-personer i Kirgizistan. De försöker att lobba för att lagstiftningen ska ändras avseende jämställdheten i samhället.
- Just nu är vi väldigt förväntansfulla inför en rapport som Human Rights Watch snart ska släppa om situationen för hbt-personer i Kirgizistan, förklarade Anna Kirey.

Anna Kirey berättade sedan lite syrligt att deras största seger på senare tid är att polisen inte längre bryter sig in i deras lokal. Polisen har trakasserat dem sedan Labrys flyttade in i lokalen, då de ansåg det var misstänksamt att så många kvinnor var i lokalen. Men efter att några av medlemmarna fotograferat polisen medan de bröt sig in i lokalen, och Labrys gått till polismästaren med dessa bilder, har polisen lämnat dem i fred.

Anna Kireys råd till vad Sverige kan göra för att förbättra situationen för hbt- personer i Kirgizistan är att:

SIDA och UD kan utöva påtryckningar mot Kirgizistans regering för att förbättra hbt- personers rättigheter. Bidra med tekniska hjälpmedel så att Labrys kan förbättra kvalitén på sin service. Bidra med informationsmaterial på engelska. Påminna andra människorättsorganisationer om att Labrys finns och stötta dem i deras arbete.

Fakta om Kirgizistan

Befolkning: 5,3 miljoner
Huvudstad: Bisjkek
Statsskick: republik
Folkgrupper: kirgizer 66 procent, uzbeker 14 procent, ryssar 11 procent, övriga 9 procent.
Religion: islam (sunni) och ryskt- ortodoxt kristna.
Språk: kirgiziska och ryska (i vissa delar) är officiellt språk; tyska, uzbekiska, ukrainska är minoritetsspråk
Viktigaste exportvaror: bomull, ull, kött, tobak, guld, kvicksilver, uran, elektricitet.
Består till 80 procent av berg.

Källa: Utrikespolitiska Institutet.

Text: Sunita Rao
Foto: Anna Nordqvist

reportage | 2007-04-12