Lågmäld biltur genom kvinnors liv och känslor

filmer | 2003-12-18

Tio
Regi: Abbas Kiarostami
Iran, Frankrike, USA 2002
Medverkande: Mania Akbari, Amin Maher, Kamran Adl, Amene Moradi

Den iranska filmen ”Tio” är uppbyggd kring lika många dialoger mellan en kvinnlig taxiförare (Mania Akbari) och hennes passagerare. Det blir öppenhjärtiga samtal om kärlek, skilsmässor och sexualitet med kvinnans släktingar men också med helt okända människor.

Regissör är Abbas Kiarostami, en av Irans mest erkända manusförfattare och regissörer, med ett 30-tal spelfilmer på meritlistan. Han har också tilldelats Guldpalmen 1997 för ”A Taste of Cherry" och Guldlejonet 1999 för "The Wind Will Carry Us". Dessutom har han tilldelats UNESCO:s Fellini-medalj i guld. ”Tio” nominerades till Guldpalmen i Cannes 2002, ett pris som dock vanns av Polanskis ”Pianisten”.

Mania Akbari i rollen som den eleganta
och frispråkiga taxichauffören.
Passagerarna är alla kvinnor förutom en, kvinnans son Amin (Amin Maher), och det är också han som ges mest utrymme i filmen. Amin är en ung kille som är mycket arg och bitter över föräldrarnas skilsmässa och helst vill bo hos sin far. Det blir mycket skrik och bråk, och för varje gång han sätter sig i bilen blir relationen mellan mor och son allt sämre.

Vi möter också en prostituerad kvinna som den kvinnliga föraren försöker omvända till en annan livsstil. I den mörka teheranska natten blir det till en mycket animerad diskussion om fri kontra köpt sex.

Det är just mötena med sonen och med den prostituerade kvinnan som är behållningen, det är då handlingen hettar till. Annars är ”Tio” en tämligen lågmäld historia utan större åthävor. Det är en dramatiserad berättelse, även om den har skenet av en dokumentär. Två fasta och orörliga kamerapositioner, en riktad mot föraren och en mot passageraren, gör tyvärr att det känns lite instängt och rastlöst. Men på det hela taget är det onekligen intressant att ta del av dessa kvinnors liv och känslor i ett så mansdominerat samhälle som det iranska.

Karin Fjell

Fler julfilmer
**

filmer | 2003-12-18