Mathieu Ngudjolo Chui frikänd av ICC

Mathieu Ngudjolo Chui i rätten den 27 februari

Mathieu Ngudjolo Chui i rätten den 27 februari Foto: ICC

Den 27 februari beslöt appellationskammaren i ICC, internationella brottmålsdomstolen, att frikänna Mathieu Ngudjolo Chui. Tre av domarna i kammaren var för ett frikännande medan två av domarna ville gå på åklagarnas överklagande och genomföra en ny rättegång.
Med röster tre mot två fastställdes alltså domen från den 18 december 2012 där Mathieu Ngudjolo Chui frikändes.

Den 44-årige Mathieu Ngudjolo Chui var tidigare aktiv i flera kongolesiska rebellgrupper, FNI (Nationella integrationsfronten), FRPI (de patriotiska motståndsstyrkorna i Ituri) och MRC (den kongolesiska revolutionära rörelsen). Det andra Kongokriget utbröt år 1998 då Rwanda och Uganda, både med sina egna arméer och med hjälp av rebellgrupper, försökte störta Laurent Kabila. Han hade kommit till makten med hjälp av Rwanda och Uganda 1997 då Mobutu störtades efter 32 år vid makten.

I skuggan av det andra Kongokriget, där sju afrikanska stater deltog med soldater, utkämpades också en väpnad konflikt i Ituriregionen i nordöstra delen av Kongo. Olika milisgrupper med sin bas i olika etniska grupper utkämpade ett blodigt krig fram till år 2003. Omkring 50 000 människor beräknas ha dödats.

Mathieu Ngudjolo Chui och Germain Katanga har båda åtalats för delaktighet i massakern Bogoro där hundratals människor dödades. Germain Katanga har dömts till tolv års fängelse men Mathieu Ngudjolo Chui är nu definitivt friad. Åklagarsidan framhöll i sin överklagan till appellationskammaren att Mathieu Ngudjolo Chui ska ha försökt påverka vittnen. Åklagarsidan ansåg också att de undanhölls material som kunde ha använts vid rättegången. Majoriteten av domarna i appellationskammaren ansåg dock att det inte fanns tillräckliga skäl att bevilja en ny rättegång.

Mathieu Ngudjolo Chui lämnade ICC som en friad man men det rapporteras att han omedelbart omhändertogs av nederländsk polis som avser att skicka tillbaka honom till Demokratiska republiken Kongo. Han har tidigare sökt asyl i Nederländerna då han säger att han riskerar att utsättas för tortyr och till och med döden i Kongo då han under rättegången har anklagat presidfent Joseph Kabila för inblandning i Bogogo-massakern.

Enligt uppgift har advokater för Mathieu Ngudjolo Chui vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg för att förhindra att han skickas till Kongo.

Efter den friande domen var Fidel Luvengika Nsita, advokat för 350 offer och deras familjer besviken:
– Dagens dom öppnar återigen lidandet för många offer. Det är synd att teknikaliteter gjort att domen blivit friande, sade han till nyhetsbyrån AFP.

Human Rights Watch sade i en kommentar att den friande domen visar på åklagarnas svaga fall och uppmanade åklagarna vid ICC att förbättra kvaliteten på sina undersökningar.

Ulf B Andersson

3 mars 2015

Läs domen här inklusive de avvikande uppfattningarna

Ulf B Andersson
Amnesty Press