Amnestyfesten i Kungsan har startat

reportage | 2003-09-02

I tre dagar genomför Amnestys Stockholmsdistrikt en fest med debatter, tal och musik i Kungsträdgården i Stockholm. Amnesty Press var på plats den kyliga inledningskvällen. Amnestydagarna fortsätter tisdag och onsdag.

I måndags inleddes Amnestys tre-dagars fest i Kungsträdgården, Stockholm. Trots intressanta talare och artister var det glest bland åhörarna. Men ett femtiotal entusiaster trotsade det kalla vädret.

Amnesty-aktivister trivdes trots det kalla vädret.
Fr. v. Therese Rosén, Tiina Toppari och Birgitta Grind.

  • Tanken med arrangemanget var att nå mannen eller kvinnan på gatan som inte känner till så mycket om Amnestys verksamhet, säger Stig Johnell från Amnestys Stockholmsdistrikt som varit projektledare för "Amnesty i Kungsan".
    Huruvida detta lyckades under måndagen är tveksamt. Visst stannade en och en annan förbipasserande men av de deltagande var trots allt merparten aktivister från de inbjudna organisationerna och Amnesty-medlemmar. Några av dessa var tjejtrion Therese Rosén, Tiina Toppari och Birgitta Grind. De såg ut att ha trevligt där de stod med Amnesty-banderoller i orange och drack kaffe.

  • Det kyliga vädret gör nog att en del stannar hemma, menade de.

Gregor Noll, flyktingjurist och forskare vid Lunds Universitet inledde med att anknyta till en tidigare flyktingaktivist - Raoul Wallenberg, vars monument ligger strax bakom Kungsan-scenen.
- Med dagens europeiska flyktingpolitik hade Wallenberg aldrig kunnat rädda judarna undan koncentrationslägren, sade han.
Noll propagerade för införandet av ett särskilt skyddspass för flyktingar, som han menade skulle ta bort behovet av människosmugglare.

Ehsan Ullah Khan från Global March
uppmanade till kamp mot barnarbete
Anita Klum från Fonden för mänskliga rättigheter höll ett känslosamt anförande om hennes möte med Aung San Suu Kyi, som fortfarande sitter i husarrest i Burma. Därefter talade Ehsan Ullah Khan från kampanjen Global March, som arbetar för att avskaffa barn- och slavarbete. Han vädjade till svensk massmedia att skriva mer om frågor som rör barns rättigheter.
- Media har en viktig roll. Missförhållandena måste exponeras för att de ska kunna försvinna menade han. Khan uppmanade även svenska konsumenter att tänka på vad de köper.
- Vi bryr oss mycket om att ha fina skor och kläder men hur många vet var och hur dessa har tillverkats? frågade han publiken.

Kvällen avslutades med musik av internationell klang - judisk kletzmer och iransk folkmusik. Arrangörerna var under omständigheterna nöjda och trodde på mer besökare under tisdagkvällen då namnkunniga gäster som Mona Sahlin och Rikard Wolff deltar.
- Vi hoppas att kunna göra detta till en tradition och ser det som en övning inför nästa år. Planeringen har pågått sedan i våras vilket var lite kort. Nästa år hoppas vi även att få in lite mer sponsorpengar, sade Stig Johnell.

Text och bild: Fredrik Brändström
praktikant på Amnesty Press

reportage | 2003-09-02