ICC: Åklagare inleder undersökning om krigsförbrytelser i Palestina

På fredagen kom besked från åklagarkontoret vid ICC, internationella brottmålsdomstolen i Haag, att en preliminär undersökning ska göras om möjliga krigsförbrytelser på palestinskt område. Det kan bli ett första steg mot åtal mot individer på israelisk och palestinsk sida, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda betonade i ett pressmeddelande på fredagen att en preliminär undersökning inte är detsamma som en förundersökning om brott. Enligt Romstadgan ska åklagarkontoret i en preliminär undersökning undersöka om ICC ska inleda en brotttsundersökning som senare kan leda till åtal.

Beskedet från Haag kommer sedan den Palestinska myndigheten den 1 januari meddelat att man vill gå med i ICC genom att ansluta sig till Romstadgan. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas undertecknande av Romstadgan innebar att Palestinska myndigheten accepterade ICC:s jurisdiktion över brott som ”begåtts på ockuperat palestinskt territorium, inklusive östra Jerusalem, sedan 13 juni 2014”.

Det är nu möjligt att ICC:s åklagarkontor kommer fram till att krigsförbrytelser har begåtts under Gazakriget sommaren 2014 och i så fall kan åklagarna begära rätt att åtala israeler eller palestinier inför ICC.

Redan i januari 2009 begärde Palestinska myndigheten att ICC skulle undersöka möjliga krigsförbrytelser. ICC undersökte denna begäran men kom i april 2012 fram till att Palestinska myndighetens observatörsstatus vid FN gjorde att palestinskt undertecknade eller ratificerande av Romstadgan inte var möjligt. Den 29 november 2012 förändrades dock Palestinas status. Då sade FN:s generalförsamling med 138 röster ja till att Palestina får observatörsstatus "som icke-medlem" i FN. Nio länder röstade emot och 41 länder avstod från att rösta.

Den 2 januari lämnade Palestina in sin begäran om anslutning till ICC till FN:s generalsekreterare och den 6 januari meddelades att Palestina fått klartecken och därmed blev det 123:e landet som ansluter sig till ICC.

En rad länder, däribland Israel, har dock inte anslutit sig till ICC. Om israeliska medborgare misstänks för brott i ett land som har ratificerat Romstadgan kan de dock åtalas av ICC.

ICC har den senaste tiden drabbats av flera bakslag. I december 2014 lades åtalet mot Kenyas president Uhuru Kenyatta ned. Presidenten var åtalad för brott mot mänskligheten i samband med våldssamheterna i Kenya efter valet år 2007.

Den 14 december 2014 meddelade Fatou Bensouda att utredningen mot Sudans president Omar al-Bashir för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i Darfur, tills vidare ställs in. Det innebär inte att åtalet har lagts ned men ICC:s chefsåklagare var frustrerad över att ICC inte har fått tillräcklig hjälp från FN:s säkerhetsråd att gripa Omar al-Bashir.

ICC har också kritiserats av bland andra Amnesty International för att domstolen förra året gav klartecken för att Libyen kan hålla rättegång mot Abdullah al-Senussi, den tidigare säkerhetschefen i Moammar Khadaffis regim.

Ulf B Andersson

16 januari 2015

Läs också
Mahmoud Abbas undertecknar Romstadgan – Israel hotar med sanktioner (Amnesty Press 1 januari)

Amnestys grupp för internationella straffrättsliga frågor

Ulf B Andersson
Amnesty Press