Ny lag ska förbjuda barnäktenskap - 12-åring fick skilsmässa

I parlamentet i Jemen ligger nu ett lagförslag där barnäktenskap ska förbjudas. I fortsättningen ska minimiåldern för flickor vara 17 år och för pojkar 18 år, rapporterar BBC. 12-åriga Sally al-Sabahi fick i helgen igenom en skilsmässa.

Enligt ICRW, ett internationellt center för forskning om kvinnor, gifter sig 48 procent av de jemenitiska kvinnorna före sin 18-årsdag. I vissa delar av landet är hälften av alla flickor redan gifta vid sin 15-årsdag, konstateras enligt nyhetsbyrån IRIN i en opublicerad rapport vid universitet i huvudstaden Sana.

Lagförslaget har lett till protester för och mot och har polariserat det jemenistiska samhället, rapporterar IRIN. Den 23 mars samlades hundratals kvinnor utanför parlamentet för att visa sitt stöd för höjd giftasålder. Flera fall med unga flickor som gift sig med äldre män har väckt stor medial uppmärksamhet och i lördags trängdes journalister och fotografer runt 12-åriga Sally al-Sabahi när hon doppade sin tumme i bläck för att sätta sitt avtryck bredvid sitt namn.
Därmed hade hon undertecknat skilsmässopappren och blev det fjärde barnet i Jemen som fått igenom en skilsmässa. Sally al-Sabahi var 10 år när hon blev bortgift med en äldre man. Hennes familj fick en hemgift på 200 000 rials (cirka 8 000 kronor). Redan efter en veckas äktenskap klagade hon på den behandling hon utsattes för och efter några månader rymde hon. Sally al-Sabahi förvägrades dock skilsmässa då hennes far inte hade råd att betala tillbaka hemgiften. Sedan IRIN hade uppmärksammat fallet i februari samlades pengar in från läsare och hon kunde få igenom skilsmässan.

Åtskilliga kvinnorättsaktivister fanns på plats i domstolen när skilsmässopappren undertecknades.
- Detta är ett steg i rätt riktning och kommer att hjälpa oss att trycka på regeringen så lagen antas, sade Belges Ali al-Lahabi till IRIN.
Domaren Mansour Ali Mohammed sade att han stödjer en höjning av giftermålsåldern:
- När en man gifter sig med ett barn och de får barn så leder det till att ett barn ska uppfostra ett barn.
Under skilsmässoförhandlingen satt Sally al-Sabahi tyst men efteråt tackade hon för allt stöd hon hade fått.

Innan Jemen 1990 förenades var giftermålsåldern 16 år i Sydjemen och 15 i Nordjemen. Efter föreningen blev åldern 15 år men senare slopades minimiåldern helt.
- Det största problemet idag för kvinnor i Jemen är tidiga äktenskap, säger Wafa Ahmad Ali från Yemeni Women´s Union till IRIN. Flickor berövas rätten till en normal barndom och utbildning.
De tidiga äktenskapen anses också vara en orsak till de höga talen för mödradödlighet i Jemen.

Motståndet mot lagförslaget är dock utbrett och hundratals kvinnliga demonstranter samlades den 23 mars till demonstration i Sana. De höll upp Koranen och bar banderoller med texter som ”Ja till Sharia-rättigheter för muslimska kvinnor”.
- Det är emot islam att sätta en minimiålder för äktenskap, sade Zeinab al-Sunaidar, 27-årig sekreterare vid Iman-universitetet. En del flickor är mogna att gifta sig vid 15 år, andra vid nio år.

Den 21 mars utfärdade muslimska präster en fatwa mot lagförslaget. En del av dem är också ledamöter i parlamentet och anför att profeten Mohammeds andra fru Aisha sägs ha varit nio år när de gifte sig.
- Vi ser på barnet som moget när det når puberteten, inte vid 18-årsåldern, förklarar Sheikh Mohammed al-Hazmi, ledamot av parlamentet, för IRIN.
Han pekar också på att unga människor är sexuellt aktiva:
- I motsats till i väst kan de gifta sig här och slipper delta i omoraliskt beteende.
Enligt Sharialagarna är sex utanför äktenskapet ett brott.

I april väntas lagförslaget återigen komma upp i parlamentet. I ursprungsförslaget skulle föräldrar som låter sina barn bli bortgifta kunna straffas med höga böter eller ett års fängelse. Det är möjligt att den delen kommer dras tillbaka.

Läs mer om Sally al-Sabahi i Yemen Observer


IRIN