Fler Houthirebeller dömda till döden

En jemenitisk domstol har dömt ytterligare åtta Houthirebeller till döden för väpnat motstånd mot en militär offensiv norr om landets huvudstad förra året. Samtidigt fortsätter striderna och alltfler människor drivs på flykt.

Rebellerna greps under de dåvarande striderna i Bani Husheish, 30 kilometer norr om Saana och den rättegång som avslutades under lördagen är den sjätte i ordningen där rebeller involverade i förra årets strider ställs inför rätta. Domstolen finner männen skyldiga till att ”ha bildat en beväpnad grupp med syfte att utföra en kriminell handling”, samt att ”ha dödat och skadat många soldater och poliser”, rapporterar AFP.
Domstolen dömde också tolv män till fängelse medan två blev frikända.

Hittills har 34 av de shiamuslimska Houthirebellerna dömts till döden, samtidigt som omkring 100 personer fortfarande väntar på rättegång.

Den militära offensiv mot Houthirebellerna som regeringen inledde i augusti i år har hittills lett till att hundratals civila dödats. Tusentals människors har drivits på flykt och lever under inhumana omständigheter med brist på säkerhet och tillgång till vatten och mat. De flyktingläger som iordningställs efter påtryckningar från UNHCR fungerar inte och hjälpkonvojer och annat humanitärt bistånd har svårt att nå sig fram till de drabbade områdena. UNHCR uppmanar också alla inblandade i konflikten att skydda civila i enlighet med internationell humanitär rätt.

Den nuvarande offensiven är bara ett led i stridigheter mellan regeringsstyrkor och Houthirebeller som pågått under fem år men som blossat upp på nytt efter ett års vapenvila. Konflikten har hittills drivit omkring 150 000 människor (varav cirka 75 000 är barn) på flykt från sina hem och tillsammans med andra orosmoment orsakar den en mycket instabil situation i landet.

Som om det inte vore nog har Jemen dessutom drabbats av en svår torka vars konsekvenser spär på konflikterna både i norr och söder och orsakar mycket svåra förhållanden för landets befolkning, särskilt för de som befinner sig på flykt.

Regeringen menar att rebellerna försöker återinföra ett shiamuslimskt styre i Saadaprovinsen där striderna äger rum. Av landets 22 miljoner invånare är sunnimuslimerna i majoritet och de militära styrkorna som strider mot rebellerna består också främst av sunnimuslimer.

Rebellerna å sin sida säger att striderna handlar om att de vill skydda sig mot ett socialt, politiskt och religiöst förtryck. De vill också ha större autonomi i Saada och få ersättning för krigsskador.

Läs mer:

Ingen fristad för flyktingarna i Saada

Massprotester i södra Jemen

Krisen skärps – tiotusentals nya flyktingar i Saada


AFP