Amerikanskt militärt bistånd underblåser konflikt i norra Jemen

Militärt bistånd avsett för bekämpning av terrorism har istället använts av den jemenitiska regeringen i strider mot shiitiska houthi-rebeller i de norra delarna av landet, enligt uppgifter som framkommit i samband med Wikileaks senaste avslöjanden, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, visar amerikansk diplomatkorrespondens publicerad av Wikileaks i december att militärt bistånd avsett för att bekämpa terrorism vid flera tillfällen istället använts i konflikten med rebeller i norra Jemen.

I dokumenten beklagar sig amerikanska diplomater över att deras uppmaningar till den jemenitiska regeringen om att sätta stopp för att det militära biståndet missbrukas har haft liten effekt.

  • USA ska inte tolerera en så felaktig användning av det militära biståndet eftersom landet indirekt blir inblandat, säger Letta Tayler från Human Rights Watch som forskar om terrorism och bekämpning av terrorism.
    HRW har dokumenterat ett stort antal möjliga krigsbrott som både regeringsstyrkor och rebeller uppges ha gjort sig skyldiga till i Jemen.

I en rapport från HRW som presenterades i april i år finns uppgifter om att jemenitiska regeringsstyrkor bombat civila i strider mot houthi-rebeller och också använt sig av barnsoldater. Även houthi-rebeller uppges ha gjort sig skyldiga till krigsbrott.

HRW har uppmanat den amerikanska regeringen att undersöka var pengar avsedda för bekämpning av terrorism använts till och att slopa det militära biståndet om man inte kommer till rätta med problemen.

HRW har också uppmanat USA att undersöka uppgifter om att Saudiarabien använt sig av amerikansk ammunition i konflikten mellan den saudiska militären i norr och shiitiska houthi-rebeller.

USA:s militära bistånd till Jemen har mer än fördubblats under 2010, från 67 miljoner dollar (motsvarande 460 miljoner kronor) till 150 miljoner dollar (över en miljard kronor) och väntas öka till 250 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) under nästa år som ett led i bekämpningen av al-Qaida i Jemen.

Wikileaksdokumenten bekräftar också att det var USA och inte den jemenitiska regeringen som stod bakom missilattackerna i Abyan-provinsen i december 2009 som dödade 42 civila, varav majoriteten var kvinnor och barn.

Wikileaks-avslöjandena visar att Jemens president Ali Abdullah Saleh lovat den amerikanske generalen David Petraeus att fortsätta ljuga angående amerikanska bombräder mot al-Qaida i Jemen och hävda att attackerna i december utfördes av jemenitiska styrkor.

  • USA borde omedelbart granska attackerna i Abyan. Obamaadministrationen måste klargöra den rättsliga grunden för attackerna, säger Letta Tayler

**William Fisher_
IPS/New York

Läs mer

Amnesty om anfallet i Abyan (1 december): Wikileaks cable corroborates evidence of US airstrikes in Yemen

Amnesty Press:

Fler Houthirebeller dömda till döden (4 november2009)

Ingen fristad för flyktingarna i Saada (14 oktober 2009)

Krisen skärps - tiotusentals nya flyktingar i Saada (23 september 2009)


IPS