Flaggor med okänt öde

reportage | 2008-04-10

Den 9 april begav sig tre Amnestyaktivister till Kinas ambassad i Stockholm för att överlämna böneflaggor med namnunderskrifter som samlades in under en aktion på Medborgarplatsen i Stockholm den 3 april. På varje flagga står ett vädjande till den kinesiska regeringen, att släppa de demonstranter som fängslats i Tibet för att de använt sig av yttrandefrihet.

Ingen syntes till på ambassadområdet.

Innanför det inhägnade området vajar Kinas flagga på hög stång och ett litet rött kinesiskt lusthus med guldtak står på gården. Kinas ambassad ligger på Gärdet i Stockholm. Vid en av ambassadens två ingångar vecklade aktivisterna ut flaggorna och höll dem emellan sig i tystnad. Flaggorna med namnunderskrifterna fick fladdra i luften under några minuter i hopp om att någon från ambassaden skulle komma ut så att en överlämning kunde ske. Aktionen fick ingen respons eftersom ingen från ambassaden syntes till. Grindarna var stängda och persiennerna var nerdragna på alla fönster i det närliggande huset.

Ingen från ambassaden ville ta emot flaggorna med vädjanden

Aktivisterna begav sig till den andra ingången som var öppen för dem som vill ansöka om visum och andra ärenden. Med flaggorna hängandes på en lina emellan sig stegade aktivisterna in genom grinden. Då springer plötsligt en man ut från huset och ropar att det var en förbjuden aktion och att de omedelbart skulle lämna området.

Det blev ingen överlämning, bara en tillsägning.

Aktivisterna frågade vänligt om han ville ta emot flaggorna med namnunderskrifter, men det enda han ville var att de skulle gå därifrån. Aktivisterna lämnade området och vek ihop flaggorna igen. De lade sedan dem i ambassadens brevlåda med en Amnestybanderoll runtom.

Flaggorna frankerades med en amnestybanderoll.

Text och foto: Elin Kamyab

Läs mer: Tibetaner i exil splittrade (Amnesty Press 8 april)

Flaggor för Tibet (Amnesty Press 4 april)

reportage | 2008-04-10