BOKMÄSSAN2018: ”Vi måste kämpa emot, hela tiden” – Fåtöljen väntar på Gui Minhai

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina. Flera organisationer trycker på för att få honom fri. Samtidigt blir den kinesiska ambassaden i Sverige alltmer aktiv. "Med det här fallet säger Kina att vi kommer att vidta åtgärder var som helst i världen, om vi blir besvikna på någons skrivande eller utgivning", sade Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, på seminariet ”Välkommen Gui Minhai – om situationen i Kina” på Bokmässan i Göteborg på fredagen.

reportage | 2018-09-30
Av: Jennie Aquilonius
Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan, berättade om fåtöljen: – I augusti publicerade vi en inbjudan för att välkomna Gui Minhai till årets bokmässa. Men han kan inte komma. Därför har vi installerat en fåtölj här som ska vänta på honom.

Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan, berättade om fåtöljen: – I augusti publicerade vi en inbjudan för att välkomna Gui Minhai till årets bokmässa. Men han kan inte komma. Därför har vi installerat en fåtölj här som ska vänta på honom. Foto: Jennie Aquilonius

En grå fåtölj står tom i ett hörn på Globala torget på Bokmässan. Den väntar på Gui Minhai. Men han kan inte komma. Den svensk-kinesiske förläggaren är officiellt inbjuden av Bokmässan, men sitter åter fängslad i Kina sedan 20 januari i år. Gui Minhai gav ut böcker som var kritiska mot regeringen och det politiska systemet i Kina.

Svante Weyler inleder seminariet genom att påminna om en annan tom stol. Den gången i stadshuset i Oslo. År 2010 tilldelades den kinesiske litteraturvetaren och regimkritikern Liu Xiaobo Nobels fredspris.

– Liu Xiaobo satt aldrig på den stolen. De lät honom dö i fängelset. Vi vet att Gui Minhai också är allvarligt sjuk. Vi har ett meddelande från hans dotter Angela Gui, som tyvärr inte har något nytt att meddela om sin far. Vi måste anta att situationen är lika allvarlig som tidigare och att hans hälsa är i fara, säger Svante Weyler.

Jesper Bengtsson är ordförande för Svenska Pen, en organisation som verkar för att försvara det fria ordet, och sitter med i panelen. Han är oroad över utvecklingen i Kina.

– Med det här fallet säger de att vi kommer att vidta åtgärder var som helst i världen när vi är besvikna på någons skrivande eller utgivning. Ingen kan känna sig säker någonstans. Och folk ser det här, både författare och förläggare ser det, säger han.

Jesper Bengtsson är förvånad över hur den kinesiska ambassaden agerar i Sverige. Han har själv fått ett brev som är en del av ambassadens smutskastningskampanj mot Gui Minhai. Han tar också upp ett exempel där kinesiska turister avvisades från ett hotell av en polispatrull den 2 september. Den kinesiska ambassaden varnade sedan kineser som planerar att besöka Sverige på grund av polisbrutalitet.

Kristenn Einarsson, ordförande för International Publishers Association, Jojje Olsson, journalist, författare och Kinakännare, och Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen.

Kristenn Einarsson, ordförande för International Publishers Association, Jojje Olsson, journalist, författare och Kinakännare, och Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen. Foto: Jennie Aquilonius

– Jag har jobbat lite som regissör och de var i desperat behov av en sådan, för skådespeleriet var mycket dåligt. Reaktionen kom omedelbart från den kinesiska ambassaden: ”Titta här, Sverige lever inte upp till de mänskliga rättigheterna. Hur kan ni då kritisera Kina för det?” Det är en ny strategi, säger Jesper Bengtsson.

Kristenn Einarsson är ordförande för International Publishers Association, IPA. Han känner igen Kinas beteende från när Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010. Då sattes Norge i frysboxen. Handeln minskade väsentligt under några år. Sedan började länderna tala med varandra igen.

– För ungefär ett år sedan kom de överens om att acceptera varandras värderingar, säger han. Jag gillar det inte. Vi har sålt något för att kunna sälja lax, och det behövde vi inte göra. Men det finns många politiker som inte accepterar den officiella inställningen och fortfarande jobbar med biten som handlar om rätten till utgivning.

Amnesty Press nummer 5/2010.

Amnesty Press nummer 5/2010. Foto: Amnesty Press

Skulle du säga att den kinesiska regeringen lyckades? undrar Svante Weyler.

– Ja, ja. Så här viktigt är det här för den kinesiska regeringen, säger Kristenn Einarsson.

Han berättar att Kina sätter allt mer press på förläggare, inte bara i Hongkong. Det Berlinbaserade förlaget Springer Nature valde tidigare år att censurera vissa av sina artiklar på webben i Kina.

Ett ledande bokförlag i Australien valde 2017 att inte ge ut en bok av rädsla för att det skulle skada affärerna med landet.

– Det här är viktigt för hela den internationella förlagsvärlden att vara medveten om. Trycket ökar på förlagsbranschen och vi måste kämpa emot, hela tiden, säger Kristenn Einarsson.

Han upplever dock att fallet Gui Minhai får stöd från EU-håll. Kristenn Einarsson deltog på ett möte i förra veckan tillsammans med Svenska förläggareföreningen och EU-kommissionen. EU krävde också tidigare i år att Gui Minhai ska friges.

– Vi känner verkligen att de jobbar hårt med det här. Han är inte bara svensk medborgare utan också EU-medborgare, säger Kristenn Einarsson.

 Den 17 januari 2016 framträdde Gui Minhai i kinesisk TV och sade att han frivilligt överlämnat sig till myndigheterna och var skyldig till en trafikolycka år 2003 då en kvinna dödades.

Den 17 januari 2016 framträdde Gui Minhai i kinesisk TV och sade att han frivilligt överlämnat sig till myndigheterna och var skyldig till en trafikolycka år 2003 då en kvinna dödades. Foto: Youtube/Wikimedia

Gui Minhai kidnappades i Thailand och fängslades för första gången av kinesiska myndigheter hösten 2015. Han tvingades då erkänna i en TV-sänd video att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en bilolycka som skett tio år tidigare. Han släpptes men sattes i husarrest. I början av året blev Gui Minhai bortförd igen när han i sällskap av svenska diplomater var på väg med tåg till Peking för en läkarundersökning.

Jojje Olsson är journalist, Kinakännare och författare till boken ”Fängslad, förnedrad och svartmålad” om Gui Minhai, som släpptes på Bokmässan. Han menar att Kinas agerande har att göra med att Xi Jinping tillträdde som president 2013. Han vill stoppa flödet av regimkritiska böcker från Hongkong till fastlandet. Efter TV-inslaget har utgivningen av den här typen av böcker minskat dramatiskt.

– Jag intervjuade en av de största förläggarna som finns kvar i Hongkong och som ger ut den här typen av litteratur. Han sade att efter Gui Minhai var på TV har hans försäljning störtdykt med 80 procent. Det var ett effektivt sätt att stoppa spridningen av litteraturen från Hongkong till det kinesiska fastlandet, säger Jojje Olsson.

Jojje Olsson är journalist, författare och Kinakännare.

Jojje Olsson är journalist, författare och Kinakännare. Foto: Jennie Aquilonius

Även Jojje Olsson har märkt av en större aktivitet från den kinesiska ambassaden i Sverige. I augusti 2017 kom en ny kinesisk ambassadör, Gui Congyou, hit. Han har tidigare arbetat på kinesiska ambassader i Ryssland och Centralasien, och Jojje Olsson tror att han försöker använda samma metoder i Sverige som där:

– Så fort han dök upp blev den kinesiska ambassaden mycket mer aktiv. De började skicka diplomater till event och föreläsningar som civilsamhället ordnade.

Ser du någon här? undrar Svante Weyler och spejar ut över publiken, som skrattar.

– Skratta inte, de går på möten i Stockholm, säger Weyler.

Ett annat exempel på den mer aktiva ambassaden, förutom de kinesiska turisterna på hotellet, är kritiken mot programmet "Svenska nyheter" i SVT som gjorde ett satirinslag om kinesiska turister.

– Jag tror inte att reaktionerna hade blivit så starka om inte Gui Minhai hade funnits i bakgrunden, säger Jojje Olsson.

SVT har bett ambassaden om ursäkt.

Svante Weyler, moderator och förläggare, Kristenn Einarsson, ordförande för International Publishers Association, Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan, Jojje Olsson, journalist, författare och Kinakännare, och Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen.

Svante Weyler, moderator och förläggare, Kristenn Einarsson, ordförande för International Publishers Association, Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan, Jojje Olsson, journalist, författare och Kinakännare, och Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen. Foto: Jennie Aquilonius

Samtidigt som Bokmässan pågår Pen Internationals årliga kongress i Pune i Indien där 160 deltagare från 60 länder deltar. På lördagen antog kongressen enhälligt en resolution om att den kinesiska regeringen omedelbart bör släppa Gui Minhai.

– Behandlingen av den bortförda svenska medborgaren och utgivaren Gui Minhai är skandalös och står i kontrast till Kinas anspråk på att vara en modern och ansvarstagande medlem i det internationella samfundet, sade Jennifer Clement, ordförande för Pen International, enligt ett pressmeddelande på Svenska Pens hemsida.

Jennie Aquilonius
[email protected]

Bakgrund/Gui Minhai

Gui Minhai är född 1964 i Ningbo i östra Kina och kom till Sverige för att studera vid Göteborgs universitet 1988. Ett år senare skedde massakern vid Himmelska fridens torg. Han blev svensk medborgare och avsade sig sitt kinesiska medborgarskap. Gui Minhai arbetade vid Göteborgs universitet och återvände till Hongkong några år in på 2000-talet för att ta upp sin passion: att skriva och ge ut böcker som kritiserade det politiska systemet i Kina. Han drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong.
Källa: Jojje Olsson, Svenska Pen, Expressen

Amnesty på bokmässan

Amnesty Press bevakar Bokmässan

BOKMÄSSAN2018: ”Rasism har alltid handlat om kultur” (1 oktober 2018)

BOKMÄSSAN2018: ”Vi måste komma över transföraktet” (30 september 2018)

BOKMÄSSAN2018: Mänskliga rättigheter under attack (29 september 2018)

BOKMÄSSAN2018: Hoten mot det fria ordet i Europa (29 september 2018)

BOKMÄSSAN2018: ”Våldet ökar mot hbtq-personer i Ukraina” (28 september 2018)

BOKMÄSSAN2018: Tystnad som tortyr i Syrien (27 september 2018)

Läs mer om Kina från Amnesty Press

Så skolas Kinas muslimer om (27 augusti 2018 – även i nummer 3/2018)

En skrämmande bild av dagens Kina (1 mars 2018 – recension av Jojje Olssons bok ”De kidnappade Kinasvenskarna” – även i nummer 2/2018)

Kina: Gui Minhai bortförd från tåg (28 februari 2018)

Nobelpristagaren ingen stod upp för (Jojje Olsson skriver om Liu Xiaobos död, 27 september 2017, även i nummer 3/2017)

Amnesty kräver omedelbar frigivning av cancersjuke Nobelpristagaren Liu Xiaobo (27 juni 2017)

HONGKONG – 20 år av kinesiskt styre (17 juni 2017 – även i nummer 2/2017)

Kidnappad och utvisad från Kina - stor intervju med Peter Dahlin (13 juni 2017)

Läs också intervju med Liu Xiaobo i Amnesty Press nummer 5/2010: Nobelpristagaren som inte kommer till Oslo: Möt Liu Xiaobo

Läs också

China: Government’s claims on Gui Minhai “ludicrous” (Amnesty International 6 februari 2018)

reportage | 2018-09-30
Av: Jennie Aquilonius