Stockholm Pride invigdes med besked

reportage | 2009-07-28

Så var Stockholm Pride 2009 invigt och det med besked. Måndagens invigningsfest lockade enligt arrangörerna 16 000 människor till Kungsträdgården, eller Pride Garden som det kallas under Prideveckan. Därmed är 2009 års invigning den största i Stockholm Prides historia.

Under ledning av konferenciern Sanna Bråding fick ett hav av regnbågsfärger med en salig blandning av olika stilar och läggningar ta del av tal, en vigsel, smakprov och tips från veckan som kommer och inte minst uppträdanden i alla dess former.

Temat för årets Pridefestival är hetero. Temat fokuserar på hur normer praktiskt inverkar på homosexuella, bisexuella och transpersoners vardag, vilka konsekvenser de för med sig och hur de påverkar samhället i stort. Heteronormen var även det genomgående temat för kvällens talare.
Prides ordförande Claes Nyberg tillsammans med vice ordförande Anna Fock talade om hur heteronormen ska utmanas och sättas under lupp i veckan.
Sandra Dahlén, sexualupplysaren i P3 och författare till böckerna "Hetero" och "Sex med mera", ställde den berättigade frågan: Varför heterofokus på Pride?
- Det är viktigt att belysa ämnet då heteronormen skapar förväntningar vilket är förvirrande för dem som inte passar in.
Sandra Dahlén talade även om att man måste ställa större krav på heterosexuella för att få ett slut på förtrycket mot hbt-personer - något som kan göras genom att hbt-rörelsen syns och hörs mer i vardagen, alltifrån att våga kyssas på krogen till att starta politiska partier.

En av invigningstalarna, Sandra Dahlén, talade om att ställa högre krav på heterosexuella för att få ett slut på förtrycket mot hbt-personer.

Ståuppkomikern Magnus Betnér tyckte att var ett skönt tema i år och att det var dags för heteronormen och patriarkatet att försvinna. Han störde sig på människor som sade att det var naturligt att kvinnor och män betedde sig olika då han menar att det beror på kultur. Han gav en rejäl känga till kyrkan och ifrågasatte de homosexuella par som vill gifta sig där - sett till historien av homoförtryck och att det uttryckligen står i religiösa skrifter att homosexualitet är fel.
Det var den 1 maj i år som det blev tillåtet att gifta sig oavsett sexuell läggning och det firades med inget mindre än ett bröllop på scen där ett heteropar vigdes under övervakning av Sveriges första öppet homosexuella blivande biskop .

Heterotemat hade dock inte nått alla festivalfirare. I år var första gången som 23-åriga Katarina Andersson besökte Pride och något tema hade hon inte hört talas om. Dock var situationen annorlunda för 34-åriga Lilaa som i år deltog för artonde gången.
- Det är ett fantastiskt tema som sätter fokus på något som är outtalat. Det är viktigt att ta upp fördomar i alla läger.

Det är artonde gången som 34-åriga Lilaa (till vänster) deltar i Stockholm Pride.

Höjdpunkter ur festsynpunkt var när komikern Jens Nilsson, iförd fjäderboa och paljettshorts, tolkade gayvärlden ur ett heteroperspektiv med en kavalkad av stereotypa sketcher. Han bjöd på alltifrån YMCA-dans till att mima Teddybjörnen Fredrikson med en nalle klädd i BDSM-mundering i famnen. Senare under kvällen vände Jens Nilsson på steken och tolkade heterovärlden ur ett gayperspektiv med hits som Magnus Ugglas ”Jag dansar aldrig nykter” och Carolas ”Främling”.
Marit Bergman är kompositör för årets Pridelåt och framförde låten ”Casey hold on”.
- Den handlar om att längta efter någonstans att höra hemma, eller mer specifikt om hur det är att vara 17 år och flata i en småstad, sade Marit Bergman.
Darin lockade fram de allra yngsta i publiken och Lill-Babs fick med de allra flesta på allsång. Men de som fick mest kärlek från publiken när de drog igång festen rejält var nog de provokativa electro-hiphoparna Maskinen som kvällen till ära klätt upp sig som transor.

Electro-hiphoparna Maskinen hade klätt upp sig som transor kvällen till ära.

Nu väntar en vecka fylld av fest, politik, kultur, diskussion och debatt. En vecka där hbt-rättigheter står i centrum. Amnesty Press är på plats och uppdaterar dagligen från årets Pride.

Text: Louise Petersson
Foto: Anna Wehlin

Läs mer: Amnesty på Stockholm Pride

reportage | 2009-07-28