Prisbelönta antikorruptionsbekämpare varnar för övergrepp på de mänskliga rättigheterna i Guatemala

Korruptionsbekämparna Iván Velásquez och Thelma Aldana tog den 23 november emot Right Livelihood Awards hedersomnämnande för sin framgångsrika kamp mot korruption i Guatemala. Det är en kamp som har gett dem farliga fiender, som landets president och militär.

reportage | 2018-11-26
Av: Erik Halkjaer
Jimmy Morales är president i Guatemala.

Jimmy Morales är president i Guatemala. Foto: US Embassy Guatemala/Wikimedia

Den 31 augusti i år höll Guatemalas president Jimmy Morales tal till nationen. Omgärdad av dussintals uniformerade militärer förklarade han att han inte tänker förlänga avtalet med den FN-ledda antikorruptionskommissionen, Comisión internacional contra la impunidad en Guatemala (Internationella kommissionen mot straffriheten i Guatemala, CICIG). Avtalet går ut i september 2019.

Samtidigt som presidenten höll sitt tal rullade tungt beväpnade och bepansrade militärfordon längs med gatorna i huvudstaden Guatemala City. Bilarna omringade CICIG:s kontor och parkerade även utanför USA:s ambassad. USA är en av CICIG:s största finansiärer.

Över hela landet fick människorättsförsvarare ta emot telefonsamtal eller hembesök. I telefonen eller utanför dörren möttes de av regeringstjänstemän och polisen. Officiellt handlade samtalen och besöken om att ställa frågor kring människorättsförsvararnas säkerhet.

– Det var ingen slump att de gjordes samma dag som presidenten höll sitt tal och de bepansrade jeeparna rullade på gatorna. Det var ett tydligt budskap: vi vet var ni bor. Det här är en utveckling som pågått länge. Vi ser hur allt fler sociala ledare och människorättsförsvarare mördas, säger Iván Velásquez till Amnesty Press.

 Iván Velásquez på sitt kontor i Guatemala City i januari 2017 när han ännu kunde arbeta i Guatemala.

Iván Velásquez på sitt kontor i Guatemala City i januari 2017 när han ännu kunde arbeta i Guatemala. Foto: Erik Halkjaer

Den colombianske åklagaren Iván Velásquez har på uppdrag av FN:s generalförsamling lett CICIG i fem år. I samarbete med Guatemalas riksåklagare, eller justitieminister, har han satt en president, en vicepresident, en centralbankschef, parlamentariker, åklagare, domare och regeringstjänstemän bakom lås och bom.

När Iván Velásquez bara tre dagar efter presidentens tal reste till Washington, i USA, fick han höra att han inte längre var välkommen tillbaka i Guatemala. Presidenten förklarade honom persona non grata, icke önskvärd. Sedan dess har han fortsatt att leda CICIG på distans.

– Det är naturligtvis så att det är lättare att utföra arbetet på plats, i nära kontakt med kollegor, personer inom rättssystemet och folket på gatorna, men trots att jag inte varit på plats har vi kunnat presentera flera nya fall och även öppnat nya utredningar. Jag har deltagit på videolänk och telefon, säger Iván Velásquez.

President Jimmy Morales valdes till president 2015. Han drev en aktiv antikorruptionskampanj. Detta sedan hans företrädare Otto Pérez Molina fått avgå på grund av de korruptionsanklagelser som CICIG lade fram emot honom, och tusentals guatemalaner hade demonstrerat utanför nationalpalatset i månader.

Demonstration i Guatemala City den 25 april 2015 mot president Otto Pérez Molina.

Demonstration i Guatemala City den 25 april 2015 mot president Otto Pérez Molina. Foto: Makenso/Wikimedia

Otto Pérez Molina sitter idag häktad i väntan på rättegång. Utredningen mot honom har utförts av CICIG i nära samarbete med den guatemalanska åklagarmyndigheten, som leddes av landets riksåklagare, Thelma Aldana. De kunde senare även presentera bevis för att den sittande presidenten Jimmy Morales bror och son ägnat sig åt penningtvätt och korruption.

När Iván Velásquez och Thelma Aldana hösten 2017 också anklagade Jimmy Morales själv för olaglig finansiering av sin presidentvalskampanj år 2015 tog guatemalanerna åter till gatorna. Jimmy Morales försökte kasta ut Iván Velásquez ur landet och reste till FN i New York för att stänga ner CICIG, men FN:s generalsekreterare António Guterres försvarade kommissionen.

En majoritet av ledamöterna i Guatemalas parlament stödde presidenten. Genom att ändra lagen för finansiering av politiska partier lyckades de skydda Jimmy Morales från anklagelserna mot honom.

– Vi genomlever idag en av de svåraste situationerna i landets moderna historia. Guatemala styrs av en grupp korrupta personer med mycket ekonomisk och politisk makt. Det är viktigt att komma ihåg att presidenten själv är anklagad för brott. Han befinner sig alltså i en intressekonflikt när han säger att avtalet med CICIG ska avslutas. Det borde vara upp till en kommande president att besluta detta, säger Thelma Aldana till Amnesty Press.

 Thelma Aldana i Guatemala City i januari 2017 när hon var riksåklagare.

Thelma Aldana i Guatemala City i januari 2017 när hon var riksåklagare. Foto: Erik Halkjaer

CICIG har sedan kommissionen inrättades av FN och Guatemalas regering år 2006 avslöjat 60 kriminella nätverk, lyckats få 310 personer fällda för korruption och lagt fram 34 lagförslag för hur det guatemalanska rättssystemet kan förstärkas. Arbetet har skett i nära samarbete med Guatemalas riksåklagare.

Mindre än en månad efter Jimmy Morales officiella hot mot CICIG gav Right Livelihood Award ett hedersomnämnande till Iván Velásquez och Thelma Aldana. Enligt motiveringen har de ”stått vid fronten för en av världens mest framgångsrika antikorruptionsinsatser. Sedan 2014 respektive 2013 har Aldana och Velásquez lett åklagarmyndigheten och CICIG. Genom deras ledarskap har dessa institutioner lett en kampanj för att ta sig an djupt rotade kriminella nätverk och korruption som plågat Guatemala i decennier.”

Thelma Aldana var Guatemalas riksåklagare 2014-2018. Hon har sedan uppdraget avslutades till stor del tvingats leva utomlands, på grund av de hot som är riktade emot henne. Samtidigt har hon inlett ett mer politiska arbete och räknar med att ställa upp i presidentvalet nästa år.

 Den 20 september 2018 demonstrerade tiotusentals personer runt om i Guatemala på uppmaning av studenterna vid San Carlos-universitetet mot president Jimmy Morales och till stöd för CICIG.

Den 20 september 2018 demonstrerade tiotusentals personer runt om i Guatemala på uppmaning av studenterna vid San Carlos-universitetet mot president Jimmy Morales och till stöd för CICIG. Foto: Esteban Biba/EPA/TT

Både Thelma Aldana och Iván Velásquez uppmanar det internationella samfundet att agera kraftfullare mot Guatemalas regering. Inte bara på grund av presidentens motstånd mot CICIG och åklagarmyndighet, utan också för att det begås allt fler övergrepp på de mänskliga rättigheterna i Guatemala. Bara i år har hittills 18 människorättsförsvarare och ledare för sociala rörelser mördats, enligt FN.

– Det internationella samfundets stöd till rättssystemet och de demokratiska institutionerna är livsviktigt. Många fördömer redan idag utvecklingen, men fler behöver göra det och i ännu kraftigare ordalag, säger Thelma Aldana.

Iván Velásquez säger att det internationella samfundet inte kan vända det guatemalanska folket ryggen:

– De många människor som tagit till gatorna för att stödja vårt arbete behöver allt stöd de kan få.

Erik Halkjaer
[email protected]

Läs mer om årets pristagare på Right Livelihood Awards hemsida.

Bland årets pristagare finns tre saudiarabiska människorättsförsvarare; Abdullah al-Hamid, Muhammad al-Qahtani och Waleed Abu al-Khair. Alla tre är fängslade i Saudiarabien och Amnesty International arbetar för deras frigivning.

Waleed Abu al-Khair intervjuades i Amnesty Press nummer 2/2014.

Waleed Abu al-Khair fick år 2013 Palmepriset men fick inte resa ut ur Saudiarabien. Priset hämtades av hans fru Sama Badawi som Amnesty Press intervjuade 2013. Hon är syster till Raif Badawi som år 2014 dömdes till tio års fängelse och tusen piskrapp.

Läs också

Otto Pérez Molina är nu i häkte. Han var president 2012-2015.

Otto Pérez Molina är nu i häkte. Han var president 2012-2015. Foto: Presidencia de la República/Wikimedia

Guatemala: Justice under pressure (Amnesty International 7 november 2018)

Guatemala: Respect Court Order on Commissioner (Human Rights Watch 19 september 2018)

Guatemala: Government must comply with Constitutional Court order (Amnesty International 17 september 2018)

Läs mer om Guatemala från Amnesty Press

Guatemala: Lång väntan på rättvisa (21 juni 2017 – också i nummer 2/2017)

30 års väntan på rättvisa (29 februari 2016 – också i nummer 1/2016)

I gruvdriftens spår – allt fler attacker mot människorättsförsvarare i Guatemala (16 april 2014)

Unik dom i Guatemala: Ríos Montt dömd för folkmord (11 maj 2013)

Guatemala: Folkmordsrättegången i slutfas – Rios Montt bedyrar att han är oskyldig (9 maj 2013)

Arméns sexslavar vittnade om övergrepp (3 oktober 2012)

Första stegen mot rättvisa i Guatemala (nummer 4/2011)

Facklig solidaritetsaktion stoppade mord och förföljelse (13 juli 2010)

Kommission ska offentliggöra krigets människorättsbrott (4 mars 2009)

Historisk rättegång (11 mars 2008)

Kvinnomord med straffrihet (nr 1/2008)

Svarta nejlikan – historien om en modig diplomat (13 september 2007 – även i nummer 3/2007)

"Lågintensiv fred" i Guatemala (19 december 2006)

reportage | 2018-11-26
Av: Erik Halkjaer