Kommission ska offentliggöra krigets människorättsbrott

En ny kommission har inrättats av regeringen i Guatemala för att ta fram dokument som kan klargöra begångna människorättsbrott under det 36 år långa inbördeskriget.
- Vi är inte längre i krig och har ingen anledning att dölja något, säger presidenten Álvaro Colom i ett uttalande.

Presidenten berättar enligt nyhetsbyrån Associated Press att de i tio månader kommer samla material från militärbaser och andra institutioner.
- När allt är organiserat kommer dokumenten att bli offentliga, säger han.
Dock kommer de fem tjänstemännen i kommissionen, varav fyra arbetar för regeringen och en för försvarsdepartementet, avgöra om dokumenten innehåller sekretessmaterial som riskerar nationens säkerhet.

Inbördeskriget pågick från 1960 till 1996 mellan den USA-stödda regeringen och vänstergerillan. Mer än 200 000 personer dödades eller försvann. För tio år sedan kom FN:s sanningskommission fram till att 93 procent av människorättsbrotten, som inkluderar våldtäkter, tortyr, massakrar och påtvingade försvinnanden begicks av säkerhetsstyrkorna. Arbetet för att utreda brotten startade sent och Amnesty har bland annat kritiserat regeringen för att inga högt uppsatta militärer eller myndighetspersoner har ställts inför rätta.

Militären har tidigare låst in dokumenteten från krigsperioden och har avfärdat alla krav från allmänheten att få ta del av dem. Nu låter det däremot som att armén är villiga att offentliggöra uppgifterna.
- Vi är definitivt redo för att lyda de order vi har fått från vår överbefälhavare, presidenten, säger arméns talesperson Juan Francisci Loranca i ett uttalande.

Álvaro Colom har tidigare inrättat liknande kommissioner som kritiserats för att inte ha lett till något resultat, men i sitt uttalande säger presidenten att dokumenten kommer att överlämnas under året och han har stort förtroende för arméns samarbetsvilja.

Läs mer:

Amnesty uppmanar till att en kommission ska inrättas (Amnestys hemsida 25 februari 2009)


Associated Press