Vietnam: Journalist kidnappad i Thailand

Den 16 april uppgav statliga medier i Vietnam att Duong Van Thai hade gripits när han illegalt försökte ta sig i Vietnam och hölls på en polisstation i provinsen Ha Tinh. Han försvann i Thailand.

artiklar | 2023-06-03
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2023
Duong Van Thai kidnappades i Thailand.

Duong Van Thai kidnappades i Thailand. Foto: Skärmdump från Youtube

Den 13 april lämnade den vietnamesiske exiljournalisten Duong Van Thai sitt hem för att åka till flygplatsen i Thailands huvudstad Bangkok där han skulle möta en vän. Han dök aldrig upp på flygplatsen. Den 16 april uppgav statliga medier i Vietnam att Duong Van Thai hade gripits när han illegalt försökte ta sig i Vietnam och hölls på en polisstation i provinsen Ha Tinh.

Duong Van Thai har levt i exil i Thailand sedan 2020 då han fruktade för repressalier på grund av sin kritik mot makthavare i Vietnam. Han hade nyligen på sin Youtube-kanal riktat kritik mot industripolitiken i Vietnam och premiärminister Pham Minh Chinh.

Enligt Committee to Protect Journalists, CPJ, sitter 21 journalister i fängelse i Vietnam. År 2019 sökte bloggaren Truong Duy That asyl i Thailand men kidnappades och dömdes till tio års fängelse i Vietnam.

Ulf B Andersson

Läs också

Vietnam: Tran Thi Nga fri – men tvingas i exil (Amnesty Press 20 mars 2020)

Vietnams bloggare lever farligt (26 november 2012)

artiklar | 2023-06-03
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2023