Ideologin och identitetens roll i den sydafrikanska demokratin
reportage | 2009-05-04 |
Under parlaments- och provinsvalet i Sydafrika den 22 april visade invånarna en fortsatt lojalitet mot ANC, ett parti som många av dem identifierar sig med efter kampen mot apartheidregimen. ANC och dess ledare Jacob Zuma röstades fram trots att det är oklart vilken politik han kommer att föra. Dock visar valresultaten i en provins att ideologi snarare än etnisk identitet kan börja bli avgörande för Sydafrikas väljare.
Karin Linvall från Afrikagrupperna ledde ett seminarium på Café Edenborg i Gamla Stan.
- I svenska medier framställdes det som väldigt konstigt att han hade ett stort
stöd, säger Karin Linvall, som har varit Afrikagruppernas handläggare för
Sydafrika.
Hon syftar på Jacob Zuma som snart kommer att väljas till president i Sydafrika sedan ANC vunnit parlamentsvalet. Mediebilden av honom består oftast av en korruptions- och våldtäktsanklagad man som dansar bredvid talarstolen istället för att använda den för att förmedla sin politik. Det var denna man som tog den avsatte presidenten Thabo Mbekis plats som partiledare, efter en intern maktkamp inom ANC. Karin Linvall följde bevakningen både från Sverige och Sydafrika och är inte lika förvånad över det stora antalet Zuma-anhängare som har lett fram honom till presidentposten. - Zuma är Zulugrabben som känns som en del av folket, säger Karin Linvall. Som en mer folkkär politiker finns det en förväntan att han ska driva en mer vänsterinriktad politik. I jämförelse sågs Thabo Mbeki som en ganska centralistisk och elitistisk person som talade i siffror istället för till folket.
Maktkampen mellan de två ANC-politikerna resulterade förra året i en splittring av partiet där Thabo Mbekis anhängare bröt sig ur för att bilda Cope, Congress of the people, under ledning av Mosiuoa Lekota. Den ideologiska skillnaden mellan det nuvarande ANC och det nybildade Cope är oklar, men Karin Linvall ser det som att Cope står mer till höger och förespråkar mer marknadskrafter samtidigt som ANC lutar sig en aning mer åt vänster och användandet av statliga medel. Trots denna distinktion har Jacob Zuma enligt ett uttalande meddelat att ANC kommer fortsätta på samma spår som tidigare med en marknadsvänlig ekonomisk politik.
- Egentligen vet vi inte vilken politik som han kommer att föra, säger Karin
Linvall och hänvisar till vaga vallöften om reformer utan vare sig tidsramar
eller budget.
Att Jacob Zuma först valdes till partiledare istället för Thabo Mbeki och nu i valet lyckades besegra Mosiuoa Lekota och Cope, handlade inte om partilinjer utan om vilken person majoriteten av invånarna identifierade sig med.
- När man kommer från ett apartheidsamhälle tar det tid att se till innehåll
och ideologi i politiken snarare än lojalitet och identifiering, säger Karin
Linvall.
Frukostsmörgås och kaffe serverades till besökarna som deltog i sydafrikasamtalet.
Valdeltagandet var ovanligt högt, drygt 77 procent, och ANC fick majoriteten av rösterna i åtta provinser av nio. I västra Kapprovinsen avvek dock valresultaten då oppositionspartiet DA, Democratic Alliance, vann provinsvalet. Det mer konservativa partiet har tidigare haft sitt huvudsakliga stöd hos den vita befolkningen, men under detta valet tycktes istället socio-ekonomisk tillhörighet göra avtryck på röstsedlarna, oavsett etnicitet. Valresultatet i provinsen är en indikation på att ideologier har fått större betydelse i delar av landet.
- I västra Kapprovinsen finns det mycket resurser i jämförelse med resten av
landet, säger Karin Linvall som anser att valet i Sydafrika även kan ses ur ett klassperspektiv.
Den växande oppositionen DA och den nyintroducerade oppositionen Cope innebär att ANCs position har försvagats något. Valet i april var det fjärde fria valet sedan apartheidsystemet avskaffades 1994 och ANC har i alla valen fått en betryggande majoritet. Partiet fick dock inte de två tredjedelar av rösterna som exempelvis är nödvändiga för att kunna ändra i konstitutionen. Röstfördelningen var 65,9 procent för ANC, 16,6 procent för DA och 7,4 procent för Cope.
- Det är bra med mer dynamik i politiken, så länge det inte övergår i konflikt, säger Karin Linvall.
Hanna MI Jakobson
reportage | 2009-05-04 |